Stockholm hårdast drabbat av bilköer i Norden

Stockholm är hårdast drabbat av bilköer i hela norden, visar en undersökning. Trafikkontoret bollar över frågan till bilisterna, samtidigt som Kristdemokraternas gruppledare kritiserar en "Stockholmsfientlighet" inom regeringen.

FOTO: tomas oneborg

I dagens tidning skrev SvD om hur villkoren för privatbilisterna kommer att hårdna i Stockholms innerstad framöver. Anledningen är en högre prioritering på kollektivtrafik och gående.

"Stockholms län växer med motsvarande ett Göteborg fram till 2030 och gatorna blir inte bredare", sa Stockholms trafikborgarråd Ulla Hamilton (M).

Under tisdagen kom statistik från navigationsföretaget TomTom som visar att Stockholm är den nordiska huvudstad som har flest gator som korkas igen under rusningstrafiken.

– Vi är inte förvånade. Trafiken i Stockholm blir bara värre och värre, Stockholm är en värsting i norden, säger TomToms marknadschef Teija–Marie Pierre.

Enligt TomTom uppstår bilköer på nästan en tredjedel av Stockholms gator varje dag. Norges huvudstad Oslo ligger strax under Stockholm i statistiken, med 28 procent av gatorna som drabbas av köer, medan finska Helsingfors ligger strax under 19 procent. I Danmarks huvudstad Köpenhamn drabbas 14 procent av gatorna av dagliga bilköer.

Det är även stora skillnader inom landet. Endast drygt elva procent av gatorna i Göteborg och sex procent av gatorna i Malmö proppar igen dagligen, enligt TomToms mätningar.

Trafikkontorets chef Per-Anders Hedkvist vill inte uttala sig om varför andra nordiska huvudstäder lyckas bättre än Stockholm, men säger att en av anledningarna till att Stockholm toppar statistiken är de många vägarbeten som utförts under det gångna året.

– Vi har stora infrastruktursatsningar som måste åtgärdas, att vi får det trögt även i sommar är något vi får räkna med, säger Per-Anders Hedkvist.

Enligt Per-Anders Hedkvist är lösningen för att få ned bilköerna att fler åker kollektivt.

– Väljer alla som åker buss idag att sätta sig i en bil kommer väldigt få att komma i tid till jobbet. Staden kommer aldrig att se ut så att det kommer att gå, säger Per-Anders Hedkvist.

Michael Stjernström (KD) som är gruppledare i Stockholms trafiknämnd delar uppfattningen att det finns ett problem med bilköer i Stockholm, men menar att det är regeringens bristande satsningar på infrastrukturen i Stockholm som ligger bakom köerna.

– Det finns en Stockholmsfientlighet hos regeringen och riksdagen i stort. Vi tycker att även vår partiledare Göran Hägglund bör ta ett större ansvar för Stockholm som den största regionen i Sverige, så är det.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

LÄSARDEBATT

”Visar att vi inte kan göra något åt intrång”

Vad ska Sverige göra? Så svarade läsarna.

Så påverkas börsen av ubåtspådraget

Analytikern: Aktierna som du ska satsa på.

För Apple räcker det med att vara bäst

Men brottas med tvivel kring innovationskraft.

Hon har nya metoder för jämställdhet

Strandhäll (S) vill ha bort jämställdhetsbonus.

Gustafsson och Rheborg i comeback

Kultursvepet

Spelar mor och son.

Arlanda-man inte ebolasmittad

landstinget bekräftar

Kom till Arlanda med misstänkta symptom.

Unga japaner isolerar
sig i föräldrahemmet

Tyst epidemi

Får hjälp av "hyrsyskon".

Webb-tv

Man byggde vägtull för att slippa omväg

kort restid

Jordskred förstörde huvudleden.

”Kalla kriget-scener utspelas i Stockholm”

Utländsk media

Skapar rubriker världen över.

”Inkräktare kan trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

”Värst är att vi har
svikit våra grannar”

BRÄNNPUNKT

Professor om svenska försvaret.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.