Utredare försvarar förslag om Samhall

Samma bidragsregler måste gälla statliga ägda Samhall som för de privata företag som har trygghetsanställningar. Det säger utredaren Cristina Husmark Pehrsson som försvarar sitt förslag om ändrade villkor för Samhall.

FOTO: scanpix

På fredag ska Cristina Husmark Pehrsson presentera sin FunkA-utredning om hur fler personer med funktionsnedsättning ska komma ut i arbete.

SvD kunde redan i går avslöja några av förslagen, bland annat att trycket ska öka på statliga Samhall att ge stöd till dem som har den högsta graden av arbetsförmåga. I dag arbetar man också med dem som har en ganska begränsad nedsättning av arbetsförmågan.

– Vi vill gå från ett system där Samhall får en årlig klumpsumma till att göra bidragen likformiga för alla arbetsgivare som har trygghetsanställningar för personer med starkt nedsatt arbetsförmåga. Här vill vi ha ett rättvisare system som är mera öppet och där uppdraget för Samhall är väldigt tydligt, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Ordet ”konkurrensutsätta” vill hon egentligen inte använda om Samhall. Cristina Husmark Pehrsson menar i stället att dagens situation skapar en snedvriden konkurrens.

– Det blir ju så eftersom reglerna och bidragen inte är likformiga för alla. Samhall får en årlig summa där man inte kan spåra hur pengarna används. Samtidigt vet vi nu att det faktiskt är fler som har en trygghetsanställning i företag utanför Samhall, säger hon.

Vad effekterna blir av utredningens förslag är svårt att förutse, men inom Samhall finns en oro för att det blir snålare med pengar. Det är inte Cristina Husmark Pehrsson lika säker på.

–Nej, det behöver inte bli så. Vi vill att Samhall ska få betalt för det som de faktiskt gör. I dag kan man se att 20 procent av lönestöden finns inom Samhall, men att kostnaderna ligger på 30 procent. Det kanske ska vara så, men vi vet inte eftersom problemet är att vi inte kan spåra hur pengarna används.

Även från EU har det kommit påpekanden om att statliga Samhall måste få ett tydligare uppdrag och bidrag på samma villkor som andra företag som erbjuder trygghetsanställningar.


  • Kopiera sidans adress

Cristina Husmark Pehrssons utredning har gjort en total översyn av hur de olika arbetsmarknadspolitiska insatserna fungerar för personer med en funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga.
Den här gruppen består av 550 000 personer där en stor grupp har försörjningsstöd medan 180000 är inskrivna vid Arbetsförmedlingen. 2011 hade Samhall 18 600 anställda med funktionsnedsättning.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Oriktig uppgift från Försvarsmakten

Försvarsmakten lämnade medvetet felaktiga uppgifter om plats för misstänkta undervattensobservationer.

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

”It-minister bör vara ett heltidsarbete”

Brännpunkt

”Fel att bostadsministern sköter it vid sidan om.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.