Utspel utan direkt lyft

Alliansens alla resor och utspel om olika budgetnyheter har hittills inte gett något avtryck i väljaropinionen. SvD/Sifos septemberbarometer visar också att Kristdemokraterna ligger kvar under riksdagsspärren för fjärde mätningen i rad medan Centern ligger just över. Samtidigt tangerar Sverigedemokraterna sitt rekord på 7,2 procent.

I dag är det exakt två år kvar till nästa val och det är egentligen inte mycket som skiljer blocken. De rödgröna partierna leder fortfarande över den borgerliga alliansen med 4,2 procentenheter, men gapet har minskat de senaste månaderna. Och nu krävs det bara att omkring 120 000 väljare byter block så är det återigen helt jämnt.

I dagens mätning finns inga statistiskt säkra förändringar. Men det innebär samtidigt att alliansregeringens alla utspel de senaste veckorna inte imponerat på väljarna. Man har åkt land och rike runt och presenterat den ena satsningen efter den andra på exempelvis infrastruktur och forskning utan att få något opinionslyft.

–När det inte är valår brukar förändringar i opinionen ske mer långsamt om det inte är negativa nyheter förstås. Då reagerar väljarna direkt, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

–Så i det här läget är det nog för tidigt att se några effekter av alliansens plan att läcka ut sin budget i förväg på olika områden. Men förmodligen överskattar man möjligheterna att skaffa sig bra siffror genom alla utspel, tillägger han.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är inne på samma spår. Det är svårt att bedöma effekterna kortsiktigt.

–Det är säkert så att opinionsstrategerna motiverat det här upplägget av alla budgetnyheter med att man ska få utdelningen bland väljarna. Om det var meningen att siffrorna skulle lyfta har man gjort en felbedömning, men kanske räckte det inte till annat än att bromsa en nedgång i opinionen, säger Tommy Möller.

Men det som kan vara viktigare för regeringen på sikt är att man nu förmedlar bilden att man brutit dödläget och att det inte finns några sprickor i alliansen.

–Med en så här expansiv budget kan man ta knäcken av beskyllningarna om att man är en trött och handlingsförlamad regering som bara förvaltar det man redan gjort. Och med partiledarnas resor kablas det ut bilder på de fyra partiernas samhörighet, säger Tommy Möller.

Kristdemokraterna får 3,8 procent och med det resultatet om två år åker man ur riksdagen. Centern står och stampar på drygt 4 procent och efter första året som partiledare har Annie Lööf inte lyckats få partiet att lyfta. Hösten 2014 kan båda par- tierna behöva taktikröster från Moderaterna för att klara sig kvar i riksdagen.

–KD har nu en lång period med dåliga siffror och lyckas inte vända på det. Man behöver en tydlig fråga som är viktig för väljarna och som bryter av mot Moderaterna, men man ser inga tendenser till att de ska hitta det. Man ger ett för snällt intryck, helt enkelt, när man i stället borde vara den besvärliga länken i alliansen, säger Toivo Sjörén.

Sverigedemokraterna får den här gången 7,2 procent, vilket är en tangering av deras toppnotering från december 2010. Här är det också tydligt att det främst är männen som attraheras av SD med 9,5 procent manliga väljare mot 4,8 procent kvinnliga.

  • Kopiera sidans adress

Här är några av de budgetutspel som allians- regeringen presenterat under sina besök runt om i Sverige under den senaste månaden:
M
Gruvnäringen är för Sverige vad oljan är för Norge.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i Kiruna den 5 september om regeringen miljard- satsningar på gruvnäringen.
M
Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det här de mest högtrafikerade sträckorna.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) i Linköping den 30 augusti om 55 miljarder extra till järnvägen, bland annat nya spår mellan Järna och Linköping och Göteborg och Borås.
M
Vi behöver bygga tydligare broar mellan utbildning och arbetsliv.
Näringsminister Annie Lööf (C) i Helsingborg den 4 september om att regeringen satsar 8,1 miljarder kronor på ett paket för jobb till unga.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Många brandbilar och ambulanser kallades till en brand på Köpmangatan i Gamla Stan på måndagskvällen.
 50 brandmän på plats

Nattlig kamp mot brand i Gamla stan

Boende evakuerade. ”Stor spridningsrisk”.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Svenska Videoplaza
köps av videojätte

Marknaden för videoannonser växer stadigt.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

”Regler gör ladan
låst för Andersson”

BRÄNNPUNKT

Scocco: Rationellt att fuska med överskottsmålet.

Lista: Här är skatterna som höjs

18 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Gåvan till anställda: 50 miljoner

generös

Diamanthandlare: De har offrat sina familjeliv för företaget.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.