”Regeringen har känt press att agera”

Efter att under lång tid ha mött hård kritik för överdrivet sparande har regeringen lättat på plånboken i höstbudgeten. Statsvetarna Jonas Hinnfors och Malena Rosén Sundström sammanfattar regeringens budget som en balansakt med både hängslen och livrem.

Finansminister Anders Borg.

Finansminister Anders Borg.

FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman

Sparande = ansvar. Det har varit regeringens och finansminister Anders Borgs budskap under en längre tid. Men nu låter det annorlunda.

– Det är inte så att de har skippat den ansvarsfulla linjen, det är bara att innan betonades den starkare och på ett annat sätt. Då var det: Vi tar ansvar, det vore fel att spendera en massa pengar. Nu är det: Vi tar ansvar genom att investera och driva en aktiv politik, säger Malena Rosén Sundström.

Den politiska risken som regeringen nu tar är att de istället får kritik för allt för vidlyftiga investeringar i ett läge där den svenska ekonomin fortfarande måste förhålla sig till en mycket skakig omvärld.

Professor Jonas Hinnfors menar att budgeten innebär en ideologisk förskjutning för moderaterna.

- Nu blir det svårt för oppositionen att hota med högerspöket. Moderaterna samlas kring den traditionella, svenska modellen och fokuserar på investeringar i näringspolitik, forskning och på att förbereda individer inför arbetsmarknaden. Det är något paradoxalt då det ju är socialdemokraterna som brukar ha fokus på dessa områden.

Finansministern var tydlig med att vid presskonferensen i samband med att budgeten presenterades påpeka att det finns betydande risker och att den tillväxtprognos som regeringen gör för de kommande åren är osäker. Detta underströk han ytterligare i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

– Det är lite både livrem och hängslen. Han vill signalera att samtidigt som man nu är aktiv och investerar så är man också medveten om riskerna. Det är för att förekomma den kritik som troligen kommer att komma, säger Malena Rosén Sundström.

Jonas Hinnfors håller med och menar att regeringen lyckas med retoriskt självberöm genom att både utnämna sig själv som bäst i klassen i Europa med utrymme för reformer samtidigt som man påpekar att man tagit i beaktning riskerna för ekonomin på längre sikt.

Hur politiskt-taktiskt-styrd skulle du säga att den här budgeten är?

– Jag tror att man känt ett starkt behov av att bli mer aktiv. Man har kritiserats för idélöshet och för att snåla allt för mycket. Jag tror att det är viktigt för dem att gripa initiativet tillbaka och visserligen är det två år till valet och mycket kan hända. Så man kan inte kalla det valfläsk direkt men det är helt klart en signal om att vi är fortsatt att räkna med, säger Malena Rosén Sundström.

- Det är en taktisk budget på så sätt att regeringen satt socialdemokraterna i en mycket svår sits. Det är mycket svårare för oppositionen att kritiser regeringen för att satsa för mycket än att som tidigigare kritisera dem för att hålla igen, fortsätter Jonas Hinnfors.

Vilka väljargrupper tilltalas av detta?

-Det är svårt att peka ut en tydlig förlorare i budgeten detta år. Regeringen har satt sin ära i pant på att få ned utanförskap och arbetslöshet, här är det svårt att se en tydlig stor satsning. Bland pensionärerna finns det säkert några besvikna väljare, menar Jonas Hinnfors.

Malena Rosén Sundström instämmer;

– Här finns ju lite för alla. Pensionärerna får en 50-lapp som de säkert inte så jätteglada för, men det är ju en väljargrupp i alla fall. Transport- och infrastruktursatsningar tilltalar stora väljargrupper, dels alla de som använder sig av transportsystemet och sen satsningen på järnvägar kan också signalera ett grönt tänkande. Sen finns det säkert många som välkomnar satsningen på rättsväsendet.

Småföretagen är en annan grupp som kan ses som vinnare i budgeten, dels genom att bolagsskatten sänks från 26,3 till 22 procent nästa år, dels genom ett investeringsbidrag.

– Det är ytterligare en viktig väljargrupp, inte minst för centern som ju är inriktade på småföretagare även om företag ju är något man prioriterar överlag i alliansen. Centern ses ju också som den gröna rösten i alliansen så även järnvägssatsningen kan man ju tänka sig att de har varit med och påverkat, säger Malena Rosén Sundström.

ANALYS – HÖSTBUDGETEN

”Oppositionen försöker sänka regeringens trovärdighet” SvD:s Göran Eriksson om regeringens höstbudget och bemötandet – läs mer här.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89476 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Länspolismästare Klas Johansson och områdeschef för polisområde i mellersta Skåne Thomas Nilsson, under en presskonferen om polisens register med romska namn. Protester på Mynttorget i Stockholm. SKÅNEPOLISENS REGISTER

Registrerade romer väntas få skadestånd

Chef på SIN: Vi har konstaterat allvarliga fel.

Wallenbergarna
ratar budet på Scania

svd avslöjar

Rejält bakslag för Volkswagen.

Inget brott att släppa Mesut Sahindal

DÖDSSKOTT

Åklagare slipper förundersökning.

Webb hanterar såpa och bovar med finess

Veckans filmer

The amazing Spider-Man 2.

”Strandskyddet
är alltför stelbent”

Brännpunkt

Kräver staten gör översyn.

Reallönen i Sverige stiger mest i EU

Lön

Men våra grannar i Norge är snäppet värre.

Så mycket har pensionärer ”tappat”

INKOMSTGAP

Vuxit sedan jobbskatteavdraget.

Vinnare och förlorare i vårbudgeten

Vem drabbas

Lågstadieläraren – pensionären – tobakshandlaren.

Rejäl men sjunkande vinst för Millennium

Litteratur

Stieg Larsson-bolag tappar.

Turkiet skärper sina passregler för inresa

Nya direktiv gäller för svenskarnas charterfavorit.