”Sverige måste vara på sin vakt”

De radikala miljöer som föder självmordsbombare kan ge upphov till nya attacker i Stockholm. Varningen kommer från den brittiske terrorexperten Robin Simcox.
– Händelser som den här kan inspirera andra radikala individer och Sverige måste vara på sin vakt.

FOTO: Fredrik Sandberg/SCANPIX, SCanpix

Taimour Abdulwahab, mannen som sprängde sig själv mitt i Stockholms julhandel i lördags bodde och utbildade sig i staden Luton i Storbritannien.

Enligt Robin Simcox på tankesmedjan Centre for Social Cohesion i London är Luton ett tydligt exempel på ett område som föder extremism.

– Luton är ökänt för bristen på integraton och kopplingarna till våldsamma extremister. Det var oundvikligt att något skulle hända och Sverige blev det olyckliga offret.

Simcox beskriver en miljö där flera av Storbritanniens farligaste organisationer finns representerade, bland annat gruppen al-Muhajiroun som nu är förbjuden i landet.

Han vill inte dra slutsatser om bombmannen men utesluter inte att Abdulwahab agerade ensam, den bristfälliga utrustningen talar för det. Ändå bedömer han risken för nya attentat som stor. I alla fall på sikt.

– Inflationen i attentat kan vara tydlig efter en attack. För Sverige är det här första gången men dådet kan inspirera andra till liknande attacker.

Sedan elfte september 2001 har Storbritannien utsatts för ett misslyckat eller framgångsrikt terrordåd årligen och Simcox tror att Sverige har mycket att lära av den brittiska polisen.

Ett misstag är att låsa sig för hårt vid de förklaringar som attentatsmännen själva ger: Som Sveriges militära närvaro i Afghanistan eller Lars Vilks karikatyrer av profeten Muhammed.

– I Sverige kommer ni att försöka analysera situationen för att få veta vaför det här hände, vad ni gjort för fel. Men de här radikala individerna kommer alltid att hitta en ursäkt att utföra attacker.

Enda lösningen är enligt Simcox att identifiera de områden där extremismen gror och sen angripa problemet på alla möjliga nivåer.

– Jag tror att Sverige nu måste göra den resa som Storbritannien och USA gjort de senaste tio åren. Det är en väldigt svår process och balansgång. Men den måste göras.

Sveriges räddning är att vi inte har så många våldsamma extremister i vårt land, menar Robin Simcox, och att polisens arbete därför blir lättare.

– När du har så många anhängare eller sympatisörer till al-Qaida som vi har i Storbritannien så kan du inte bevaka alla och förr eller senare glider någon igenom nätet.

Precis som många attacker i Storbritannien misslyckades attacken på Drottninggatan. Enligt Simcox beror ett misslyckat attentat ofta på ren tur. Problemet är att det inte är hållbar lösning.

– I Sverige dog ingen förutom självmordsbombaren själv. Det betyder att ni hade tur. Men förr eller senare tar turen slut.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

saftig nota

Missad Gripenaffär kostar 2,9 miljarder

Schweiz avhopp blir dyrt för de svenska skattebetalarna.

Så står sig Jas mot superplanet

bilder

SvD jämför USA:s dyrgrip med nya Gripen E.

Se de unika bilderna inifrån Nordkorea

Fotograf reste på nordkoreanska landsbygden.

Webb-tv

Mataffär fick besök av högst oväntad kund

fångat på film

Gick runt bland mathyllorna.

Är det någon som gör något för tiggarna?

Brännpunkt

Öppen fråga till Europaparlamentarikerna.

Hur går sparandet, finansministern?

Andersson utklassad av Damberg i det privata.

Försvaret jagade ryskt spionflygplan

MOT SVERIGE

Planet kränkte Estlands luftrum.

Persbrandt låter karisman glittra

Maximteatern

Fröjd att se i ”Dödsdansen”.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?