Unga väljer bort sin smarta mobil

SvD:s artikelserie om mobilberoende har väckt starka reaktioner. Flera unga som SvD talat med säger att de vill välja bort sin smarta mobil för att den tar för mycket tid. Det är dags att införa fria zoner i hemmen, enligt en ny bok om vår uppkopplade vardag.

 • "Jag kollar rätt mycket. Bloggar, Facebook och Instagram, ibland blir det var femte minut", säger Amanda Karlström, 19, här med hunden Flora.

  "Jag kollar rätt mycket. Bloggar, Facebook och Instagram, ibland blir det var femte minut", säger Amanda Karlström, 19, här med hunden Flora.

  Foto: TOMAS ONEBORG

 • SvD frågade några unga på stan hur mycket de använder sina mobiltelefoner. "Jag är så sjukt less på den ständiga uppkopplingen. Jag tycker att det är skittråkigt med alla som instagrammar istället för att verkligen vara närvarande. Jag hatar smarta telefoner och kommer att lämna den hemma när jag åker till Indien", säger Hanna Lindberg, 22.

  SvD frågade några unga på stan hur mycket de använder sina mobiltelefoner. "Jag är så sjukt less på den ständiga uppkopplingen. Jag tycker att det är skittråkigt med alla som instagrammar istället för att verkligen vara närvarande. Jag hatar smarta telefoner och kommer att lämna den hemma när jag åker till Indien", säger Hanna Lindberg, 22.

  Foto: TOMAS ONEBORG

 • "Jag använder mobilen ganska mycket, för mycket faktiskt. Kanske 50 gånger om dagen. Kollar mejl och så på tunnelbanan, men jag gillar det inte för man blir så introvert. Ibland vill man bara lägga ifrån sig den, säger Kristina Hanses, 29.

  "Jag använder mobilen ganska mycket, för mycket faktiskt. Kanske 50 gånger om dagen. Kollar mejl och så på tunnelbanan, men jag gillar det inte för man blir så introvert. Ibland vill man bara lägga ifrån sig den, säger Kristina Hanses, 29.

  Foto: TOMAS ONEBORG

 • "Jag stör mig mycket på hur alla använder sina mobiler hela tiden. Jag använder den alldeles för mycket. Det är jobbmejl, Facebook, Instagram och sådant", säger Nils Magnusson.

  "Jag stör mig mycket på hur alla använder sina mobiler hela tiden. Jag använder den alldeles för mycket. Det är jobbmejl, Facebook, Instagram och sådant", säger Nils Magnusson.

  Foto: TOMAS ONEBORG

Artisten Lill Lindfors, aktuell i ”Så ska det låta”, varnar för mobilmissbruk: ”Barn reagerar genom att ge upp när de inte kan läsa av sina föräldrar”.

Barn ger upp när de inte kan läsa av sina föräldrar.

Lill Lindfors om föräldrars mobilbruk.

Amanda Karlström, 19 år, från Tyresö har varit utan smart telefon i ett halvår sedan hennes Iphone gick sönder. Hon säger att det var jobbigt att inte kunna nå folk i början, men sedan vande hon sig och vill helst inte ha en smart mobil längre.

– Men nu har jag fått en ny av pappa som vill kunna nå mig, säger hon.

SvD:s artiklar om mobilberoende och föräldrar och barn har väckt starka reaktioner.

En mamma som hör av sig berättar om hur hon tappade bort sin dotter på Centralstationen. ”Jag håller min femåring i handen, men släpper den ett par sekunder för att kolla ett sms. Efter några sekunder på mobilen, inte mer än fem, tittar jag upp. Av dottern syns inte en skymt i folkmassan.” En äldre kvinna hittade dottern den gången.

En förälder konstaterar att barnen klagar ofta. En annan förälder skriver att ”om det ringer när vi äter låter vi det ringa – vår middag går före”.

Det är inte bara barnen som klagar på föräldrarna. Många har hört av sig med kritiska röster. En av dem är ”Så mycket bättre”-aktuella artisten Lill Lindfors.

– Barn reagerar genom att ge upp när de inte kan läsa av sina föräldrar. Det finns mycket att säga om detta. Något liknande gäller de barn som får åka i frånvända barnvagnar och inte ser sina föräldrars ansikten, säger hon.

Föreläsaren Micke Darmell har skrivit boken ”Uppkopplad eller avkopplad? – om konsten att verka i en uppkopplad värld”, som släpps i bokhandeln på fredag. Han säger att frågan om de smarta telefonerna är en av de mest infekterade debatterna någonsin.

– Det har verkligen accelererat. Det är som att lyfta på ett lock att börja prata om det här. Många känner någonstans i magen att det inte är bra med det sättet som man håller på med mobilen. Vi bygger organisationer som går ut på att vi hela tiden ska multitaska och står i sandlådan med ungarna och är någon helt annanstans, säger Micke Darmell.

Han välkomnar diskussionen som startat om mobilanvändandet.

– Jag tror att det som SvD skrivit om är jätteviktigt och gör att alla får tänka till. Det första steget är att bli medveten.

Micke Darmell är inte emot tekniken i sig.

– De smarta mobilerna är i klass med elden och hjulet. Vi kan inte leva utan dem. Men vi måste också se baksidan, vad som händer med barnen och våra relationer. Det är dags att ta tag i det nu.

 • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89476 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Länspolismästare Klas Johansson och områdeschef för polisområde i mellersta Skåne Thomas Nilsson, under en presskonferen om polisens register med romska namn. Protester på Mynttorget i Stockholm. SKÅNEPOLISENS REGISTER

Registrerade romer väntas få skadestånd

Chef på SIN: Vi har konstaterat allvarliga fel.

Wallenbergarna
ratar budet på Scania

svd avslöjar

Rejält bakslag för Volkswagen.

Inget brott att släppa Mesut Sahindal

DÖDSSKOTT

Åklagare slipper förundersökning.

Webb hanterar såpa och bovar med finess

Veckans filmer

The amazing Spider-Man 2.

”Strandskyddet
är alltför stelbent”

Brännpunkt

Kräver staten gör översyn.

Reallönen i Sverige stiger mest i EU

Lön

Men våra grannar i Norge är snäppet värre.

Så mycket har pensionärer ”tappat”

INKOMSTGAP

Vuxit sedan jobbskatteavdraget.

Vinnare och förlorare i vårbudgeten

Vem drabbas

Lågstadieläraren – pensionären – tobakshandlaren.

Rejäl men sjunkande vinst för Millennium

Litteratur

Stieg Larsson-bolag tappar.

Turkiet skärper sina passregler för inresa

Nya direktiv gäller för svenskarnas charterfavorit.