Socialstyrelsen: Lindh fick bra vård

Inga misstag begicks när förra utrikesministern Anna Lindh vårdades på Karolinska sjukhuset efter knivdådet i september 2003. Det konstaterar Socialstyrelsen efter att ha låtit oberoende experter granska fallet.

FOTO: Scanpix

– Det känns skönt att experterna nu kommit fram till sin slutsats och att fallet är granskat. Vi på Socialstyrelsen är färdiga med detta nu, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen.

– Jag hoppas att det här ska kunna övertyga alla om att Anna Lindh fick den mest förstklassiga vård som fanns tillgänglig vid den tidpunkten.

Stefan Engqvist, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, är självfallet nöjd med beskedet. Han säger att det kommer som en lättnad inte minst för alla som var i tjänst det dygnet och som kämpade för att rädda utrikesministerns liv.

– Vi gjorde allt som stod i vår makt. Det känns skönt att en oberoende utredning nu kan slå fast detta så att det kan bli ett slut på ryktesspridning och spekulationer.

Socialstyrelsens generaldirektör beslutade, på sjukhusets begäran, att öppna ett tillsynsärende med anledning av uppgifter som framkom i TV 4:s samhällsprogram Kalla Fakta i höstas. Där framfördes kritik, bland annat från den amerikanske professorn emeritus Donald Trunkey, mot den operationsmetod som användes på Anna Lindh.

Sjukhuset hade inte lämnat ut journalen, men Kalla Fakta hade bland annat granskat obduktionsutlåtandet.

Som regel granskar inte Socialstyrelsen händelser som ligger mer än två år tillbaka i tiden. Holm gjorde ett undantag i Lindhs fall, eftersom frågan är av stort allmänintresse.

Tillsynen är gjord av tre specialister föreslagna av tillsynsmyndigheterna i Danmark, Finland och Norge. De har granskat journalhandlingar och intervjuat personer som var i tjänst natten mellan den 10 och den 11 september 2003, då Anna Lindh dog på operationsbordet.

Anna Lindh omhändertogs snabbt av ett traumateam när hon kom till sjukhuset, konstaterar Socialstyrelsen. Ledande kirurger byttes flera gånger under operationerna och medicinska experter kallades in för att bistå med sina kunskaper, skriver myndigheten.

Arbetet var mycket komplicerat eftersom Lindh var svårt skadad av knivhugg. Personalen försökte stoppa blödningen i buken - så kallad damage control - men tvingades senare göra nya ingrepp eftersom blödningen bara fortsatte. I Kalla Fakta framfördes kritik mot Karolinska för att inte ha använt metoden, vilket granskningen alltså visar att sjukhuset gjorde, om än förgäves.

Blodtransfusionerna och hanteringen av problem med blodets koagulering följde vetenskap och beprövad erfarenhet, enligt Socialstyrelsen.

Att lägga patienten i konstgjord lunga, ecmo, hann aldrig bli aktuellt eftersom patientens blod var väl syresatt hela tiden, fram till hennes sista minuter i livet och då var hon ändå bortom all räddning.

Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh överfölls och knivskars inne på varuhuset NK i Stockholm vid 16-tiden den 10 september 2003.

Hon var vid fullt medvetande strax efter händelsen. De första rapporterna från polisen pekade mot att hon hade blivit knivskuren i armen och att hon inte var så värst illa däran. Hon fördes till Karolinska sjukhuset i Solna där hon lades på operationsbordet.

Anna Lindh dog klockan 5.29 morgonen därpå. Hon hade drabbats av stora blodförluster på grund av inre blödningar. Kniven hade skadat viktiga blodkärl i buken som portådern och aorta. Dessutom var levern skadad.

Gärningsmannen Mijailo Mijailovic är dömd till livstids fängelse.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Webb-tv

Mikael Holmström: ”Det här är på riktigt”

SvD:s reporter om ubåtsjakten i Stockholms skärgård.

”Budgeten bör ökas till kalla krigsnivå”

LÄSARDEBATT

Vad ska Sverige göra? Så svarade läsarna.

Turkiet villiga hjälpa kurder till Kobane

Tänker släppa igenom styrkor från Irak.

Augustrekord för
Eva Lindström

Här är nomineringarna till Augustpriset.

Så påverkas börsen av ubåtspådraget

Analytikern: Aktierna som du ska satsa på.

Oturlig tabbe från
Saabs Twitterkonto

digitalt

Twittrade om tv-programmet Partaj.

Webb-tv

Rädd för sprutor? Här är lösningen

Så fungerar det

Plåster fyllt med smånålar.

Gustafsson och Rheborg i comeback

Kultursvepet

Spelar mor och son.

Unga japaner isolerar
sig i föräldrahemmet

Tyst epidemi

Får hjälp av "hyrsyskon".

”Kalla kriget-scener utspelas i Stockholm”

Utländsk media

Skapar rubriker världen över.

”Inkräktare kan trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.