Tillståndet att starta
skola säljs på Blocket

Ett kryphål i lagen gör det möjligt att starta friskolor utan att först granskas av myndigheterna. Just nu ligger ett tillstånd för att starta och driva en skola i Malmö ute till försäljning på nätet. Oacceptabelt, menar flera politiker.

Grafik

  • Det verkar som att du inte har flash installerat?

    För att se grafiken behöver du Macromedia Flash Player. Den kan laddas ner gratis här:

    Hämta Flash

Tipsa och dela

"Drömmer du att starta upp en egen grundskola?"

Så börjar annonsen som just nu ligger ute på bland annat annonssajten Blocket. Utgångspriset är en halv miljon kronor och för det får köparen möjlighet att starta upp en skola för 180 elever i årskurs sex till nio i Malmö.

Skolans namn är redan klart och tillståndet från Skolinspektionen godkänt – men köparen får själv hitta lokaler och anställa lärare och annan skolpersonal. Allt för att kunna ta emot de första eleverna till höstterminen i år.

"Om du vill slippa allt byråkratiskt krångel för att ambitiöst och seriöst starta en skola, så är detta ett fantastiskt tillfälle", skriver företagsförmedlaren i annonsen.

Om du vill slippa allt byråkratiskt krångel för att ambitiöst och seriöst starta en skola, så är detta ett fantastiskt tillfälle

Försäljarens text i anonsen.

Men trots att annonsen gör det möjligt att starta en friskola utan behöva söka nytt tillstånd från Skolinspektionen bryter säljaren inte mot några regler eller lagar.

Anledningen är enkel: tillståndet ligger i ett aktiebolag, och vid en eventuell försäljning av bolaget kontrolleras inte de nya ägarna.

I praktiken gör detta kryphål att vem som helst därmed kan köpa ett tillstånd att driva en friskola – utan att först kontrolleras av myndigheterna.

– Det finns ingen skyldighet att rapportera till oss om aktierna i ett företag som har tillstånd att driva en friskola säljs vidare. Det är företaget som har tillstånd att driva skolan, och därmed är huvudmannen fortfarande densamma, säger Anna Sundberg, chef på enheten för tillståndsprövning på Skolinspektionen.

SvD.se har sökt säljarna utan framgång. Däremot säger företagsförmedlaren att kravet från dem är att köparen är en seriös aktör med erfarenhet från skolvärlden. Redan har flera etablerade friskoleföretag hört av sig. Försäljningen sker enbart för att säljarna inte själva kan driva skolan, vilket var tanken från början, uppger förmedlaren.

– Köparen måste ha pedagogisk erfarenhet och måste uppfylla de krav som står i tillståndet. Vi säljer inte till vem som helst, säger han till SvD.se.

Men från politiskt håll kommer nu starka reaktioner. Rossanna Dinamarca, skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, menar att det här är ett sätt att kringgå reglerna.

– Det här låter väldigt väldigt konstigt. Det är helt orimligt att en person först söker tillståndet och när man väl har fått det så säljs det vidare. Det är något man måste se över, säger hon till SvD.se.

Också Miljöpartiets skolpolitiske talesperson Jabar Amin reagerar starkt på annonsen.

– Det är helt oacceptabelt att det kan gå till så här. Det är en sak om man har drivit skolan i några år och sedan inte orkar mer, men här har man inte ens startat upp verksamheten. Vi måste få till en regeländring, för det här är rent horribelt, säger han.

Uppdatering: Vid lunchtid på måndagen togs annonsen bort både från Blocket och från de andra sajter där den fanns. SvD.se har sökt säljarna.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

Al Arabiya: Saudis
ambassadör tillbaka

Beslut uppges ha tagits efter ursäkt av svenska regeringen.

Nationalmuseum i Stockholm. SvD avslöjar

Nationalmuseum ska ”stärka BMW:s image”

Jurister: Avtal med bilföretaget kan bryta mot grundlagen.

”Naiv och allt för ivrig pengajakt”

Anders Q Björkman:

Nationalmuseum i omöjlig sits.

Just nu: Sverige får inte hål på Moldavien

bortamatch

Det viktiga EM-kvalmötet pågår.

Publikskandal i Sveriges grupp

Matchen avbruten – Rysslands målvakt fick bengal i huvudet.

Miljardaffären oroar
Stockholms taxiåkare

Riskkapital

”Vi är oroliga för att den nye ägaren ska höja avgifterna.”

Dålig bolånerabatt från TCO och Nordea

Bostad

Man får bättre avtal med SEB.

Fröna som är mer än bara topping

LISTA

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

10 livsmedel som gör dig gladare

Lista

Inte bara choklad som höjer humöret.

KD vill höja priset för SL-kortet varje år

landstinget

"Bättre än stor engångshöjning”.

Kliniken dementerar
uppgifter om Lubitz

Telegraph: Behandlad, men ej för depression.

”Ingen vill avslöja sina planer”

flygexpert:

Förarlösa passagerarplan 20 år bort.

”Hipstrarna är
inne i finrummet”

Svanell:

Så har medier väckt folkets ilska.

Här är tio oväntade strandparadis

Bilder

"Det kan vara dags att tänka om".

Grafikspecial

Flight 9525 i flyghistoriens sken

10 värsta krascherna • Färre olyckor • Bolag med flest döda • Där sker olyckorna

”Affärer är livsluft, kan bara inte sluta”

Affärsbragd

Gunilla von Platen har 15 bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.