Sverige står helt utan artilleri

Sedan årsskiftet står Sverige utan eget artilleri. Landets två bataljoner saknar artilleripjäser eftersom leveransen drar ut på tiden.

Archer under eldgivning i en stridsövning.

Archer under eldgivning i en stridsövning.

FOTO: Försvarsmakten
– Vi står just nu helt utan pjäser och vi är nu uppe i en försening på två år. De gamla pjäserna är inne på ombyggnation till moderna artilleripjäser, och skulle ha varit klara 2011, säger Anders Callert, chef för Artilleriregementet A 9 i Boden.


Om Sverige skulle hamna i krig är bataljonens huvuduppgift att understödja markstriden med hjälp av indirekt eld, och då är det den nya artilleripjäsen Archer som används. Sverige står visserligen inte inför några reella krigshot, men oavsett så har landets artilleribataljoner inga egna pjäser att öva på i nuläget.

Det uppger Officerstidningen i sitt senaste nummer.

De sista två pjäserna försvann vid årsskiftet, och nya skulle ha levererats av BAE Systems i Bofors för två år sedan.

– Vi väntar att leverans av fyra pjäser kommer ske tidig höst. Om vi inom kort inte får tillbaka dem så signalerar man till omvärlden vilken status svenska markstridskrafter på sikt riskerar att få. Vi får en lägre förmåga helt enkelt.

Men eftersom det inte finns något krigshot, spelar det egentligen någon roll?

– Det är vi ju tacksamma för, men om det osannolika skulle inträffa i framtiden så måste vi ha en förmåga till indirekt eld. När det kommer till artilleri har vi inte det, säger Anders Callert.

Totalt ska landets två artilleribataljoner få 24 så kallade Archers att dela på. De beräknas vara på plats runt 2014-2015. I väntan på det har Sverige i dagsläget ett samarbete med Norge, som bidrar till att man får öva med Norges artilleri emellanåt. Men något på hemmaplan finns inte, vilket gör att man hittills mer har fokuserat på att arbeta med granatkastare och övriga delar av artillerisystemet, berättar Anders Callert. Men om de nya pjäserna inte är på plats snart så finns det en risk för att man får svårt att behålla personal, befarar han.

– Jag är orolig för den framtida kompetensen på A9, och vi måste på sikt senast i vår börja öva med Archer. Annars tror jag att det finns risk för att den personal som valt att arbeta inom artilleriet börjar tappa intresset, och då försvinner kompetensen, säger han.

BAE Systems vill inte kommentera förseningen närmare. Men Försvarets materielverk, FMV, som är ytterst ansvarig för upphandlingen av pjäserna, menar att de är på väg.

– Vi jobbar ju stenhårt för att få fram leverans i samarbete med industrin. Som det ser ut så levererar vi de första pjäserna efter sommaren. Vad gäller de övriga 20 så hoppas vi att leverans kan börja hösten 2014. Det är ju aldrig bra att stå utan materiel, säger Joakim Lewin som är chef för den indirekta eldenheten vid FMV.

Anders Callert ser ljust på framtiden. Han vill framöver se en närvaro av svenskt artilleri vid vissa internationella insatser.

– Artilleriet står berett dygnet runt i alla väder, i Afghanistan används det av andra länder. Med det nya artillerisystemet får vi en möjlighet att skydda våra trupper, och det även minimerar även risken för att skada civila. Så min vision är att det svenska artilleriet ska vara efterfrågat både nationellt och internationellt i framtiden.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för?

V 39 | Vad heter den omstridda boken?

V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?

  • Kopiera sidans adress

Fakta

I slutet av kalla kriget (1989) hade Sverige 1000 artilleripjäser. De är nu avvecklade, med anledning av att det svenska försvaret valt att gå mot en smalare och vassare försvarsmakt som är flexibel och insatsberedd, enligt Anders Callert.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Många av de svenska succéspelen spelas i lika hög grad av kvinnor som av män och av både unga och gamla, skriver undertecknarna. Brännpunkt

”Sexism hör inte hemma i spelvärlden”

Gemensamt upprop från branschen: Vi tar avstånd.

Värsta upplevelsen kom efter hemkomst

Hjälparbetare: ”Blir betraktad som ebolasjuk”.

Obama är försiktigt optimistisk

EBOLA

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Solcellsbolag gläds åt regeringens satsning

”Pengarna kommer att gå till kunderna.”

En effektiv skildring
av krigströtthet

Film

Brad Pitt jagar nazister igen.

”Riksbanken pressad att sänka räntan”

Bankanalytiker om den strama budgeten.

Två minuter träning förebygger diabetes

Forskning

Överviktiga i ny studie.

Unika vardagsbilder inifrån Nordkorea

Fotograf skildrar nordkoreansk landsbygd.

Vårdar sambon men
ser ingen framtid

Psykologen

”Inte en rimlig relation.”

Webb-tv

Vasas kraftfulla kanoner avfyras igen

Se videon

”Skulle gjort ordentlig skada.”