Sovjet litade inte på den svenska neutraliteten

Samtal som svenska officerare fört med ex-sovjetiska ­kolleger tyder på att Sovjet låg bakom 1980-talets ubåtskränkningar.

Alltsedan ubåtslarmens höjdpunkt på 1980-talet har intrången varit en gåta för många svenskar. Varför skulle någon kränka det alliansfria Sverige, vars politik syftade till neutralitet i krig?

På senare tid har det kommit nya uppgifter om hur såväl Sverige och Sovjet som Natosidan förberedde sig för ett storkrig. Det gäller både svenskt informellt samarbete med Nato-­länderna och sovjetisk syn på Sverige.

Inom ramen för forskningsprojektet Försvaret och det kalla kriget (FOKK) har förre över­befälhavaren Bengt Gustafsson samtalat med ex-sovjetiska officerare. Ett storkrig mellan Nato och Warszawapakten på kontinenten innefattade också norra flanken med Skandinavien. Här gällde för Sovjet att snabbt nå ut till Nordatlanten och att hindra USA och Storbritannien att anfalla den vägen.

”Genom en snabb ockupation av Danmark och Nordnorge räknade man med att Sverige skulle hålla sig neutralt”, skriver Bengt Gustafsson i FOKK-rapporten ”Det sovjetiska hotet mot Sverige under det kalla kriget”.

Även om Sverige inte skulle ockuperas sände Sovjet redan i fredstid särskilda sabotagedykare, Spetsnaz, mot svenska hamnar i bland annat Öresund. Vid ett FOKK-seminarium nyligen framkom nya uppgifter. Bland annat visades ett sovjetiskt lastfartyg som dolt transporterade en dykarfarkost.

Sverige förlängde på 1950-talet flygbaser för allierat bombflyg. Nu framkom uppgiften att det under 1950- och 60-talet fanns en hemlig svensk order att marinen i ett storkrig skulle vara beredd att basera västliga flottor på ostkusten. Den största Natoflottan i Östersjön var den västtyska som gjorde flottbesök i Sverige med depåfartyg och ubåtar på 1970- och 80-talen. De ville då gärna gå inne i skärgårdarna, kanske pågick också rekognoscering för krig.

– Det förefaller rimligt, säger pensionerade kommendören Emil Svensson.

I Sovjet fanns en misstänksamhet mot Sverige, inte minst grundad på erfarenheterna från andra världskriget då Sverige böjde sig för tyska krav på mineringar. En rad sovjetiska Spetsnaz-attacker planerades för att hindra att Sverige inte utnyttjades av Nato eller gick med på Natosidan.

– De litade inte på Sverige. Jag har egentligen ganska stor förståelse för deras agerande. I början av 1970-talet började Sovjet med specialförband inriktat mot ­marinbaser. Militärt är det helt logiskt, säger Emil Svensson efter samtal med ex-sovjetiska officerare.

– Kunde svenskt territorium användas som överflygningsområde av Nato så ökar hotet mot Sovjet betydligt. Deras marina Spetsnazförband hade även flygets installationer och baser i Sverige som mål, uppger Emil Svensson.

Svensk taktik var att flytta och sprida fartyg och flygplan mellan olika baser för att göra dem mindre sårbara. Men från sovjetisk sida kan alla dessa tomma baser och förtöjningsplatser ha uppfattats som förberedelser för att ta emot flyg och fartyg från Nato.

Sovjetiska officerare fruktade dessutom att USA hade missil­ubåtar väster om Sverige, i Västerhavet. Detta är för övrigt en uppgift redan storspionen Stig Wennerström lämnade i förhör efter gripandet 1963. Ubåtarna skulle vara ett motiv för massiva sovjetiska flyganfall över Sverige.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Sture Bergwall, som nu en är fri man, här med advokaten Anwar Osman. REPLIK

”Lambertz bortser
från fel i metoder”

Docent: På sätt och vis ger han mig rätt i boken.

”Quickärendet en stor villfarelse”

Brännpunkt

Lambertz: Fullt av myter och osanningar.

Lönerna kan bli het valfråga i USA-valet

svd i usa

Flera framsteg • Lagförslag på gång.

”Ett av de hatiska mejlen stack ut”

Karén

Vill inte ha sin sköra värld förstörd.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

Gisslan i Syrien sedan 2013 – har nu återförenats med sina familjer.

Superjumbo-planet A380 fyller tio år

Bilder

Bränsleslukare kan ha spelat ut sin roll.

Sorgesång över den engelska överklassen

Kritikessä

"En av de mest kompletta romaner som skrivits".

”En av världens bästa tv-serier”

Bildspecial

Se bilder från inspelningen av ”Brideshead”.

Svårt vara humanitär i akut flyktingkris

Nordberg

Amerikanska ledare: Bara gör något!

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Världens äldsta
öken lockar besökare

bilder

Vilda vidder och stora avstånd.