”Regeringen har känt press att agera”

Efter att under lång tid ha mött hård kritik för överdrivet sparande har regeringen lättat på plånboken i höstbudgeten. Statsvetarna Jonas Hinnfors och Malena Rosén Sundström sammanfattar regeringens budget som en balansakt med både hängslen och livrem.

Finansminister Anders Borg.

Finansminister Anders Borg.

FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman

Sparande = ansvar. Det har varit regeringens och finansminister Anders Borgs budskap under en längre tid. Men nu låter det annorlunda.

– Det är inte så att de har skippat den ansvarsfulla linjen, det är bara att innan betonades den starkare och på ett annat sätt. Då var det: Vi tar ansvar, det vore fel att spendera en massa pengar. Nu är det: Vi tar ansvar genom att investera och driva en aktiv politik, säger Malena Rosén Sundström.

Den politiska risken som regeringen nu tar är att de istället får kritik för allt för vidlyftiga investeringar i ett läge där den svenska ekonomin fortfarande måste förhålla sig till en mycket skakig omvärld.

Professor Jonas Hinnfors menar att budgeten innebär en ideologisk förskjutning för moderaterna.

- Nu blir det svårt för oppositionen att hota med högerspöket. Moderaterna samlas kring den traditionella, svenska modellen och fokuserar på investeringar i näringspolitik, forskning och på att förbereda individer inför arbetsmarknaden. Det är något paradoxalt då det ju är socialdemokraterna som brukar ha fokus på dessa områden.

Finansministern var tydlig med att vid presskonferensen i samband med att budgeten presenterades påpeka att det finns betydande risker och att den tillväxtprognos som regeringen gör för de kommande åren är osäker. Detta underströk han ytterligare i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

– Det är lite både livrem och hängslen. Han vill signalera att samtidigt som man nu är aktiv och investerar så är man också medveten om riskerna. Det är för att förekomma den kritik som troligen kommer att komma, säger Malena Rosén Sundström.

Jonas Hinnfors håller med och menar att regeringen lyckas med retoriskt självberöm genom att både utnämna sig själv som bäst i klassen i Europa med utrymme för reformer samtidigt som man påpekar att man tagit i beaktning riskerna för ekonomin på längre sikt.

Hur politiskt-taktiskt-styrd skulle du säga att den här budgeten är?

– Jag tror att man känt ett starkt behov av att bli mer aktiv. Man har kritiserats för idélöshet och för att snåla allt för mycket. Jag tror att det är viktigt för dem att gripa initiativet tillbaka och visserligen är det två år till valet och mycket kan hända. Så man kan inte kalla det valfläsk direkt men det är helt klart en signal om att vi är fortsatt att räkna med, säger Malena Rosén Sundström.

- Det är en taktisk budget på så sätt att regeringen satt socialdemokraterna i en mycket svår sits. Det är mycket svårare för oppositionen att kritiser regeringen för att satsa för mycket än att som tidigigare kritisera dem för att hålla igen, fortsätter Jonas Hinnfors.

Vilka väljargrupper tilltalas av detta?

-Det är svårt att peka ut en tydlig förlorare i budgeten detta år. Regeringen har satt sin ära i pant på att få ned utanförskap och arbetslöshet, här är det svårt att se en tydlig stor satsning. Bland pensionärerna finns det säkert några besvikna väljare, menar Jonas Hinnfors.

Malena Rosén Sundström instämmer;

– Här finns ju lite för alla. Pensionärerna får en 50-lapp som de säkert inte så jätteglada för, men det är ju en väljargrupp i alla fall. Transport- och infrastruktursatsningar tilltalar stora väljargrupper, dels alla de som använder sig av transportsystemet och sen satsningen på järnvägar kan också signalera ett grönt tänkande. Sen finns det säkert många som välkomnar satsningen på rättsväsendet.

Småföretagen är en annan grupp som kan ses som vinnare i budgeten, dels genom att bolagsskatten sänks från 26,3 till 22 procent nästa år, dels genom ett investeringsbidrag.

– Det är ytterligare en viktig väljargrupp, inte minst för centern som ju är inriktade på småföretagare även om företag ju är något man prioriterar överlag i alliansen. Centern ses ju också som den gröna rösten i alliansen så även järnvägssatsningen kan man ju tänka sig att de har varit med och påverkat, säger Malena Rosén Sundström.

ANALYS – HÖSTBUDGETEN

”Oppositionen försöker sänka regeringens trovärdighet” SvD:s Göran Eriksson om regeringens höstbudget och bemötandet – läs mer här.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Just nu: Arlanda-man var inte ebolasmittad

Ankom till Arlanda med misstänkta ebolasymptom.

<b>Norska NRK</b> I Norge är "jakten" i Stockholms skärgård en stor nyhet. NRK citerar även Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, som säger att även han "fått meldinger om at det er aktivitet i farvannet utenfor Stockholm". Natos generalsekreterare vill dock inte kommentera mer än så till NRK.
Man berättar också med dramatik att Aftonbladets fotograf Urban Andersson som gav sig ut i båt i sökområdet "ble bordet av militæret", alltså att militären gick ombord på fotografens båt för kontroll. reaktioner

Utländsk media: Kalla kriget-scener utspelas

Jakten i Stockholms skärgård skapar rubriker världen över.

”Inkräktare kan trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

Så påverkas börsen av ubåtspådraget

Analytikern: Aktierna som du ska satsa på.

Hon har nya metoder för jämställdhet

Strandhäll (S) vill ha bort jämställdhetsbonus.

Cybaero får inte sälja helikopter till Kina

Har stoppats av den svenska myndigheten.

Webb-tv

Man byggde vägtull för att slippa omväg

kort restid

Jordskred förstörde huvudleden.

Fotograf kallade elev för ”bög”

Under skolfotografering. ”Bög nummer ett, du kan ställa dig här”.

”Utställningen är marknadens triumf”

Koons-bråket

Replik Clemens Poellinger.

”Värst är att vi har
svikit våra grannar”

BRÄNNPUNKT

Professor Hedlund om svenska försvaret.

”Wikileaks gjorde
en enorm tjänst”

Michael Moore: Tyvärr har det glömts bort.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.