Artisten Lill Lindfors, aktuell i ”Så ska det låta”, varnar för mobilmissbruk: ”Barn reagerar genom att ge upp när de inte kan läsa av sina föräldrar”.

Barn ger upp när de inte kan läsa av sina föräldrar.

Lill Lindfors om föräldrars mobilbruk.

Amanda Karlström, 19 år, från Tyresö har varit utan smart telefon i ett halvår sedan hennes Iphone gick sönder. Hon säger att det var jobbigt att inte kunna nå folk i början, men sedan vande hon sig och vill helst inte ha en smart mobil längre.

– Men nu har jag fått en ny av pappa som vill kunna nå mig, säger hon.

SvD:s artiklar om mobilberoende och föräldrar och barn har väckt starka reaktioner.

En mamma som hör av sig berättar om hur hon tappade bort sin dotter på Centralstationen. ”Jag håller min femåring i handen, men släpper den ett par sekunder för att kolla ett sms. Efter några sekunder på mobilen, inte mer än fem, tittar jag upp. Av dottern syns inte en skymt i folkmassan.” En äldre kvinna hittade dottern den gången.

En förälder konstaterar att barnen klagar ofta. En annan förälder skriver att ”om det ringer när vi äter låter vi det ringa – vår middag går före”.

Det är inte bara barnen som klagar på föräldrarna. Många har hört av sig med kritiska röster. En av dem är ”Så mycket bättre”-aktuella artisten Lill Lindfors.

– Barn reagerar genom att ge upp när de inte kan läsa av sina föräldrar. Det finns mycket att säga om detta. Något liknande gäller de barn som får åka i frånvända barnvagnar och inte ser sina föräldrars ansikten, säger hon.

Föreläsaren Micke Darmell har skrivit boken ”Uppkopplad eller avkopplad? – om konsten att verka i en uppkopplad värld”, som släpps i bokhandeln på fredag. Han säger att frågan om de smarta telefonerna är en av de mest infekterade debatterna någonsin.

– Det har verkligen accelererat. Det är som att lyfta på ett lock att börja prata om det här. Många känner någonstans i magen att det inte är bra med det sättet som man håller på med mobilen. Vi bygger organisationer som går ut på att vi hela tiden ska multitaska och står i sandlådan med ungarna och är någon helt annanstans, säger Micke Darmell.

Han välkomnar diskussionen som startat om mobilanvändandet.

– Jag tror att det som SvD skrivit om är jätteviktigt och gör att alla får tänka till. Det första steget är att bli medveten.

Micke Darmell är inte emot tekniken i sig.

– De smarta mobilerna är i klass med elden och hjulet. Vi kan inte leva utan dem. Men vi måste också se baksidan, vad som händer med barnen och våra relationer. Det är dags att ta tag i det nu.