Terrormisstänkt vittnade mot kamrat

En 38-årig man med rötter i Tunisien gav åklagaren vatten på kvarn då han i dag hördes i terroristrättegången i Köpenhamn mot fyra män med svensk anknytning.

Han berättade bland annat hur en 46-årig medåtalad otåligt talade om ett angrepp i Danmark som hämnd för de så kallade Muhammedteckningarna i Jyllands-Posten 2005.

- Men jag trodde aldrig att det skulle gå så långt som det här, sade han med hänvisning till att alla fyra nu är åtalade för planer på ett dödligt terrordåd.

Enligt åklagaren var männens mål Jyllands-Postens och Politikens gemensamma tidningshus i centrala Köpenhamn.

Tre av männen, alla boende i Stockholm, greps i december 2010 i en lånad lägenhet i Herlev i nordvästra Köpenhamn. I deras hyrbil hittades flera skjutvapen med tillhörande ammunition.

Den fjärde, 38-åringen, greps i sin lägenhet i Järfälla utanför Stockholm.

Det var han som hyrde bilen som förde trion från Stockholm till Köpenhamn. Till skillnad från i fredags medgav han i dag att han visste att kamraterna var på väg till den danska huvudstaden. Han själv följde med till Jönköping där han hoppade av.

Han berättade att 46-åringen hade talat om ett angrepp med hjälp av knivar, men sade att det också hade varit tal om skjutvapen. Likaså sade han att de buntband, som polisen hittade i hyrbilen, skulle användas till att binda folk.

Åklagarna gör gällande att 38-åringen var mer aktiv i planeringen av terrordådet mot tidningshuset och pekar på att han både stod för hyrbilen och förmedlade den lånade lägenheten i Herlev. Enligt dem var angreppet nära förestående då männen greps den 29 december, kanske var planen att det skulle äga rum redan samma dag.

Under eftermiddagen hördes en annan av de åtalade, en 46-årig man, i domstolen i Glostrup, bland annat om en större summa pengar som hittades då polisen slog till mot gruppen den 29 december 2010.

Åklagarna hävdar att pengarna kom från Pakistan, där mannen enligt dem ska ha befunnit sig från våren 2008 och framåt efter att ha lämnat Sverige, skriver Jyllands-Posten på nätet.

En av de medåtalade har tidigare i rättegången förklarat att 46-åringen kom hem från Pakistan med ett uppdrag.

Själv hävdade han att han varit trött på Sverige och därför åkt i väg för att arbeta i länder som Grekland, Turkiet, Italien och Belgien.

- Jag har tjänat pengar på att sälja kläder i Turkiet och Grekland och så var jag narkotikakurir från Iran till Turkiet. Därifrån hade jag pengarna, sade han i rätten.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Sovjetiska marinfartyg grupperade sig vid den svenska territorialvattengränsen. Jägarsoldater, fartyg och flyg sattes in i den svenska bevakningen av ubåten. Bildlista

Svenska ubåtsjakter som gått till historien

Pågående jakt på Östersjön väcker minnen av kränkningar.

”Ryssland har starkaste motiven”

Chatt

Försvarsforskare om ryska strategin i Östersjön.

”Ny M-ledare bör vara socialkonservativ”

DEBATT

Vilka egenskaper bör M-ledaren ha? Så tycker SvD.se-läsarna.

Andersson: Banker kan bidra till skolan

Ministern ser möjlighet till skatteinkomster.

Starka familjeband
leder till isolering

Förlorad generation

"Utbrett fenomen".

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

Budgivning stressar kvinnor mer än män

Bostad

”Behöver inte vara en nackdel.”

Eli tar stora steg
mot pophimlen

Veckans skivor

”Vassa stråk av r&b.”

Expressen säger upp alla sina fotografer

Över 60 tjänster försvinner i sparpaket.

”Är du vältränad – eller övertränad?”

Träning

Allt fler anammar elittänkandet.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.