Tommy Möller: Stärkt personval motverkar mygel

Ge personvalet större betydelse. Det minskar möjligheten att "manipulera" vallistorna, menar Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Fusk och mygel i partiernas nomineringsprocess till de olika vallistorna skulle motverkas av att ge personvalet större betydelse. Det är Tommy Möllers, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, recept.

– Den logiska slutsatsen av det pekar på att man i ännu högre grad bygger ut personvalssystemet för att frånta de här små klickarna i partierna den stora makt de har i nomineringsprocessen.

Tommy Möller menar att det är svårare att manipulera en större grupp av väljare än en mindre grupp av partimedlemmar. Han menar att det svenska valsystemet, som det ser ut i dag, ger makt till få personer att i praktiken avgöra vilka som till exempel ska sitta riksdagen.

– Det är ungefär en procent av partiernas väljare i valkretsarna som avgör listsammansättningen. Det är en sak att manipulera den här procenten, men det är en helt annan sak att manipulera alla väljare.

Han tror att avslöjandena om det eventulla nomineringsfusket inom Moderaterna i Stockholm på kort sikt påverkar opinionstalen för partiet.

– I det korta perspektivet är jag helt övertygad om att det påverkar negativt. Sedan beror det ju på hur man sköter det, konstaterar han.

Tommy Möller är noga med att betona att problemet "mygel och manipulation" förmodligen finns inom alla partier även om de har olika nomineringsmodeller.

– Kombinationen av att vi har partiorganisationer där få är med i och att vi fortfarande har ett väldigt particentrerat valsystem gör att det blir en ganska orimlig demokratisk modell, anser Tommy Möller.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Den uteblivna höjningen av anslag i budgeten slår hårt mot bland annat barn- och ungdomsidrotten tycker SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad. perspektiv

”Största folkrörelsen
har blivit grundlurad”

SvD:s Anders Lindblad: Ingen höjning av anslag trots löften.

Försvaret jagade ryskt spionflygplan

Planet kränkte Estlands luftrum.

Eniro rasade efter
uppgifter om avhopp

krisbolag

Ner 20 procent innan handelsstopp.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

Bröllopsdatumet spikat: ”Stor dag”

Carl Philip

Gifter sig i Slottskyrkan i sommar.

Se Carl Philips och Sofias år ihop

Bildspecial

Paret på bröllop, dop och hockeymatch.

Här är budgetens vinnare och förlorare

Ekonomi

Så påverkas du av nya satsningarna.

”Rysk James Bond infiltrerar Sverige?”

Ubåtsjakten

Spionromantik i utländsk media.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Försiktig optimism i kampen mot ebola

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Programledaren
om påhoppen

Kultursvepet

"Vägrar reduceras".

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.