Snart inget botemedel mot gonorré

Fallen av gonorrésmitta ökar allt snabbare i Sverige. Samtidigt är snart alla läkemedel verkningslösa mot bakterierna. Idag finns bara en antibiotikaklass kvar som fortfarande fungerar. Enligt forskare handlar det om när - inte om - bakterierna blir resistenta mot all antibiotika.

Den sexuellt överförbara sjukdomen gonorré blir allt vanligare i Sverige. De senaste tio åren har antalet smittade ökat nästan årligen.

När Smittskyddsinstitutet nu redovisar de senaste halvårssiffrorna har sjukdomen ökat med 22 procent jämfört med första halvåret i fjol, 400 smittades under årets första halvår. I Stockholm smittades nästan lika många under årets första halvår som under hela 2009.

Samtidigt blir allt fler läkemedel verkningslösa mot den aggressiva bakterien. På några år har flera antibiotika som tidigare har använts för att behandla gonorré blivit verkningslösa.

– Det börjar bli akut. Nu är man inne på sista antibiotikaklassen, och även där börjar man se en minskad känslighet. Det är inte en fråga om också det kommer att bli verkningslöst, det är en fråga om när, säger Magnus Unemo, docent vid Universitetssjukhuset i Örebro och forskare inom gonorré och antibiotikaresistens.

Han är också med i en expertgrupp inom WHO (Världshälsoorganisationen) för att övervaka problemet.

– Frågan ligger på högsta nivå i WHO, det är ett akutläge där man försöker att intensifiera övervakningen av resistensen hos bakterierna. Men tyvärr har det inte varit högprioriterat inom läkemedelsindustrin. Det ger inte så mycket pengar, som till exempel blodtrycksmedicin som man måste ta dagligen, säger han.

De möjligheter som finns när ingen antibiotika fungerar är att kombinera olika antibiotika för att de tillsammans ska kunna rå på bakterierna. Ett annat alternativ är att ge multipla antibiotikadoser.

Om det fungerar vet man inte.

– Det är ingenting man har någon erfarenhet av, det behövs mycket studier och forskning, och är med stor sannolikhet endast en lösning på kortare sikt.

Det är framför allt i Asien som resistensen utvecklats, dels har bakterierna själva varit effektiva att förändra sitt eget DNA, dels genom oförsiktigt användande av antibiotika. De resistenta stammarna har sedan spridit sig.

Gonorréförekomsten har länge varit hög i utvecklingsländerna, men sedan slutet på 1990-talet har man sett samma tendens även i mer utvecklade länder. Det är i första hand i gruppen män som har sex med män där smittan ökat i Sverige, men även hos kvinnor.

Att smittan ökar tror Magnus Unemo beror på ett förändrat sexualbeteende med ett ökat risktagande, oskyddat sex i för hög grad, och fler oskyddade skilda sexuella kontakter.

Även antalet hivsmittade i Sverige har ökat så gott som årligen sedan slutet på 1990-talet, något kritiker hävdar beror på en radikal minskning i medel satsade på informationskampanjer.

– Uppmärksamheten i samhället när det gäller alla typer av sexuellt överförbara sjukdomar måste öka, säger Magnus Unemo.

  • Kopiera sidans adress

Spridningen av gonorré

Under första halvåret 2010 rapporterades 399 fall av gonorréinfektion i Sverige, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med första halvåret 2009. Av de rapporterade fallen var 104 kvinnor och 295 män.

I Stockholm smittades 200 personer under första halvåret i år, mot 254 under hela 2009.

Eftersom sjukdomen ofta är symtomfri hos kvinnor och då inte upptäcks och behandlas löper kvinnor en högre risk för att drabbas av infertilitet, men både män (dock ovanligare) och kvinnor kan bli sterila av obehandlad gonorré. Män kan också få bitestikelinflammation och kvinnor kan drabbas av utomkvedshavandeskap.

Även HIV-smittade blir fler i Sverige. Totalt anmäldes 486 fall av hivinfektion under 2009 vilket är 38 fler fall jämfört med föregående år.

Visa mer fakta
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89510 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Nuon-förhören

Reinfeldt: ”Ansvaret
ligger på styrelsen”

Statsministern tar inget ansvar för fiaskoköpet.

Så varmt blir det under påskhelgen

Den som gillar sol lär inte bli besviken.

Förre Telia-vd:n ger känga till ministern

Sågar Normans utspel om machokultur.

Punkdrottning till
”Så mycket bättre”

Kultursvep

Ringar, bestick och pokaler.

Flicka räddad ur fångenskap

Vägde bara 20 kilo

Hölls fången i garage i nio år med hund och apa.

Just nu: Hundratals kan vara fast i vraket

sydkorea

Dödssiffran har stigit till nio.

Här är skyltarna du inte trodde fanns

Bilder

Se läsarnas roliga bidrag från världen.

Pojke påkörd - familjen utvisas

Påkörd i kramfors

Mamman och brodern utvisas till oroligt Nigeria.

Lätta på gaspedalen på vägarna i påsk

trafiken

Stress kan orsaka olyckor.

Pollenexplosion väntar i påsk

allergier

Expert: ”I år har vi en rejäl blomning.”

Var är äggost landskapsrätt?

QUIZ

Vad kan du om ägg och äggrätter?