Svenskar tror på kärnkraft

Mitt under det utdragna kärnkraftshaveriet i Japan har tre av fyra svenskar mycket eller ­ganska stort förtroende för den svenska kärnkraften. Det visar en färsk SvD/Sifo-mätning där det även framgår att hälften av Miljöpartiets väljare känner stort förtroende för kärnkraften.

Forsmark kärnkraftsverk. Reaktorerna Forsmark 1, 2 och 3

Forsmark kärnkraftsverk. Reaktorerna Forsmark 1, 2 och 3

FOTO: TOMAS ONEBORG

De senaste veckorna har det kommit en rad opinionsmätningar som rör kärnkraften. Bakgrunden är förstås den allvarliga olyckan i Fukushima som fått upp kärnkraftsfrågan ordentligt på bordet igen. I SvD:s egen mätning som vi bett Sifo göra ställs frågan ”Hur stort förtroende har du för den svenska kärnkraften? Resultatet visar att 17 procent av de 1 000 tillfrågade har ett mycket stort förtroende. Delar man upp det efter kön är det en av fyra män som känner mycket stort förtroende medan det bara är en av tio kvinnor som gör det.

Tar man dessutom med dem som känner ett ganska stort förtroende är det 72 procent som gör tummen upp för den svenska kärnkraften. Mot detta står 25 procent som känner litet eller inget alls förtroende för kärnkraften. Här är det nästan en av tre kvinnor och var femte man som inte riktigt litar på kärnkraften.

Det är också tydligt att gruppen 30 till 49 år är mest positiv till kärnkraften, att var fjärde stockholmare och att de folkpartistiska och moderata sympatisörerna känner störst förtroende för detta energislag. Minst förtroende finns hos Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men inom båda partierna är det hälften av väljarna som har stort eller ganska stort förtroende.

– Trots Japan är alltså förtroendet starkt, men det är nog också så att många ger sin syn på just den svenska kärnkraften, att man uppfattar den som säker och att det samtidigt är osannolikt med en jordbävning och tsunami i våra trakter, säger Toivo Sjörén, chef för opinionsmätningarna hos Sifo.

Eftersom exakt den här frågan inte ställts tidigare är det inte möjligt att jämföra med någon tidigare mätning. Men i en annan mätning som Novus Opinion gjort för TT:s räkning ställs frågan om förtroendet för svensk kärnkraft ökat, minskat eller är oförändrat efter katastrofen i Japan. Här säger tre procent att det ökat, 13 procent att det minskat och att det är oförändrat för 82 procent.

Även vindkraftbolaget 02 har låtit Sifo göra en undersökning som pekar på att fyra av tio svenskar blivit mer tveksamma till kärnkraft. Den trenden är extra tydlig bland kvinnorna.

Också DN har gjort en mätning där Synovate frågat om vad man tycker om den framtida användningen av kärnkraft som energikälla i Sverige.

Samma fråga ställdes 2008 och här har opinionen svängt rejält. Jämförelsen visar att 36 procent nu vill avveckla kärnkraften mot tidigare 15 procent. 36 procent vill behålla kärnkraften mot 33 procent 2008 medan bara 21 procent vill bygga ut kärnkraften mot 47 procent för tre år sedan.

SOM-institutet i Göteborg gör varje år en undersökning med 3000 personers inställning till energi och kärnkraft och nu har resultaten för 2010 blivit klara. Då ska man minnas att frågorna ställdes i november förra året, alltså långt före olyckan i Japan.

Mätningen visar bland annat att 52 procent vill fortsätta att använda kärnkraften på lång sikt medan 30 procent vill avveckla den. 18 procent har ingen åsikt.

Jämfört med 2009 har opinionen inte rört på sig, men på tio år är svängningen kraftig. Då ville 44 procent avveckla mot 36 som ansåg att man ska fortsätta använda kärnkraften.


  • Kopiera sidans adress

Lagen om att kärnkraften ska avvecklas har tagits bort. De tio reaktorer som finns idag kan ersättas med nya när de blir för gamla. Maximalt tio nya aggregat får byggas på samma platser som nuvarande kärnkraftverk.
Enligt planerna ska effekten öka i åtta av de tio reaktorerna efter omfattande ombyggnader. Mellan 12 och 28 procent ska effekten i höjas i Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.
Fortfarande är det staten som får stå för nästan alla kostnader vid en eventuell svensk kärnkraftsolycka.
Detta trots regeringens löfte om att lägga över det ekonomiska ansvaret på kärnkraftsindustrin. Men de nya reglerna ska börja gälla samtidigt i de EU-länder som har kärnkraft och där återstår fortfarande klartecken från Storbritannien, Belgien och Italien.
I dag måste kraftbolagen ersätta kostnader på drygt tre miljarder vid en olycka. Med de nya gemensamma EU-reglerna som väntas komma inom några år stiger beloppet till 12 miljarder.Riksdagsdebatt i dag klockan 9
På begäran av Miljöpartiet ska kärnkraftens framtid och risker debatteras idag i riksdagen med start klockan 9. Från regeringen deltar miljöminister Andreas Carlgren (C).

Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 2 månader helt gratis!

Toppnyheter just nu

Peter Norman (M). val2014

Just nu: Efter Borg
– nu lämnar Norman

Förra finansmarknadsministern slutar med politiken.

Dödsskjutning i centrala Köpenhamn

En dödad, en svårt skadad.

”Vi alla bäddar för
politiska rasismen”

Krönika

Gör rasismen omöjlig som strategi.

”Blocköverskridande regering att vänta”

Odenberg:

Verkligheten kommer alltid i kapp.

Direktörer: Gräv ner stridsyxan S och M

Topparna vill se samarbete mellan blocken.

Hemligheten bakom SD:s stora framgång

Professor: Inte längre starka bland unga män.

Valus teknikansvarige förbryllad

Underskattning

Därför missades mätningarna SD-lyft.

De slåss om att få
bli nya ministrar

Nya regeringen

Juholt utlovad ”uppdrag”.

Här är Stockholms politiska tunnelbana

Se hur din station röstade – linje för linje.

Så blir du av med
Apples U2-plåga

Kultursvep

”Det är pinsamt för Apple”.

M-kommunalråd röstade på MP

Hörby

”Det parti som stämmer bäst överens med det jag står för.”

”Boende i hyresrätt
är på efterkälken”

SBAB: Bostaden en fantastisk investering.

Moderat bakläxa väntar nästa regering

Ledare

Försöka vinna SD-väljarna tillbaka?

Ewerlöf guidar till de tuffa backarna

Löpning

Sista rycket inför Lidingöloppet.