”Vill bygga bort smärtan”

Landets smågrisar ska bedövas innan de kastreras. Det lovar nu landsbygdsminister Eskil Erlandsson, som inte tycker att tidsramen fram till 2016 är för generös.
– Nej, därför att det är kapacitetsbrist, de här människorna har dessutom sina djur att sköta under tiden.

FOTO: Scanpix

Sveriges alla smågrisar ska från och med årsskiftet 2016 skyddas av en ny lag om bedövning i samband med kastrering. Det beskedet gav landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) under torsdagen. I Sverige kastreras omkring 1,5 miljoner hangrisar om året för att de inte ska bli könsmogna. Anledningen är att kött från könsmogna hangrisar smakar sämre.

– Det är på grund av lukten som kastreringen har skett, och det har gjorts i hundratals år. Nu är det en smärta förknippat med detta, och den vill vi på alla sätt bygga bort, säger Eskil Erlandsson till SvD.se.

Frågan om obedövad kastrering av smågrisarna har varit på tapeten under många år. Som SvD.se tidigare har skrivit kom Sverige redan 2001 överens med Danmark, Holland, Tyskland och Nederländerna, om att förbjuda den obedövade kastreringen. Norge valde att införa ett förbud redan ett år senare. Under 2007 blossade debatten upp om den smärtsamma kastreringen i svenska medier, men Eskil Erlandsson valde då att förnya jordbruksverkets uppdrag. I höstas röstade oppositionen igenom ett förbud i riksdagen.

– I dag är uppmärksamheten från alla aktörer runt grisen betydligt bättre och högre än den har varit för två-tre år sedan, apropå den mediala uppmärksamhet som har varit runt hur grisarna hade det.

Varför har du inte agerat tidigare?

– Det har gjorts en mängd försök, SLU har varit inne på den här frågan under många år. Nu i dag finns det bedövningvätskor och vaccinationsvätskor, det fanns inte en gång. Som jag bedömer det är svaret nej.

Av vilken anledning?

– Kunskapen, vi måste ha fram ett utbildningsprogram, och människor som kan hantera detta. Vad jag vet fanns inte vaccinationsmöjligheten förrän ganska sent som godkänt läkemedel.

Fram till 2016 kommer bönder som bedövar före kastreringen att få kompensation av staten. Enligt Eskil Erlandsson beror tidsfristen fram till 2016 på att Sveriges lantbrukare annars inte skulle ha möjlighet att leva upp till de nya reglerna.

– Nej, därför att det är kapacitetsbrist, de här människorna har dessutom sina djur att sköta under tiden.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Just nu: Arlanda-man var inte ebolasmittad

Ankom till Arlanda med misstänkta ebolasymptom.

<b>Norska NRK</b> I Norge är "jakten" i Stockholms skärgård en stor nyhet. NRK citerar även Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, som säger att även han "fått meldinger om at det er aktivitet i farvannet utenfor Stockholm". Natos generalsekreterare vill dock inte kommentera mer än så till NRK.
Man berättar också med dramatik att Aftonbladets fotograf Urban Andersson som gav sig ut i båt i sökområdet "ble bordet av militæret", alltså att militären gick ombord på fotografens båt för kontroll. reaktioner

Utländsk media: Kalla kriget-scener utspelas

Jakten i Stockholms skärgård skapar rubriker världen över.

”Inkräktare kan trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

Så påverkas börsen av ubåtspådraget

Analytikern: Aktierna som du ska satsa på.

Hon har nya metoder för jämställdhet

Strandhäll (S) vill ha bort jämställdhetsbonus.

Cybaero får inte sälja helikopter till Kina

Har stoppats av den svenska myndigheten.

Webb-tv

Man byggde vägtull för att slippa omväg

kort restid

Jordskred förstörde huvudleden.

Fotograf kallade elev för ”bög”

Under skolfotografering. ”Bög nummer ett, du kan ställa dig här”.

”Utställningen är marknadens triumf”

Koons-bråket

Replik Clemens Poellinger.

”Värst är att vi har
svikit våra grannar”

BRÄNNPUNKT

Professor Hedlund om svenska försvaret.

”Wikileaks gjorde
en enorm tjänst”

Michael Moore: Tyvärr har det glömts bort.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.