Toppforskare går till USA – för gammal för Sverige

Efter över fyrtios års framgångsrik insats som internationellt uppmärksammad toppforskare vid Karolinska Institutet (KI) drar nu professor Jan-Åke Gustafsson vidare till Houston i Texas. En viktig orsak är svensk åldersdiskriminering.

Hela 80- och 90-talen arbetade han frenetiskt med att starta och etablera forskningsbyn Novum i Huddinge inom KI:s ram till ett av Sveriges ledande pionjärcentrum framför allt för hormonforskning i världsklass.

Nu håller han på att göra om samma bedrift vid universitet i Houston i Texas. Med stöd av anslag på 25 - 30 miljoner dollar bygger han ett speciellt centrum för så kallade nukleära receptorer vid universitetet med målet att omfatta 150-200 forskare i samverkan med 13 sjukhus i Houstonområdet.

Bland de forskare som redan börjat arbeta finns ett tiotal som följt med från KI och Stockholm till Texas-metropolen.

– Jag fick ett så frestande erbjudande som jag inte kunde motstå, säger han själv om det stora projektet. Det finns så mycket av entusiasm och pionjäranda i Houston som lockar mig.

En starkt bidragande orsak är samtidigt åldern. Nästa sommar han fyller 67 och då måste även de som inte vill något annat än arbeta vidare trappa ned, enligt de svenska reglerna:

– Jag kan inte tänka mig det, säger han. Jag vill fortsätta forska och ta fram nya kunskaper som kan komma till nytta. Det känns som jag fortfarande har mycket mer att ge.

I USA är åldersattityderna totalt annorlunda:

– Under hela beslutsprocessen i Houston har ingen enda till exempel frågat hur gammal jag är, säger han. Där är det irrelevant. Det enda som räknas är kompetensen.

Trots flytten från fadershuset KI behåller han några band för att hålla liv i den svenska delen av forskningen. 20 procent av hans arbetstid ska fortfarande gå till KI och han hoppas på närmare samarbete mellan KI och Houston.

Just nu befinner han sig i Sverige och Lund när det tillkännages att han fått ett av Sveriges och Europas största medicinska pris: Fernströms Stora Nordiska Pris på en miljon kronor.

– Mycket hedrande, säger han.


  • Kopiera sidans adress

Jan-Åke Gustafsson har under lång tid varit en av de forskare som fått de högsta forskningsanslagen i Sverige. Han har också tilldelats ett otal vetenskapliga internationella och nationella pris och hedersdoktorat. Dessutom är han medlem i USA:s vetenskapsakademi sedan 2002.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

2 extra miljarder

”EU bör inte släppa in
Lukasjenko i värmen”

BRÄNNPUNKT

”Svek mot demokratirörelsen.”

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Webb-tv

Halloweenkostym
möts av kritikstorm

Eboladräkt

”Är aktuell och väldigt trendig.”

CNN: IS till attack mot 15 mål – samtidigt

Trots USA:s fortsatta flygattacker i regionen.

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.