Svenskar tidigt känsliga mot gluten

Det kan vara kostvanorna som gör att svenska barn blir gluten­intoleranta tidigare än barn i andra länder, visar ny forskning som presenteras i sommar. 13-åriga Smilla Luuk har genom sin blogg om glutenintolerans vänt sjukdomen till något positivt.

FOTO: Tomas Oneborg

Smilla Luuk i Danderyd utanför Stockholm var fem år gammal när föräldrarna började ana oråd.

Dottern ville inte ens ha godis, eftersom hon hade så ont i magen. Familjen fick åka till sjukhus. Blodprovet visade att hon hade glutenantikroppar i blodet, och misstankarna att hon var glutenintolerant bekräftades senare.

Smilla Luuk är långt ifrån ensam. Det finns undersökningar som pekar mot att uppemot tre procent av svenska barn är glutenintoleranta, även om andelen bland svenska befolkningen som helhet uppges som en procent.

En delrapport i den internationella så kallade Teddy-studien visar att svenska barn tidigare har förhöjda nivåer av antikroppar mot gluten än barn från andra länder med samma genetiska förutsättningar. Antikropparna innebär att de är i riskzonen för att utveckla glutenintolerans.

–Vi har tidigare anat att det var så, men det är första gången det har gjorts en studie där man verkligen har kunnat visa det, säger Daniel Agardh, docent vid enheten för diabetes och celiaki vid Clinical research center och överläkare vid barnkliniken i Malmö.

I studien finns data från 4600 barn från Sverige, Finland, Tyskland och USA, i åldern upp till fem år, där alla har riskgenen HLA, vilket innebär en ökad risk för typ 1-diabetes. Eftersom det finns ett starkt samband mellan diabetes och glutenintolerans testas barnen i studien även för glutenantikroppar med blodprov.

Av barnen i studien har 400 någon gång haft antikroppar mot gluten i blodet, varav 132 diagnostiserats som glutenintoleranta.

–Sjukdomen börjar ofta smygande, så utan de kontroller vi har gjort hade det sannolikt dröjt länge innan man testade de här barnen för glutenintolerans. Att små barn ibland är nedstämda och lite hängiga är inget man som förälder tänker är orsakat av en tarmsjukdom, säger Daniel Agardh.

Särskilt drabbade är barn som har en dubbel uppsättning av en viss riskgen. För dem är risken att utveckla glutenintolerans sju gånger större än för dem som saknar dessa gener. Även svenska flickor tycks vara särskilt drabbade och löper nästan dubbelt så hög risk som amerikanska barn med samma genuppsättning att bli glutenintoleranta.

I riskgrupperna följs barnens dagliga kostintag genom dagböcker som föräldrarna för. Resultaten visar att de svenska barnen får i sig gluten tidigare.

I slutet av 1980-talet femdubblades plötsligt antalet nya fall av glutenallergi bland barn i Sverige. Kostråden till nyblivna föräldrar ändrades, så att barn skulle börja äta gluten i små mängder för att hinna vänja sig vid ämnet. Samtidigt minskades mängden gluten i den välling som ges till de minsta barnen. Efter det sjönk antalet barn med glutenintolerans till samma nivå som tidigare.

–Det tyder på att kosten har stor betydelse, säger Daniel Agardh.

Men uppgifterna från Teddy-studien visar att även med ändrade kostråd och minskad mängd gluten i välling, så sticker de svenska barnen ut genom att tidigare utveckla glutenintolerans. Men det kan vara skillnad i om barnen får i sig gluten genom till exempel välling eller gröt.

– Vi tittar även på andra faktorer. Det kan till exempel finnas en annan genetisk avvikelse hos de svenska barnen som gör dem extra utsatta, säger Daniel Agardh.

Smilla Luuk har sedan drygt ett år tillbaka bloggen glutenfrittliv.se. Det handlar om vardagssaker – som att det är svårt att hitta färdigrätter i butik, eller problem med att företag slentrianmässigt märker produkter med ”kan innehålla spår av gluten”.

Hon kan i och för sig tycka att det är trist att bli förknippad med sjukdomen som ”hon som äter konstig mat”. Men att folk läser och inspireras av hennes blogg tycker hon bara är roligt.

–Den har blivit en del av mig, säger hon.

Smilla Luuk är intresserad av matlagning och anpassar och gör egna recept som hon delar med sig av på bloggen. I familjens kök har hon ett eget skåp med glutenfria produkter.

–Det finns glutenfritt mjöl. Det funkar nästan alltid att byta ut, även om kakor och såser ibland kan bli rinniga.

Får hon i sig gluten sväller magen upp och hon får ont, men det var flera år sedan sist. Vardagen fungerar oftast utan problem.

–Någon gång kan det kännas tråkigt och orättvist. När någon gjort en tårta som alla säger ”åh vad gott” och så sitter jag där med en torr kanelbulle från frysen, säger hon.


  • Kopiera sidans adress

Ny forskning

Forskningsstudien Teddy pågår i sex regioner i fyra länder och ska inte avslutas förrän år 2025, då 8700 barn ska ingå. Studien gäller barn med de uppsättningar av genen HLA som innebär en förhöjd risk att få diabetes eller glutenintolerans.
Barn med riskfaktorerna följs från födseln till de fyller 15 år. Barnen testas regelbundet genom blodprov för att se om de visar tecken på att insjukna i någon av sjukdomarna.


Under hela studien får de dessutom lämna avföringsprov och nagelprov plus att deras vardagliga rutiner följs genom de kostdagböcker som föräldrarna skriver.
I dag har 132 barn i studien diagnostiserad glutenintolerans, varav 85 är från Sverige.


Glutenintolerans innebär att man inte tål gluten, som finns i vete, råg och korn. Symtomen kan variera och ser dessutom olika ut beroende på om det är barn eller vuxna som drabbas.


Små barn kan växa sämre och ha problem med diarré och vara lättirriterade medan äldre barn kan ha problem med magont. Ofta har glutenintoleranta barn även diabetes eller sköldkörtelsjukdomar.
Vuxna kan drabbas av magsmärtor, nedstämdhet, trötthet och benskörhet.


Första steget för att upptäcka glutenintolerans är ett blodprov för att se om det finns antikroppar mot gluten.
Finns det tas ett vävnadsprov från tunntarmens slemhinna med gastroskopi. Det innebär att en slang med en kamera längst fram förs ner via mun och svalg till tarmen där provet tas.
Om den som utvecklat celiaki går över till glutenfri kost kan skadorna på slemhinnan läkas.


Många produkter man inte tänker på innehåller gluten. Celiakiförbundets generalsekretarere Eva Bengtsson nämner några fällor:
Snabbmat: Ofta kan det vara problem för glutenintoleranta att hitta mat snabbt. Hamburgerbröd, korvbröd och baguetter innehåller oftast gluten. Detsamma gäller färdigmat, där basen inte sällan är pasta, krutonger eller bulgur.
Friterad mat: I de fall där frityrsmet används innehåller den ofta gluten. Även när det gäller pommes frites förekommer det att man doppar i mjölblandningar innan de sänks ner i oljan. Rostad lök är en annan glutenfälla.
Nötmix: I bland finns det ett hölje kring vissa nötblandningar, det innehåller ofta gluten.
Chips: Vissa fabrikanter använder mjöl i sina chips.
Smågodis: Innehåller ofta vete, speciellt lakrits.
Müsli: Havreflingor kan glutenintoleranta äta, men i müsliblandningar finns ofta vete, korn eller råg, som innehåller gluten.
Dinkelmjöl: Enligt Eva Bengtsson är det ett vanligt missförstånd att dinkelmjöl inte innehåller gluten.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Många brandbilar och ambulanser kallades till en brand på Köpmangatan i Gamla Stan på måndagskvällen.
 50 brandmän på plats

Nattlig kamp mot brand i Gamla stan

Boende evakuerade. ”Stor spridningsrisk”.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Svenska Videoplaza
köps av videojätte

Marknaden för videoannonser växer stadigt.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

”Regler gör ladan
låst för Andersson”

BRÄNNPUNKT

Scocco: Rationellt att fuska med överskottsmålet.

Lista: Här är skatterna som höjs

18 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Gåvan till anställda: 50 miljoner

generös

Diamanthandlare: De har offrat sina familjeliv för företaget.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.