Götaplatsen i Göteborg badade i sol när Stefan Löfven idag för första gången höll ett första maj-tal i egenskap av partiledare för socialdemokraterna. Löfven talade bland annat om att Sverige ska bli en stark röst i utrikespolitiken, om jämställdhet och om att skapa jobb.

Men statsvetarna Jonas Hinnfors och s-märkta Ulf Bjerleld lade märke till vad Löfven inte talade om.

– Han undvek att tala om frågor som är kontroversiella i partiet, som vinster i välfärden och vapenexport, säger Ulf Bjereld, som tror att talet hade en enande funktion i den socialdemokratiska rörelsen.

Jonas Hinnfors.

Han undvek att tala om frågor som är kontroversiella i partiet, som vinster i välfärden och vapenexport

Ulf Bjereld

Jonas Hinnfors tror att S-ledaren undviker vissa frågor för att de inte är färdigdiskuterade i partiet. På så sätt vill Löfven undvika nålstick inifrån partiet från dem som inte är överens i de här frågorna, tror Hinnfors.

Jonas Hinnfors menar att Löfven i sitt tal pekade mot mittenfåran i svensk politik.

Stig-Björn Ljunggren
S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är inne på samma linje.

– Är det någon ideologisk markering han gör är den mot mitten. Ett exempel på det är att han inte talade om att riva upp några reformer, säger Stig-Björn Ljunggren.

Några nyheter levererades inte av S-ledaren.

– Nu är S inne i en fas där S gått upp i opinionsmätningarna och fokus ligger på regeringens tillkortakommanden. Ju längre oppositionen kan vänta med att presentera sina förslag, desto bättre, säger Bjereld.

LÄS MER: SvD:s direktrapport från talet

LÄS MER: "Nonchalera Löfven på egen risk"

LÄS MER: Juholts tal möttes av jubel