Fuskanklagelser med biljettkontroll ska utredas

Biljettkontrollanterna på Securitas har larmat om misstänkt fusk i flera månader. Sedan i våras har de försökt uppmärksamma politikerna i landstinget på situationen. Det har lett till att SL nu måste se över avtalet med Securitas och de anklagelser som riktats mot företaget, bekräftar trafiknämndens ordförande Christer G Wennerholm.

FOTO: Ingvar Karmhed

I dagens SvD berättade Securitaskontrollanter i SL-trafiken om hur de pressas till att överdriva när de rapporterar hur många kontroller de gör. Enligt avtalet med SL ska Securitas genomföra tre miljoner kontroller om året. För varje kontroll utöver det får de extra betalt. Förra året ökade antalet från 3 miljoner till 3,7 miljoner, med samma personalstyrka. Det beror bland annat på uppskrivna siffror, enligt flera kontrollanter som SvD har talat med.

Trafiklandstingsrådet och SL:s ordförande Christer G Wennerholm.
Under våren har de på olika sätt försökt uppmärksamma politikerna i Stockholms läns landsting på situationen. De har kontaktat enskilda politiker i trafiknämnden, och träffat företrädare för S, V och MP. De har även kontaktat Moderaterna, men där har något möte inte blivit av.

På trafiknämnden i maj tog oppositionen upp kontrollanternas uppgifter och frågan om hur avtalet med Securitas följs upp.

– Eftersom avtalsfusket med Busslink upptäcktes på liknande sätt, så ville vd kolla upp saken, säger Gunilla Roxby Cromvall (V).

På junimötet återrapporterade SL:s vd Göran Gunnarsson, enligt uppgifter till SvD, muntligen och meddelade att SL:s undersökningar inte tydde på att något fusk förekom.

Vid den tidpunkten hade nämndens ledamöter även fått ett brev, signerat ”De drabbade biljettkontrollanterna”, där kontrollanter pekade på omfattande brister och fusk i Securitas verksamhet:

”Förra året nådde Securitas 3,7 miljoner kontrollerade resenärer genom att utföra utpasseringskontroller på stora stationer, genom att tvinga folk att plussa på siffror på en enkel pappersplanka, kollegor skriver stora siffror p.g.a. kollegor är rädda för att bli av med jobbet. De kallar in folk som jobbar ärligt och skriver realistiska siffror”, skriver de i brevet och tillägger att i praktiken kan det vara under en miljon kontrollerade passagerare.

Enligt Christer G Wennerholm har SL:s ledning nu fått i uppdrag att göra en mer djuplodande undersökning av uppgifterna.

När Securitas tog över biljettkontrollen vid årsskiftet 2010 blev det avsevärt dyrare än tidigare. Kontrollerna kostade SL 54,6 miljoner kronor 2010. Det är 52 procent mer än för fem år sedan.

– Det handlar om att avtalet med Securitas kostar oss pengar och då vill vi att de genomför det de ska göra på ett riktigt sätt. Vi vill ju också få valuta för de pengar vi betalar Securitas, säger oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson (S).

Hon har också haft synpunkter på hur avtalet med Securitas följs upp. Affärsrelationen till Securitas bygger på förtroende, enligt SL. De siffror som rapporteras kontrolleras inte.

– Förtroende är jätteviktigt, men man måste ju också göra kontroller och uppföljningar. Det är det enda sättet för seriösa att kunna lämna in anbud vid upphandlingar. Det är också viktigt för förtroendet för SL som affärspartner, att man vet att det finns en bra avtalsuppföljning och görs stickprovskontroller, säger Helene Hellmark Knutsson.

Christer G Wennerholm (M) har inte velat ställa upp på en intervju för att svara på SvD: s frågor. I ett skriftligt svar skriver han att han känner till brevet, men inte haft några personliga kontakter med biljettkontrollanter.

”Det har lett till att SL nu måste se över avtalet med Securitas och de anklagelser som riktats mot företaget. Om det visar sig att Securitas har agerat felaktigt så kommer det utan tvekan att leda till åtgärder. SL arbetar nu med att kontrollera om uppgifterna i brevet stämmer och vi måste avvakta den utredningen”, skriver han.


  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

I dag berättade SvD att kontrollanter i SL-tafiken upplever att de pressas till att fuska. Enligt kontrollanter SvD har talat med uppskattar många för högt när de rapporterar in sina kontroller på ett handskrivet papper.
Securitas distriktschef Curt Johansson säger att uppgifterna om fusk inte stämmer och att man jobbar med att få till en automatisk överföring av antalet kontrollerade.
Securitas har skött biljettkontrollerna i SL-trafiken sedan januari 2010 och har ett avtal som sträcker sig över tre år.
I slutet på 2009 bröt SL sitt avtal med Busslink efter omfattande fusk där Busslink bland annat hade fakturerat SL för ej genomförda turer.

Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 2 månader helt gratis!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Christer Gardell, Kerstin Hessius och Susanna Campbell. Kritik

Direktörerna: Gräv ner stridsyxan S och M

Näringslivstopparna vill se samarbete mellan blocken.

Hemligheten bakom SD:s stora framgång

Professor: Inte längre starka bland unga män.

Valus teknikansvarige förbryllad

Underskattning

Därför missades mätningarna SD-lyft.

De slåss om att få
bli nya ministrar

Nya regeringen

Juholt utlovad ”uppdrag”.

Här är Stockholms politiska tunnelbana

Se hur din station röstade – linje för linje.

Så blir du av med
Apples U2-plåga

Kultursvep

”Det är pinsamt för Apple”.

M-kommunalråd röstade på MP

Hörby

”Det parti som stämmer bäst överens med det jag står för.”

”Uppenbart att S tar ansvar för Sverige”

BRÄNNPUNKT DIREKT

Läsardebatt – S nobbar V.

Sverige – om schweizarna får välja

kolumn

Vill bo granne med svenskarna.

Ny rekordnivå för Stockholms borätter

”Stark marknad”

Uppåt även i Göteborg.

Hanna Stjärne
blir ny vd för SVT

Ny chef

Upsala Nya Tidnings chefredaktör blir ny vd.

”Tidig diagnos hade gjort vägen lättare”

Tufft

Fick tips om stöd via bloggandet.

Här kan du göra must av dina äpplen

Säsong

Trenden med närodlat växer.

Ewerlöf guidar till de tuffa backarna

Löpning

Sista rycket inför Lidingöloppet.