Utredare försvarar förslag om Samhall

Samma bidragsregler måste gälla statliga ägda Samhall som för de privata företag som har trygghetsanställningar. Det säger utredaren Cristina Husmark Pehrsson som försvarar sitt förslag om ändrade villkor för Samhall.

FOTO: scanpix

På fredag ska Cristina Husmark Pehrsson presentera sin FunkA-utredning om hur fler personer med funktionsnedsättning ska komma ut i arbete.

SvD kunde redan i går avslöja några av förslagen, bland annat att trycket ska öka på statliga Samhall att ge stöd till dem som har den högsta graden av arbetsförmåga. I dag arbetar man också med dem som har en ganska begränsad nedsättning av arbetsförmågan.

– Vi vill gå från ett system där Samhall får en årlig klumpsumma till att göra bidragen likformiga för alla arbetsgivare som har trygghetsanställningar för personer med starkt nedsatt arbetsförmåga. Här vill vi ha ett rättvisare system som är mera öppet och där uppdraget för Samhall är väldigt tydligt, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Ordet ”konkurrensutsätta” vill hon egentligen inte använda om Samhall. Cristina Husmark Pehrsson menar i stället att dagens situation skapar en snedvriden konkurrens.

– Det blir ju så eftersom reglerna och bidragen inte är likformiga för alla. Samhall får en årlig summa där man inte kan spåra hur pengarna används. Samtidigt vet vi nu att det faktiskt är fler som har en trygghetsanställning i företag utanför Samhall, säger hon.

Vad effekterna blir av utredningens förslag är svårt att förutse, men inom Samhall finns en oro för att det blir snålare med pengar. Det är inte Cristina Husmark Pehrsson lika säker på.

–Nej, det behöver inte bli så. Vi vill att Samhall ska få betalt för det som de faktiskt gör. I dag kan man se att 20 procent av lönestöden finns inom Samhall, men att kostnaderna ligger på 30 procent. Det kanske ska vara så, men vi vet inte eftersom problemet är att vi inte kan spåra hur pengarna används.

Även från EU har det kommit påpekanden om att statliga Samhall måste få ett tydligare uppdrag och bidrag på samma villkor som andra företag som erbjuder trygghetsanställningar.


  • Kopiera sidans adress

Cristina Husmark Pehrssons utredning har gjort en total översyn av hur de olika arbetsmarknadspolitiska insatserna fungerar för personer med en funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga.
Den här gruppen består av 550 000 personer där en stor grupp har försörjningsstöd medan 180000 är inskrivna vid Arbetsförmedlingen. 2011 hade Samhall 18 600 anställda med funktionsnedsättning.

Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Skolor som redan har det tufft halkar efter

Forskare: Ökad segregation kan bidra.

”Kraven på vissa skolor ökar”

perspektiv

SvD:s expert: Tydligt mönster i Strockholm.

Kasselstrand: De
är marionetter

SD-styrelsen tar upp uteslutningsärenden.

”Analytikerna långt ifrån eniga om Apple”

svd i usa

Överraskar kvartalsrapporten igen?

”Kommer dröja tills
Cobain får vila i frid”

Krönika

Snyggt och intuitivt i ny Kurt Cobain- film.

Webb-tv

Se trailer till ”Montage of heck”

"Kommer inte göras en film om en ikon lika realistiskt".

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt.

Fler elcyklar innebär fler allvarliga skador

rapport

Hög fart är största orsaken.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

”Skammen värst för många återvändare”

Idagsidan

Räddad från döden på havet.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

”Vem bryr sig om
hemlösa svenskar?”

BRÄNNPUNKT

Allt fokus idag på EU-migranter.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.