Utredare försvarar förslag om Samhall

Samma bidragsregler måste gälla statliga ägda Samhall som för de privata företag som har trygghetsanställningar. Det säger utredaren Cristina Husmark Pehrsson som försvarar sitt förslag om ändrade villkor för Samhall.

FOTO: scanpix

På fredag ska Cristina Husmark Pehrsson presentera sin FunkA-utredning om hur fler personer med funktionsnedsättning ska komma ut i arbete.

SvD kunde redan i går avslöja några av förslagen, bland annat att trycket ska öka på statliga Samhall att ge stöd till dem som har den högsta graden av arbetsförmåga. I dag arbetar man också med dem som har en ganska begränsad nedsättning av arbetsförmågan.

– Vi vill gå från ett system där Samhall får en årlig klumpsumma till att göra bidragen likformiga för alla arbetsgivare som har trygghetsanställningar för personer med starkt nedsatt arbetsförmåga. Här vill vi ha ett rättvisare system som är mera öppet och där uppdraget för Samhall är väldigt tydligt, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Ordet ”konkurrensutsätta” vill hon egentligen inte använda om Samhall. Cristina Husmark Pehrsson menar i stället att dagens situation skapar en snedvriden konkurrens.

– Det blir ju så eftersom reglerna och bidragen inte är likformiga för alla. Samhall får en årlig summa där man inte kan spåra hur pengarna används. Samtidigt vet vi nu att det faktiskt är fler som har en trygghetsanställning i företag utanför Samhall, säger hon.

Vad effekterna blir av utredningens förslag är svårt att förutse, men inom Samhall finns en oro för att det blir snålare med pengar. Det är inte Cristina Husmark Pehrsson lika säker på.

–Nej, det behöver inte bli så. Vi vill att Samhall ska få betalt för det som de faktiskt gör. I dag kan man se att 20 procent av lönestöden finns inom Samhall, men att kostnaderna ligger på 30 procent. Det kanske ska vara så, men vi vet inte eftersom problemet är att vi inte kan spåra hur pengarna används.

Även från EU har det kommit påpekanden om att statliga Samhall måste få ett tydligare uppdrag och bidrag på samma villkor som andra företag som erbjuder trygghetsanställningar.


  • Kopiera sidans adress

Cristina Husmark Pehrssons utredning har gjort en total översyn av hur de olika arbetsmarknadspolitiska insatserna fungerar för personer med en funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga.
Den här gruppen består av 550 000 personer där en stor grupp har försörjningsstöd medan 180000 är inskrivna vid Arbetsförmedlingen. 2011 hade Samhall 18 600 anställda med funktionsnedsättning.

Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89545 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Svenska påsklamm
får aldrig beta ute

Vårlammens levnadsvillkor sämre.

Därför äter vi ägg under påsk

högtidsmat

Historisk guide till påskrätterna.

Vittne: Flicka fördes bort i bil

JÄRFÄLLA

En person såg hur en flicka blev indragen i en bil.

Räcker 7 000 till ett
boende i Stockholm?

Aktuellt

Mårder: ”Låt oss göra en kalkyl.”

Kapten på olycksfärja ber om ursäkt

SYDKOREA

Drygt 280 personer saknas.

Löss och kadaver –
det finns i påskägget

SVEP

Svenskarna frossar smågodis i påsk.

Polis sköt vådaskott under toalettbesök

ANMÄLT

Kula gick genom vägg och korridor.

”En utställning som ingen bör missa”

Konst

Carl Johan De Geer på Färgfabrikien.