I dag på drottning Silvias födelsedag offentliggjorde hovet vilken dag prinsessan Madeleine och hennes brittisk-amerikanske fästman Christopher O’Neill gifter sig. Det blir den 8 juni nästa år.

Vigseln ska äga rum i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm. Bröllopet sker alltså två dagar innan prinsessan firar sin födelsedag.

– Kungen och Drottningen gifte sig i Storkyrkan. Kronprinsessan är tronföljare och gifte sig följaktligen där också. Slottskyrkan används för mycket mer familjära evenemang. Så att prinsessan Madeleine, som är den fjärde i tronföljden, gifter sig där är kanske en markering av en något lägre grad av festligheter, säger hovets förra informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Hovexperten och journalisten Sten Hedman menar att Slottskyrkan är ett logiskt val.

– Det blir lätthanterligt och passar utmärkt. Det blir ju naturligtvis inte samma stora bröllop som Victoria och Daniel hade. Dessutom är Madeleine en person som egentligen inte är så förtjust i uppmärksamhet, säger Sten Hedman till TT.

Att vigseldagen offentliggjordes samma dag som drottningen fyllde 69 år är mer en tillfällighet, tror Elisabeth Tarras-Wahlberg.

– Det handlar nog mer om att prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill har varit hemma nu och de har haft möjlighet att prata om det här. Men det är en trevlig gest att det sker på drottningens födelsedag.

Det är kungen som bestämmer om Christopher O’Neill ska få någon titel. Han blir alltså varken prins eller hertig automatiskt.

– Om han får en titel blir han i så fall hertig av samma landskap som prinsessan Madeleine, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Det skulle betyda att han blir hertig av Hälsingland och Gästrikland, då prinsessan Madeleine är hertiginna av de landskapen.

Den 25 oktober i år tillkännagavs förlovningen mellan prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill. Han är 38 år, tio år äldre än prinsessan. Han är liksom hon född i juni.

Han föddes och växte upp i London. Han bor i New York och har de senaste 16 åren arbetat i finansbranschen. Christopher O’Neill är delägare i finansföretaget Noster Capital som har kontor i New York och London.

Den 8 juni 2013 är det dags för giftermål mellan prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill.

Populära quizer om vetenskap:

Vem var det som fräste åt Albert Einstein?

Har du koll på de nya vetenskapliga rönen?

Vilken vetenskapsman dog hos drottningen?