SvD/Sifo: Krisen gynnar inte M

Ekonomiska kriser fungerar inte som de brukar på den svenska opinionen. Moderaterna och Fredrik Reinfeldt är inte längre en krismagnet.

Grafik

  • Det verkar som att du inte har flash installerat?

    För att se grafiken behöver du Macromedia Flash Player. Den kan laddas ner gratis här:

    Hämta Flash

Tipsa och dela

I dag går Grekland till val, och Europa håller andan.

Grekerna, de första demokraterna, kan nämligen rösta ”fel” – i omvärldens ögon betyder det att man väljer en regering som inte accepterar villkoren för de ekonomiska uppgörelserna med EU. Eller att man helt enkelt – återigen – misslyckas med att rösta fram en regering.

Det leder sedan till att Grekland tvingas lämna euron. Chockvågor sprids över ett redan skakat Europa: ekonomisk oro, stigande arbetslöshet och växande utgiftstryck. Ett sådant scenario skulle förstås i hög grad beröra svensk ekonomi. Eller som Fredrik Reinfeldt formulerade det i sitt inledningsanförande i onsdagens partiledardebatt: ”Det som sker i övriga Europa kommer att påverka vår ekonomi, vår välfärd och förutsättningarna att behålla jobb i Sverige”.

Kanske ville han påminna väljarna om något? För om mönstret från tidigare krislägen fortfarande gällde så borde det som händer i Grekland – eller Spanien – redan ha berört den svenska politiken.

Under förra mandatperioden såg det ofta ut att vara kört för den borgerliga regeringen, som låg långt, ibland mycket långt, efter de rödgröna partierna i opinionsmätningarna.

Men vid två tillfällen kastades opinionskurvorna om. Det första var efter att finanskrisen hade slagit till hösten 2008. Det andra under våren valåret 2010, då Greklandskrisen började bli en uppmärksammad nyhet.

Det senare skeendet förstärktes när de rödgröna presenterade sin gemensamma budgetmotion i början av maj. De borgerliga gick förbi och behöll ledningen ändå fram till valdagen.

Krisrörelserna brukar förklaras med att väljarna i oroliga tider sökte sig till politiker de hade ett stort förtroende för, som statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. Eller att man i tider av yttre kris sluter upp bakom regeringen.

Regeringen fick sedan också ett mycket gott betyg av väljarna för hur man hanterade finanskrisen. Och enligt valundersökningen var ”kompetensargumentet” viktigt för nästan 40 procent av dem som bytte parti från S till M. Dessa förklarade bytet med skäl som att ”Moderaterna klarade krisen bättre 2008 än vad Socialdemokraterna (skulle) gjort” och att Socialdemokraterna hade tappat sin trovärdighet.

Men de väljarreflexer som gällde när Socialdemokraterna leddes av Mona Sahlin är inte aktiverade i dag. Trots att den europeiska krisen inte borde vara mindre skräckinjagande nu än 2010.

Förra veckan uppehöll sig USA president Barack Obama länge vid den europeiska situationen, vid en presskonferens. Han beskrev ett europeiskt misslyckande som ett av de värsta hoten mot en amerikansk återhämtning.

Antingen är de svenska väljarna mindre lättskrämda än Obama, eller så har det hänt något annat, som innebär att krislägen inte längre med automatik gynnar Moderaterna och regeringen.

Det skulle kunna vara att den nya S-ledaren Stefan Löfven har lyckats restaurera förtroendet för Socialdemokraternas ekonomiska politik och regeringsduglighet.

Svensk inrikespolitik går snart till någon sorts halvtidsvila. Men utvecklingen i Europa – som ska hanteras på EU-toppmötet efter midsommar – riskerar att förstöra semestern för flera svenska politiker.

SvD/Sifos väljarbarometer för juni innehåller inga statistiskt säkra förändringar. Men Socialdemokraterna får 38,8 procent och ligger därmed åtta procentenheter över sitt valresultat. Moderaterna får 27,6, drygt tre procentenheter under valet 2010. Jämfört med siffrorna från i vintras har Moderaterna backat nästan åtta procentenheter.

Det rödgröna blocket – om det nu finns – får egen majoritet. De senaste två åren har båda de stora svenska partierna åkt berg- och dalbana. Sett till övriga partier är strukturen i den här halvtidsmätningen häpnadsväckande lik valresultatet.

De mindre allianspartierna ligger alla en bit under sina valresultat – men Kristdemokraterna hamnar återigen under riksdagsspärren.

Sverigedemokraterna ligger ungefär kvar på valresultatet. Vänsterpartiet har backat något och Miljöpartiet ökat ungefär lika mycket.

Svensk politik är en match mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Men Moderaterna verkar inte längre vara en krismagnet.


  • Kopiera sidans adress

Så här sa de om krisen i veckans partildardebatt
”Nu diskuterar världen hur man ska hjälpa till att lindra krisen i Europa. Frågor ställs kring Europas egen förmåga att hantera sina problem.”
Fredrik Reinfeldt (M)
”Det har nått en punkt där ingen längre kan säga hur det ska sluta. På söndag hålls val i Grekland. Det är ett val som med all rätt kallas ett ödesval.”
Mikael Damberg (S)
”De gröna över hela Europa föreslår att man ska göra en satsning på en grön omställning för att få både jobb och framtidshopp.”
Åsa Romson (MP)
”Europa behöver mer samarbete, inte mindre. Det måste vara slutsatsen av den kris som vi nu upplever.”
Jan Björklund (FP)
Det är dags för EU och eurons anhängare att svälja prestigen...Krisländer som Grekland bör erbjudas en ordnad väg ut ur valutaunionen.”
Jonas Sjöstedt (V)

Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

klimattoppmötet

”Allt fler skäl att tro på ett nytt klimatavtal”

Världens ledare ökar pressen inför klimatkonferens.

Problem för Kinas jättesatsning

Miss

Tianjin Eco city inte tänkt som sovstad.

”En förfärlig situation – och vi fruktar värre”

Panikslagna flyktingar fast i stekande hetta.

”Kvinnor och män ser lika på könsroller”

brännpunkt

Forskare: Större skillnader sett till utbildning och härkomst.

Bråk om klockor nära lösning

Bittert gräl efter att byn för första gången fick uppleva tystnad.

”Färre irländare lyssnar på prästerna”

PERSPEKTIV

Kyrkskandalerna kan ha spelat roll för valresultatet.

Kreugers stjärnaktie
defensiv och köpvärd

Aktietips

Skattebasen en riktig guldgås.

Så mycket tjänar du på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

B52:a med kärnvapen störtade på Grönland

Bilder

Bombflygplanets dramatiska historia.

USA:s superbombare över Sverige

Övningar

Militär chef: ”Vill skicka en signal”.

”NKS bör ses som en
chans för Stockholm”

BRÄNNPUNKT

Sjukvårdsföretag: Landstinget har visat politiskt mod.

svd story – för dig som prenumerant

Fördjupa dig med SvD Story

Journalistik på ett helt nytt sätt – med SvD Story

Blir största hotellet världen skådat

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.