Stockholm fick kanonväder på midsommarafton. Det tros vara en av orsakerna till polisens hektiska natt.

- Fint väder gör generellt att fylleriet och våldtäkterna ökar. Men samtidigt kan dåligt väder en midsommar sänka folks toleransnivå och det kan leda till misshandel till exempel efter gruff i krogköer, säger Hans Wiksten.

Bland annat ryckte man ut på 30 misshandelsfall i länet – allt från knäppar på näsan till grov misshandel.

- Det allvarligaste är en man som skjutsades till Huddinge sjukhus i en privat bil. Han har fått så mycket stryk att han svävar mellan liv och död, säger Hans Wiksten.

Mannen, som är i 30-årsåldern, har flyttats till Karolinska sjukhuset i Solna. Han har svåra skallskador. Polisen vet inte mycket av vad som hänt eftersom personerna som förde honom till sjukhuset, ”släkt och vänner” enligt Wiksten, inte velat lämna några uppgifter.

I Upplands Bro norr om Stockholm har en ung kvinna anmält att hon våldtagits utomhus. Hon har inte kunnat berätta så mycket mer om händelsen.

- Kanske för att hon är i chock eller inte törs, säger Wiksten.

I Märsta blev en annan ung kvinna överfallen utomhus, men hon lyckades slita sig lös utan att gärningsmannen kunde genomföra våldtäkten. Han lyckades dock få av henne byxorna eller kjolen, och kvinnan flydde i bara trosorna.

Polisen har även tagit emot en anmälan om våldtäkt från en minderårig flicka i Upplands Väsby. Den våldtäkten ska ha ägt rum inomhus. Ingen av kvinnorna har fått några allvarliga fysiska skador av händelserna.

Första midsommaren med den hårdare lagen mot sjöfylleri resulterade i tre omhändertaganden av misstänkta sjöfyllerister. Desto fler, 16 stycken, åkte fast för rattfylla.

- Dessutom har vi fått anmälningar om ytterligare 17 misstänkta rattfyllerister som vi inte hittat. Och mörkertalet är alltid stort, säger Hans Wiksten.

På öarna utanför Stockholm festades det som vanligt rejält under midsommarkvällen. På Sandhamn frihetsberövades fem personer under kvällen. De släpptes dock alla senare. Fortfarande under lördagskvällen satt en person, som tagits på Möja, anhållen misstänkt för narkotikabrott.