Unga väljer bort sin smarta mobil

SvD:s artikelserie om mobilberoende har väckt starka reaktioner. Flera unga som SvD talat med säger att de vill välja bort sin smarta mobil för att den tar för mycket tid. Det är dags att införa fria zoner i hemmen, enligt en ny bok om vår uppkopplade vardag.

 • "Jag kollar rätt mycket. Bloggar, Facebook och Instagram, ibland blir det var femte minut", säger Amanda Karlström, 19, här med hunden Flora.

  "Jag kollar rätt mycket. Bloggar, Facebook och Instagram, ibland blir det var femte minut", säger Amanda Karlström, 19, här med hunden Flora.

  Foto: TOMAS ONEBORG

 • SvD frågade några unga på stan hur mycket de använder sina mobiltelefoner. "Jag är så sjukt less på den ständiga uppkopplingen. Jag tycker att det är skittråkigt med alla som instagrammar istället för att verkligen vara närvarande. Jag hatar smarta telefoner och kommer att lämna den hemma när jag åker till Indien", säger Hanna Lindberg, 22.

  SvD frågade några unga på stan hur mycket de använder sina mobiltelefoner. "Jag är så sjukt less på den ständiga uppkopplingen. Jag tycker att det är skittråkigt med alla som instagrammar istället för att verkligen vara närvarande. Jag hatar smarta telefoner och kommer att lämna den hemma när jag åker till Indien", säger Hanna Lindberg, 22.

  Foto: TOMAS ONEBORG

 • "Jag använder mobilen ganska mycket, för mycket faktiskt. Kanske 50 gånger om dagen. Kollar mejl och så på tunnelbanan, men jag gillar det inte för man blir så introvert. Ibland vill man bara lägga ifrån sig den, säger Kristina Hanses, 29.

  "Jag använder mobilen ganska mycket, för mycket faktiskt. Kanske 50 gånger om dagen. Kollar mejl och så på tunnelbanan, men jag gillar det inte för man blir så introvert. Ibland vill man bara lägga ifrån sig den, säger Kristina Hanses, 29.

  Foto: TOMAS ONEBORG

 • "Jag stör mig mycket på hur alla använder sina mobiler hela tiden. Jag använder den alldeles för mycket. Det är jobbmejl, Facebook, Instagram och sådant", säger Nils Magnusson.

  "Jag stör mig mycket på hur alla använder sina mobiler hela tiden. Jag använder den alldeles för mycket. Det är jobbmejl, Facebook, Instagram och sådant", säger Nils Magnusson.

  Foto: TOMAS ONEBORG

Artisten Lill Lindfors, aktuell i ”Så ska det låta”, varnar för mobilmissbruk: ”Barn reagerar genom att ge upp när de inte kan läsa av sina föräldrar”.

Barn ger upp när de inte kan läsa av sina föräldrar.

Lill Lindfors om föräldrars mobilbruk.

Amanda Karlström, 19 år, från Tyresö har varit utan smart telefon i ett halvår sedan hennes Iphone gick sönder. Hon säger att det var jobbigt att inte kunna nå folk i början, men sedan vande hon sig och vill helst inte ha en smart mobil längre.

– Men nu har jag fått en ny av pappa som vill kunna nå mig, säger hon.

SvD:s artiklar om mobilberoende och föräldrar och barn har väckt starka reaktioner.

En mamma som hör av sig berättar om hur hon tappade bort sin dotter på Centralstationen. ”Jag håller min femåring i handen, men släpper den ett par sekunder för att kolla ett sms. Efter några sekunder på mobilen, inte mer än fem, tittar jag upp. Av dottern syns inte en skymt i folkmassan.” En äldre kvinna hittade dottern den gången.

En förälder konstaterar att barnen klagar ofta. En annan förälder skriver att ”om det ringer när vi äter låter vi det ringa – vår middag går före”.

Det är inte bara barnen som klagar på föräldrarna. Många har hört av sig med kritiska röster. En av dem är ”Så mycket bättre”-aktuella artisten Lill Lindfors.

– Barn reagerar genom att ge upp när de inte kan läsa av sina föräldrar. Det finns mycket att säga om detta. Något liknande gäller de barn som får åka i frånvända barnvagnar och inte ser sina föräldrars ansikten, säger hon.

Föreläsaren Micke Darmell har skrivit boken ”Uppkopplad eller avkopplad? – om konsten att verka i en uppkopplad värld”, som släpps i bokhandeln på fredag. Han säger att frågan om de smarta telefonerna är en av de mest infekterade debatterna någonsin.

– Det har verkligen accelererat. Det är som att lyfta på ett lock att börja prata om det här. Många känner någonstans i magen att det inte är bra med det sättet som man håller på med mobilen. Vi bygger organisationer som går ut på att vi hela tiden ska multitaska och står i sandlådan med ungarna och är någon helt annanstans, säger Micke Darmell.

Han välkomnar diskussionen som startat om mobilanvändandet.

– Jag tror att det som SvD skrivit om är jätteviktigt och gör att alla får tänka till. Det första steget är att bli medveten.

Micke Darmell är inte emot tekniken i sig.

– De smarta mobilerna är i klass med elden och hjulet. Vi kan inte leva utan dem. Men vi måste också se baksidan, vad som händer med barnen och våra relationer. Det är dags att ta tag i det nu.

 • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr

Toppnyheter just nu

Snabbinsatsstyrka

S stöder regeringen i avtal om Nato-trupp

Socialdemokraterna stöder regeringen kan SvD avslöja.

Nato kan få agera på svensk mark

MIKAEL HOLMSTRÖM

Beslut väntas på torsdag.

Så blommar du ut sent i arbetslivet

Karriär

Chans att få drömjobbet är inte över.

KBT via nätet hjälper mot tvångstankar

Ny studie

”Överraskande bra resultat.”

Forskare dömer ut Åkessons tal om svält

Invandring och äldreomsorg saknar koppling.

Barntröja från Zara
väcker bestörtning

Se tröjan

Påminner om Förintelsen.

”Tanklöst och okänsligt av H&M”

KRÄNKANDE

Se fler exempel på tvivelaktig design.

Webb-tv

Snart kan du slippa glasögon vid datorn

Ny teknik

Anpassar skärmen till användaren.

M: Så vill vi bygga ut t-banan i Stockholm

Brännpunkt

M: Stockholmsbygget viktigast.

Stjärnans snurr på
Emmygalan upprör

Kultursvep

Ett skämt som slog helt fel.

Se bilder: Före och efter skogsbranden

västmanland

”Skogen föll som plockepinn”.

Amorterar 10 000 kronor i månaden

Så sparar de sex i Riksbanksledningen.

Vilt bråk om säten – planet nödlandade

resesnackis

Kunde inte fälla ryggstödet.

”Fantastiskt, nästan surrealistiskt”

Träning

Dykning mellan kontinentalplattorna.