Samlad och skämtsam – Håkan Juholt var som vanligt när han igår presenterades för en större allmänhet. För den som följt honom genom åren är det inte förvånande att han kan bli S-ledare. Mona Sahlin manövrerade ut honom inför EU-valet, ratade honom sedan som partisekreterare och därefter som partiets försvarspolitiske talesman. Men Juholt ville ha revansch. Våren 2010 anförtrodde han mig att han var fullt uppe i sin egen valturné. Den gick riket runt till S-före- ningar och arbetarekommuner.

– Nu bygger jag en egen plattform. Jag kör så det ryker, för- klarade han.

Juholts starka gren är hans förmåga att få personlig kontakt, parat med självdistans och humor. Det gynnar honom som realpoli- tiker. Hans sätt att ena sju riksdagspartier i Försvarsberedningen gav vänner över partigränserna.

– Han är en person som det är omöjligt att inte älska. Han är strateg, taktiker och tekniker – en komplett politiker, berömmer folkpartiets Allan Widman.

–Juholt kan lura skjortan av vem som helst i en debatt eller en förhandling, säger en luttrad politisk motståndare.

Som tidigare journalist springer Juholt när han ser en reporter – för att komma ifatt. Han får lätt rubriker med sina utspel – inte alltid så genomtänkta. Men medan han briljerat i försvarspolitiken anses han vara lite slö och obestämbar på andra politikområden, vilket oroar i de egna leden:

–Han kan åka slalom mellan höger och vänster för att komma fram. Det kan bli problem i ett parti som vill ha en rak linje, säger en tveksam partivän.

Samtidigt hoppas han att den snabbfotade Juholt kan ta upp matchen mot Moderaterna:

– Att Juholt, i motsats till Sahlin, inte är förutsägbar kan bli en stor tillgång mot Fredrik Reinfeldt. Med Carin Jämtin som partisekreterare så får han en arbetsmyra som sätter bollen i spel, sedan kan Håkan smasha och avgöra vid nätet.

Den som lever får se.