Vita bönor, tonfisk, burköl och ravioli var bara några av konserverna som fyra reportrar från SvD:s åt under två dygn. Allt för att se hur det hormonstörande ämnet bisfenol A ökade i kroppen. Provsvaren kom fort och talade sitt tydliga språk- ämnet hade stigit med tusen procent i kroppen under de två dygnen.

Under måndagsmorgonen var två av SvD:s reportrar med i Nyhetsmorgon i Tv4 och berättade om testet.

– Forskarna säger ju att det här visar att konservburkar är det särklass viktigaste källan till bisfenol. Det har gjorts väldigt lite sådana här studier på människor, säger Henrik Ennart, reporter på SvD till Tv4.

Miljöminister Lena Ek (C) lämnade för första gången en åsikt om granskningen.

– Det är faktiskt ganska hemskt tycker jag. Jag har haft ögonen på den här kemikalien i några år, säger hon till Tv4 och påpekar att hon drivit frågan för att få ett europeiskt förbud mot att ha ämnet i bland annat nappflaskor.

Men Lena Ek konstaterar att det finns ett problem i att det tar lång tid att få det vetenskapligt bevisat hur bisfenol A påverkar människor. Hon poängterar att man har givit svenska expertmyndigheter i uppdrag att fortsätta undersöka kemikalien. Då har man främst undersökt kvitton och vattenledningsrör som innehåller ämnet.

Josefin Pehrson, reporter på SvD är chockad över resultatet som konservdieten gav.

– Forskarna var extremt förvånade då de såg våra värden och vi blev lika förvånade, säger Josefin Pehrson, reporter på SvD till Tv4, och påpekar att man nu bör börja granska hur värdena i konserver påverkar människor. Halterna som man får i sig via kontakt med kvitton är inte i närheten av halterna av ämnet som man får i sig via burkmat, menar hon.

Förra året förbjöd EU att det hormonstörande ämnet skulle finnas i nappflaskor, Sverige hakade på och beslutade i april i år att förbjuda bisfenol A i matförpackningar riktade mot små barn.

Man vet inte exakt vilka konservburkar det är som har gjort att värdena har stigit.

De fyra reportrarna har kört en liveblog på SvD.se under granskningsperioden, läs den här.

.

LÄS MER: SvD:s experiment ökade bisfenolhalten med 4000 procent

LÄS MER: Alla inlägg i Bisfenolbloggen hittar du här