Stor razzia mot fildelare

Polisen slog på tisdagen till mot misstänkta fildelare på flera platser i Sverige. Enligt åklagare Fredrik Ingblad rör det sig om personer som spridit mellan 9 000 och 17 000 musikfiler via en så kallad DC-hub.

Polisen gjorde under tisdagsförmiddagen tillslag på fem olika platser i Sverige. Tre personer i respektive Upplands Väsby, Handen söder om Stockholm och i Docksta i Ångermanland togs in till förhör och delgavs misstanke om brott. Enligt TT anhölls en 28-årig man från Göteborg under dagen men släpptes efter förhör. Misstanken rör olaglig fildelning och brott mot upphovsrätten.

Åklagare Fredrik Ingblad säger till SvD.se att personerna använt två så kallade DC-hubbar för att lägga upp mellan 9 000 och 17 000 musikfiler. Vid razziorna togs flera datorer i beslag.

– Några av personerna har erkänt, säger Fredrik Ingblad.

Informationen om tillslagen är fortfarande knapphändig, men enligt Fredrik Ingblad väntas fler uppgifter senare i eftermiddag. Vid lunchtid kunde han inte säga var tillslagen ägt rum eller om flera personer ska tas in till förhör.

Bakom anmälan står skivbolagens intresseorganisation Ifpi, uppger deras vd Lars Gustafsson för SvD.se. Organisationen har gjort ett flertal polisanmälningar mot personer som fildelar.

– Vi har gjort ett antal anmälningar och nu börjar det äntligen hända saker hos polis och åklagare, säger han till SvD.se och fortsätter:

– Den här gången har man inte bara gått efter de som driver hubbarna, utan också kunder hos dem.

Magnus Mårtensson, jurist på Ifpi, vet inte exakt hur många hubbar som anmälts men uppskattar att det rör sig om runt 40-50 stycken.

Enligt juristen är DC-hub, tillsammans med bit torrent, den vanligaste typen av fildelningsnätverk i Sverige.

– Om man ska förklara det väldigt enkelt så fungerar en hub ungefär som en telefonväxel. Vill man till exempel ha låten Like a Virgin med Madonna så skickar man en förfrågan till hubben. Förfrågan skickas därifrån vidare till alla andra som är uppkopplade, säger han.

För att ta reda på om en DC-hub sprider olagligt material kopplar Ifpi upp sig mot hubben och tar reda på dess ip-adress.

– Vi använder sedan hubben ett tag för att vara säkra på att det verkligen sprids olagligt material, säger Magnus Mårtensson.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

Skolor som redan har det tufft halkar efter

Forskare: Ökad segregation kan bidra.

”Kraven på vissa skolor ökar”

perspektiv

SvD:s expert: Tydligt mönster i Strockholm.

Kasselstrand: De
är marionetter

SD-styrelsen tar upp uteslutningsärenden.

”Analytikerna långt ifrån eniga om Apple”

svd i usa

Överraskar kvartalsrapporten igen?

”Kommer dröja tills
Cobain får vila i frid”

Krönika

Snyggt och intuitivt i ny Kurt Cobain- film.

Webb-tv

Se trailer till ”Montage of heck”

"Kommer inte göras en film om en ikon lika realistiskt".

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt.

Fler elcyklar innebär fler allvarliga skador

rapport

Hög fart är största orsaken.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

”Skammen värst för många återvändare”

Idagsidan

Räddad från döden på havet.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

”Vem bryr sig om
hemlösa svenskar?”

BRÄNNPUNKT

Allt fokus idag på EU-migranter.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.