Sött och fett som knark för hjärnan

När man blandar socker och fett, som i en kanelbulle, blir suget lika starkt som av kokain. Efter hundratals affärsmiddagar tvingades industrimannen Sören Gyll förra året transplantera sin lever. Nu varnar han andra för att gå i sockerfällan. Läkemedelsindustrin använde kunskapen för att utforma det hittills mest effektiva bantningspillret. Ändå erkänner inte myndigheterna att man kan bli beroende av godis och skräpmat.

Mössen var nästan lika intresserade av mat som var söt och fet som av kokain.

Sara Ward, professor.

Det var en ren slump som gjorde att forskarna upptäckte att socker och fett kan orsaka beroende.

–När vi undersökte drogberoende i djurförsök brukade vi använda en kontrollgrupp som fick mat eftersom vi trodde att det skulle ge ett neutralt resultat att jämföra med, säger Sara Ward, professor vid Templeuniversitetet i Philadelphia och en av USA:s ledande beroendeforskare.

Men resultaten stämde inte och snart insåg forskarna att mat som var söt och fet var starkt beroendeframkallande i sig.

–Likheterna var slående. Mössen var nästan lika intresserade av mat som var söt och fet som av kokain.

Både socker och fett kan var för sig skapa ett starkt sug. För att få mer av en sockerlösning som motsvarar vanlig läsk var mössen beredda att peta med nosen på en lucka 44 gånger. Med vanlig mat petade de som mest tio gånger även när de var hungriga.

BULLAR PÅ HJÄRNAN

DEL 1

Har vi blivit beroende av fett och socker?

Överraskande visade sig även fett vara beroendeframkallande. 50 gånger pickade de små mössen med sin nos mot luckan för att få mer av en lösning med koncentrerad majsolja innan de gav upp.

Men den största effekten uppstod då socker och fett blandades, som i en bulle eller en chokladkaka. Då var mössen beredda att jobba i en hel timme och trummade till med nosen mellan 70 och 100 gånger. Suget var i nivå med lockelsen från alkohol, kokain och heroin. För att tillfredsställa sig är mössen beredda att gå över ett elektriskt golv, något de aldrig gör för vanlig mat.

Templeuniversitetet ligger i en region där flera stora läkemedelsföretag har sina forskningsavdelningar.

–Mitt intresse ligger i att ta fram läkemedel mot narkotikaberoende och fetma. Att blockera hjärnans beroendecentrum är utan tvekan den mest lovande strategin mot fetma. Alternativen i dag är kirurgiska ingrepp men det kan ge komplikationer, eller piller som ökar mättnadskänslan, men dessa har inte visat sig vara särskilt effektiva, säger Sara Ward.

Ett läkemedel mot matberoende, rimonabant, lanserades 2006 som ett mirakelmedel mot fetma. Rimonabant blockerade den så kallade CB-1-receptorn som finns i hjärnan och är en huvudsaklig inkörsport för cannabisberoende.

–Rimonabant var mycket effektivt mot fetma men gav psykiatriska biverkningar och drogs därför tillbaka. Vi hoppas kunna hitta ofarliga preparat som ger motsvarande effekt, säger Sara Ward.

CB-1-receptorn utnyttjas även i vissa nikotinläkemedel.

När SvD ringer upp Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet blir beskedet att sockerberoende inte existerar som diagnos i Sverige. På Socialstyrelsen hänvisar man till Folkhälsoinstitutet och där hänvisar man vidare till Mai-Lis Hellenius, professor på Karolinska institutet.

–Sockerberoende är ingen diagnos. Det hindrar inte att man kan uppleva ett sug, men personligen tror jag att problemet sitter både i hjärnan och i musklerna. Det är väldigt viktigt att röra på sig för då förbränns kolhydraterna i musklerna, annars seglar de runt i blodomloppet där de gör skada, säger hon.

Sara Ward jämställer däremot suget efter socker och fett med rökning, narkotika och spelberoende. En av få skillnader man kunnat se mot narkotikaberoende är att sockermissbrukarna inte tenderar att gå över till allt tyngre droger.

–Men precis som med rökning, alkohol och narkotika kan man få återfall i sitt socker- och fettberoende långt efter att man har slutat, säger Sara Ward.


GRAFIK: Så funkar socker- och fettberoendet

INTERVJU: Sören Gyll: "Kunde jag backa bandet hade jag inte ätit som jag gjorde"

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Vladimir Putin, till höger, och Polens före detta utrikesminister Radoslaw Sikorski till vänster. sökte uppgörelse med polen

Fd minister: Putin ville dela Ukraina med oss

Ville åt Ukraina redan 2008, enligt Polens fd utrikesminister.

Klusterbomber använda i Ukraina

Kan har använts av båda sidor – civila drabbas hårt.

Hon är storfavorit att ta över efter Reinfeldt

ny m-ledare?

Kinberg-Batra liknar Reinfeldt.

Utmaningar väntar efter jubel i Djakarta

Förste demokratiskt valde presidenten.

Oljebolags-vd död
i mystisk flygkrasch

Moskva

Affärsjet krockade med snöplog.

När du föds påverkar temperamentet

Forskning

Glättig, lättirriterad eller deppig?

IS anfaller ”på alla fronter”

syrien

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

”En ironisk ton i de ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

Swedbank gör sig av med 800 personer

Neddragningar väntar i svenska storbanken.

Ansvarig spred rasism på nätet

Utvisningsansvarig delade inlägg från högerextrem organisation.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.