Bara ett drygt halvår har gått sedan Socialdemokraterna senast var inblandade i en komplicerad valprocess för att hitta en ny partiledare efter Mona Sahlin.

Valet föll till slut på Håkan Juholt, men för en vecka sedan började marken gunga under hans fötter när Aftobnbladet avslöjade att han tagit ut ersättning för hela hyran av den lägenhet han har som övernattningsbostad i Stockholm, trots att hans sambo bor där. Ännu sitter Juholt kvar, men allt fler bedömare börjar spekulera i om en avgång kan vara nära.

7

månader har Håkan Juholt varit Socialdemokraternas partiledare.

SvD har talat med tre S-kännare; statsvetaren Ulf Bjereld, statsvetaren och debattören Stig-Björn Ljunggren och författaren Christer Isaksson. Alla tror att han kan komma att avgå relativt snart.

– Man kommer så klart att avvakta förundersökningen. Om den läggs ner snart stärks Juholts ställning, och om det blir åtal måste han avgå. Om förundersökningen fortsätter kommer partiet att känna in hur läfget är och hur man ska göra. Sen beror det så klart på om det kommer att framkomma nya saker kring Juholt eller inte, säger Ulf Bjereld.

Han har iallafall inte gjort bort sig.

Stig-Björn Ljunggren om Mikael Damberg

Alla tre nämner Carin Jämtin, Thomas Östros och Mikael Damberg som heta tips.

Christer Isaksson och Ulf Bjereld talar också om Pär Nuder, som sparkades som ekonomisk-politisk talesman av Mona Sahlin.

– Allt fler längtar efter honom när han inte längre finns på plats. Nuder skulle kunna vara en som alla falanger accepterar, säger Ulf Bjereld.

– Jag tror att han är partiets önskekandidat. Han har erfarenheten, kan har kunsklapen och han har handlaget och kan politiken, säger Isaksson.

Stig-Björn Ljunggren och Christer Isaksson lyfter också upp riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg. Ljunggren menar att också Morgan Johansson ska nämnas som möjlig kandidat, men att han har glidit ner och förlorat position sedan vårens process.

En skillnad mellan nu och i våras är enligt Christer Isaksson att ingen i partiet har förutsatt att Håkan Juholt eventuellt skulle bli tvungen att avgå, och därför har det inte pågått några maktkamper den senaste tiden.

Ulf Bjereld tror att politiker som är kända för att gå sin egen väg, som Lena Sommestad och Leif Pagrotsky, har mindre chans än i vårens val.

– Det finns nog ett ökat kontrollbehov i partitoppen efter Juholt, som skulle hålla emot självständiga politiker.

Stig-Björn Ljunggren tror att krisen kan göra att Socialdemokraterna går tillbaka till att bli ett mer centraliserat parti igen, och därmed stoppa och vända en utveckling som pågått sedan Mona Sahlin tillträdde mot ett mer diskuterande parti.

– Under Mona Sahlin gick Socialdemokraterna från att vara ett hårt till att bli ett mjukt parti. Nu är det snarare ett poröst parti.

S-kännarnas heta namn på efterträdare

Mikael Damberg

Mikael Damberg

Ulf Bjereld: Jag tror att han kan vara en stark kandidat eftersom jag tror att det kommer att finnas en längtan efter ordning och reda och namn som inte är förknippade med yvighet och skandaler.

Stig-Björn Ljunggren: Han var ett namn också inför förra valet, och hans situation sedan dess har nog förbättrats. Han har iallafall inte gjort bort sig.

Christer Isaksson: Det finns en person som hållit sig mycket tyst i det här sammanhanget, och det är Mikael Damberg. Han fyllde 40 år i veckan och har därmed passerat en magisk gräns för partiledarskap, så han kan vara ett enande namn inför framtiden. Han har inte märkts så mycket under den här tiden, men hans fråga, utbildning och skola, finns hela tiden i bakgrunden. Och Socialdemokraterna behöver ett stort sakpolitiskt projekt, och då ligger utbildning och skola bra till. På så sätt har nog hans aktie stärkts.

Carin Jämtin

Ulf Bjäreld: Carin Jämtin nämns i allt fler sammanhang. Hon är också en person alla olika grupperingar inom S skulle kunna enas kring. Hon har skött uppdraget som partisekreterare väldigt bra, och har inte drabbats av Juholteriet. Hennes situation uppfattades som svagare inför förra partiledarvalet, när hon fanns i Stockholmspolitiken. Hon passar bättre på den nationella arenan.

Stig-Björn Ljunggren: Hennes läge har förbättrats sedan förra racet. Hon har kanske inte varit så synlig, men jobbat inom partiapparaten. Hon, Damberg, Östros och Sven-Erik Österberg är de hetaste namnen just nu.

Christer Isaksson: Man kan tänka sig att det blir en tillfällig lösning, så att partiet kan ta ett steg tillbaka. Då kan Carin Jämtin vara en möjlig lösning, och det är möjligt att hon sedan väljs permanent också.

Se tv-klipp med Juholt:

Bild och ljud

Åker landet runt med ursäkter

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt anländer till partistyrelsens möte i partihögkvarteret på Sveavägen på fredagen. Webb-tv

Juholt kritiserar den borgerliga politiken

Webb-tv

"Mer än tusen dagar till valet"

Webb-tv

Juholt får fortsatt förtroende

Webb-tv

S-toppar om förtroendet för Juholt

Webb-tv

Därför slingrar sig Juholt om Libyen

Mer i ämnet

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se