Stora faktafel i drogundervisning

Svenska skolor köper undervisning om droger av en organisation tätt knuten till scientologerna. Informationen innehåller stora faktafel, visar SvD:s granskning. ”Förfärligt att man slår i ungdomar en massa felaktigheter”, säger narkotikaforskaren Björn Johnson.

Drogföreläsning i skolorna - Alexander Breeze från Drogfri.nu


Drogföreläsning i skolorna - Alexander Breeze från Drogfri.nu


FOTO: Yvonne Åsell

65

kommuner har köpt föreläsningar av Drogfritt de senaste tre åren

Det är tidig morgon i matsalen i en grundskola utanför Stockholm men Alexander Breeze lyckas hålla intresset uppe hos 14-åringarna. Föreläsningen om droger är späckad av referenser till Facebook och dataspel och han får ofta eleverna att skratta.

– Är det någon här som har hört ordet flashback? Detta är vad en flashback är: Det är när den drogrest som har fastnat i din fettvävnad lossnar, tränger igenom och går in i blodomloppet igen, och du blir påtänd igen, på en drog du tog tidigare, säger Alexander Breeze.

GRAFIK: Så är Drogfritt kopplat till scientologin

Han förklarar att det gäller allt från nikotin till heroin, att man då plötsligt kan visa positivt på drogtester efter decennier som drogfri och att det är en av orsakerna till att människor återfaller i missbruk.

Björn Johnson som är docent i socialt arbete vid Malmö högskola och har forskat kring narkotikapolitik skrattar när han får höra påståendet.

– Nej, nej, nej, så går det inte till. Det är en sådan där myt som finns bland vissa narkomaner, säger Björn Johnson.

Lisen Sylwan som är informationssamordnare vid Folkhälsoinstitutets avdelning för spel och drogprevention studsar också till.

– Oj oj oj. Nej det har jag då aldrig hört talas om. Det försvinner ju med blodet.

SvD har begärt ut fakturor betalda till Drogfritts konton från samtliga 290 kommuner de senaste tre åren. Det rör sig om 65 kommuner som har köpt föreläsningar för drygt 750 000 kronor.

Alexander Breeze är en av föreläsarna från Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige, Drogfritt, som på heltid åker runt och föreläser om droger för barn och ungdomar, föräldrar och på företag. Enligt Breeze själv håller han 250–300 föreläsningar om året. För SvD gör han ingen hemlighet av att han är scientolog.

Under föreläsningen säger Alexander Breeze att man blir beroende av droger första gången man provar och att antidepressiva läkemedel, sömntabletter och Alvedon lagras i fettvävnaden, uppgifter som alla tillbakavisas av Tom Palmstierna, överläkare på Beroendecentrum i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Tre frågor till Alexander Breeze

Och så är det banden till scientologin – som bland annat anser att psykofarmaka inte hjälper utan tvärtom är skadligt och drogar ner människor.

Vi är en oreligiös förening. Det finns massa religioner hos oss. Vi pratar inte om religion ute i skolorna, vi pratar om droger. De flesta människor kan faktiskt hålla isär äpplen och päron.

Åsa Graaf, ordförande i Drogfritt

Drogfritt hävdar att föreningen är politiskt och religiöst oberoende, men använder sig av Narconons preventionsprogram som bygger på scientologigrundaren Hubbards idéer. 2003 mottog ordföranden Åsa Graaf International association of scientologists Freedom Medal för sitt arbete mot droger.

Heleneholmsgymnasiet i Malmö är den skola som betalat mest till Drogfritt för föreläsningar de senaste tre åren. Skolans rektor Patrik Witt säger att han inte kände till kopplingarna till scientologin och inte har uppmärksammats på några faktafel.

– Men de uppgifter som du nu framför till mig gör ju att jag kommer att se det som oerhört olämpligt att anlita Alex.

Stockholm toppar listan över de som handlat mest av Drogfritt de tre senaste åren. Thomas Persson, chef för utbildningsförvaltningen, säger att han inte vet på vilka grunder rektorerna har fattat beslut om att bjuda in Drogfritt.

– Men är det som du säger att det här är en organisation som sprider information som inte är korrekt ska vi naturligtvis inte använda dem, säger han.

Både Thomas Persson och Malmös chef för utbildningsförvaltningen Matz Nilsson hänvisar till att det är upp till varje rektor att kvalitetssäkra vem som bjuds in till skolorna.

Men det duger inte att lasta över allt ansvar på rektorerna, enligt Marie-Hélène Ahnborg, inspektionsdirektör på Skolinspektionen:

– Det är alltid så att kommunen har det fulla ansvaret för de egna skolorna i kommunen och att arbetet sker på rätt sätt. De har också en skyldighet att faktiskt ta reda på om det är så.

Åttondeklassarna som lyssnade på Alexander Breeze tyckte att föreläsningen var bra. Lisen Sylwan på Folkhälsoinstitutet menar att effekt inte går att mäta i reaktioner precis efter föreläsningen.

– Jag tror att det är farligt att föra ut åsikter som är ens egna och som inte är riktigt förankrade i forskningen.

Björn Johnson vid Malmö högskola påpekar att det visserligen visat sig att även saklig droginformation saknar effekt.

– Men jag tycker att det är förfärligt att man slår i ungdomar en massa felaktigheter. Hade mina barns skola tagit in den här typen av personer hade jag skrikit i högan sky.

LYSSNA: Ljudklipp från föreläsningen 1: "Nikotinet har lossnat och gått ut i blodet"

LYSSNA: Ljudklipp från föreläsningen 2: "99 procent av er är beroende av alkohol"

GENMÄLE: Föreningen Drogfritt: Vårt syfte är att värna ungdomar

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

De två svenska män som har frigivits efter att ha hållits som gisslan i Syrien sedan vintern 2013 har återförenats med sina familjer.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

Alesso fick kungligt mottagande i Globen

”Slungas rakt in i arena-housens hjärta”.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB