Tommy Möller: Stärkt personval motverkar mygel

Ge personvalet större betydelse. Det minskar möjligheten att "manipulera" vallistorna, menar Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Fusk och mygel i partiernas nomineringsprocess till de olika vallistorna skulle motverkas av att ge personvalet större betydelse. Det är Tommy Möllers, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, recept.

– Den logiska slutsatsen av det pekar på att man i ännu högre grad bygger ut personvalssystemet för att frånta de här små klickarna i partierna den stora makt de har i nomineringsprocessen.

Tommy Möller menar att det är svårare att manipulera en större grupp av väljare än en mindre grupp av partimedlemmar. Han menar att det svenska valsystemet, som det ser ut i dag, ger makt till få personer att i praktiken avgöra vilka som till exempel ska sitta riksdagen.

– Det är ungefär en procent av partiernas väljare i valkretsarna som avgör listsammansättningen. Det är en sak att manipulera den här procenten, men det är en helt annan sak att manipulera alla väljare.

Han tror att avslöjandena om det eventulla nomineringsfusket inom Moderaterna i Stockholm på kort sikt påverkar opinionstalen för partiet.

– I det korta perspektivet är jag helt övertygad om att det påverkar negativt. Sedan beror det ju på hur man sköter det, konstaterar han.

Tommy Möller är noga med att betona att problemet "mygel och manipulation" förmodligen finns inom alla partier även om de har olika nomineringsmodeller.

– Kombinationen av att vi har partiorganisationer där få är med i och att vi fortfarande har ett väldigt particentrerat valsystem gör att det blir en ganska orimlig demokratisk modell, anser Tommy Möller.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Just nu: Trubbigt våld dödade åttaåringen

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Karlskrona.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittaren

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."