Tv-brus bra för barn med ADHD

Brus hjälper barn med ADHD att koncentrera sig och ­minnas bättre. Det visar en doktorsavhandling från Stockholms universitet. Forskarna har använt brusljud taget från ”myrornas krig” på tv.

Forskaren Göran Söderlund.

Forskaren Göran Söderlund.

Göran Söderlund, doktor på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, har gett sig ut på skolor och testat minnes­förmågan hos pojkar i åldrarna nio till tolv år, där hälften hade diagnosen ADHD. Pojkarna fick höra ett antal meningar utan brus, och sedan ytterligare ett antal med brus. Ljudet var på en jämn nivå och ganska hög nivå (80 decibel).

–Jag använde en vanlig cd-spelare som ljudkälla. Bruset är från ”myrornas krig” på tv. Det spelade jag in hos en kompis med en tv som var gammal nog att inte koppla bort bruset efter några sekunder, säger Göran Söderlund.

När pojkarna testades visade det sig att de med ADHD hade klart lättare att minnas vad de hört då bruset hade varit i bakgrunden. De kom ihåg fem procent mer med brus än utan.

Barnen utan ADHD presterade tvärtom bättre utan brus.

Göran Söderlund märkte tidigt åt vilket håll resultatet pekade, men tyckte ändå att det var förvånande. En tidig hypotes var nämligen att det skulle vara precis tvärtom när det gäller barn med ADHD: att de istället skulle få sämre resultat med bakgrundsljud. Detta eftersom all tidigare forskning visar att ADHD-barn lätt störs i miljöer med mycket ljud.

Förklaringen, enligt Göran ­Söderlund och Sverker Sikström vid Lunds universitet som ligger bakom forskningen, ligger hos hjärnans signalsubstans dopamin. Ämnet styr aktiviteten i hjärnan. Barn med ADHD har en låg grad av dopamin och därför också lägre hjärnaktivitet. Forskarnas hypotes är att brusljudet verkar stimulerande för dem, ökar dopaminnivån, och gör att de kan koncentrera sig bättre.

–En teori är att det är därför som barn med AHDH ofta har svårt att sitta still, och för mycket ljud. Det kan bero på att de är understimulerade, och hyper­aktivitet blir ett sätt att öka aktivitetsnivån, säger Göran Söderlund.

Han hoppas nu att forskningen ska bidra till att man hittar mer individanpassad skolmiljö, både för barn med och utan ADHD.

–Jag tror inte att man kommer att sitta i klassrummen med hörlurar som brusar. Däremot kanske eleverna kan få större möjlighet att påverka hur deras ljud­miljö ska vara.

Ann-Kristin Sandberg, ordförande i intresseorganisationen ­Atten­tion som verkar för människor med neuropsykiatriska funktionshinder, tycker att studiens resultat är intressant.

–Man är överens om att det finns en koppling mellan dopamin och ADHD. Studien kan göra kopplingen tydligare. Det finns fortfarande mycket att upptäcka kring hur en hjärna arbetar, men det här är ett steg på vägen, säger hon.

En artikel om doktorsavhandlingen har även publicerats i högt ansedda Psychological review, som är en vetenskaplig tidskrift inom psykologin.  • Kopiera sidans adress

ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, är en utvecklingsavvikelse som märks i barndomen och med dominerande symtom i form av bristande uppmärksamhet, ­koncentrationssvårigheter, överaktivitet och impulskontrollbrist.

Orsakerna är genetiska eller, mer sällan, sammanhängande med hjärnskada under de första åren.

ADHD är tre gånger så vanligt hos pojkar som hos flickor.

Källa: Nationalencyklopedin

Så gjordes studien:

42 pojkar mellan 9 och 12 år deltog, varav 21 med ADHD och 21 utan. De fick höra 2 X 13 meningar först med brus, sedan utan. Pojkarna skulle sedan försöka minnas så många meningar som möjligt.

Gruppen med ADHD mindes 5 procent mer med brus i bakgrunden. Övriga presterade bättre utan brus.Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Många brandbilar och ambulanser kallades till en brand på Köpmangatan i Gamla Stan på måndagskvällen.
 50 brandmän på plats

Nattlig kamp mot brand i Gamla stan

Boende evakuerade. ”Stor spridningsrisk”.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Svenska Videoplaza
köps av videojätte

Marknaden för videoannonser växer stadigt.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

”Regler gör ladan
låst för Andersson”

BRÄNNPUNKT

Scocco: Rationellt att fuska med överskottsmålet.

Lista: Här är skatterna som höjs

18 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Gåvan till anställda: 50 miljoner

generös

Diamanthandlare: De har offrat sina familjeliv för företaget.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.