Tre partier nära riksdagsspärren

Moderaterna befäster sina höga siffror i väljaropinionen medan Socialdemokraterna trampar vatten på den historiskt låga nivån under 30 procent. Samtidigt hänger tre partier på gärdsgården för att klara sig kvar i riksdagen.

FOTO: scanpix

I årets första SvD/Sifo-mätning har väljaropinionen bara ändrats marginellt jämfört med barometern strax före jul. Här finns inga statistiskt säkra förändringar, lugnet bland väljarna avspeglar också det nuvarande lugnet inom politiken.

Men det kommer att förändras senare i år.

– Det händer för lite för att väljarna ska ha något att reagera på, men vi vet ju att minst två partier kommer att byta partiledare under våren. Samtidigt måste såväl Kristdemokraterna, Centerpartiet som Vänsterpartiet hitta strategier för att hålla sig ovanför riksdagsspärren, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

Sedan valet i höstas har Vänsterpartiet tappat signifikant och är nu nere på 4,3 procent. Så svagt har partiet inte varit sedan oktober 2007 och det lär elda på den interna diskussionen om Lars Ohly är rätt person att leda partiet. Samtidigt är V kanske det parti som har störst vana av alla att handskas med en situation där man knappt orkar ta sig över fyraprocentsspärren.

KD kan glädja sig åt att åter husera över spärren medan C har en vikande trend och jämfört med valet är nu tappet signifikant.

För Socialdemokraterna är det fortsatt dystert med en av partiets sämsta siffror någonsin i Sifo-sammanhang. I de tre storstäderna har man försvagats ytterligare till 17,1 procent medan siffran gått upp till 30,9 procent i små och medelstora städer.

– Det här lär inte ändra på sig förrän efter det att de valt partiledare i slutet av mars. Just nu är man inne i en självspäkande valanalys som bara ser ut att tära på partiet, säger Toivo Sjörén.

Desto muntrare är det förstås inom det stora regeringspartiet. Moderaterna har fortsatt starkt stöd i en tredjedel av väljarkåren men skillnaden mellan manliga och kvinnliga väljarna har åter ökat. 29 procent av kvinnorna kan tänka sig en röst på M medan det är hela 38 procent bland männen.

Sverigedemokraterna verkar ha etablerat sig på en nivå över valresultatet. Bland män är det numera det tredje största partiet, bland kvinnorna ligger det på en sjunde plats.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

klimattoppmötet

”Allt fler skäl att tro på ett nytt klimatavtal”

Världens ledare ökar pressen inför klimatkonferens.

Problem för Kinas jättesatsning

Miss

Tianjin Eco city inte tänkt som sovstad.

”En förfärlig situation – och vi fruktar värre”

Panikslagna flyktingar fast i stekande hetta.

Fri efter 44 år i fängelse

Dömdes till livstids fängelse – fri efter 44 år bakom galler.

”En stark tjej som klarar sig ensam”

kolumn

Thunberg: Här var jag när...

”Kvinnor och män ser lika på könsroller”

Skillnader sett till utbildning och härkomst.

Bråk om klockor nära lösning

Bittert gräl efter att byn för första gången fick uppleva tystnad.

”Färre irländare lyssnar på prästerna”

Kyrkskandalerns roll för valresultatet.

Kreugers stjärnaktie
defensiv och köpvärd

Aktietips

Skattebasen en riktig guldgås.

Så mycket tjänar du på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

B52:a med kärnvapen störtade på Grönland

Bilder

Bombflygplanets dramatiska historia.

USA:s superbombare över Sverige

Övningar

Militär chef: ”Vill skicka en signal”.

”NKS bör ses som en
chans för Stockholm”

Landstinget har visat politiskt mod.

svd story – för dig som prenumerant

Fördjupa dig med SvD Story

Journalistik på ett helt nytt sätt – med SvD Story

Blir största hotellet världen skådat

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.