”Min son borde få skadestånd”

Daniel misshandlades så mycket på internatet Grennaskolan att andra elever slog larm till personalen. Hans mamma tycker att skolan blundade. I dag väntas de första resultaten från Skolinspektionens granskning av riksinternatskolorna.

Grennaskolan.

Grennaskolan.

FOTO: Clemens franz


Det var andra elever på riksinternatet Grennaskolan som slog larm.

– De hade sagt till personalen att ”ni måste göra något för Daniel får så fruktansvärt mycket stryk”, berättar hans mamma Maria.

Hon fick också höra att andra barn på skolan lagt Daniel på en köksbänk och tryckt en kniv mot hans strupe. Själv sade sonen när Maria frågade att det handlade om överdrifter.

– Men till slut berättade han att husmor befann sig i rummet när han blev hotad med kniv, och att hennes enda respons var att säga åt Daniel att hoppa ner från bänken eftersom han inte fick vara där.

Sedan det blivit känt att Skolinspektionen granskar samtliga landets tre så kallade riksinternat – efter uppgifter om missförhållanden på framförallt Lundsberg i Värmland – har många föräldrar, tidigare anställda och internatelever hört av sig till utredarna.

– Man ringer oss och lämnar historier om kränkande behandling. Det handlar om våld och övergrepp av olika slag, en del som ska ha skett i närtid, annat längre tillbaka, säger Carina Abréu, avdelningschef vid Skolinspektionen.

Efter det här har han behövt gå hos en skolpsykolog, och han har varit tvungen att gå om sjuan.

Många har också hört av sig till SvD. Maria är en av dem som berättat om kränkningar.

Hennes son hade flyttat till riksinternatet Grennaskolan, beläget i Gränna i Jönköpings kommun, för att börja sjuan. Snabbt märkte Maria att allt inte stod rätt till.

Hon fick rapporter om att det var svårt att få upp Daniel på morgnarna, att han inte gjorde sina läxor och att han ofta var sjuk. En helg kom Daniel hem med ett brännmärke på armen, som han sa att han gjort själv.

En tid därefter fick Maria ett samtal från rektorn som uppmärksammat larmet från Daniels kamrater, om att han fick ”så fruktansvärt mycket stryk”.

Skolan polisanmälde övergreppen och de två elever som varit mest aktiva i mobbningen relegerades. Men mobbningen upphörde inte, berättar Maria, och några veckor in på våren slutade Daniel på skolan. Ingen i personalen fanns på plats för att säga adjö. Inte heller i efterhand har någon från skolan kontaktat familjen för att höra hur Daniel mår.

Däremot har de hört av sig för att kräva Maria på avgiften för vårterminen.

– Min son borde få skadestånd. Efter det här har han behövt gå hos en skolpsykolog, och han har varit tvungen att gå om sjuan, säger Maria.

Hon tycker att skolan alltför länge blundade för sonens problem och beskriver det som fruktansvärt att befinna sig många mil bort i ett annat land när hon hörde om vad som hände sonen.

– Jag vet att det finns mobbning på många skolor, men då kan de i alla fall komma hem när skolan är slut. På ett internat förväntar man sig att personalen ska passa ens barn och inte låta sådant här ske, säger Maria, som har tankar på att själv polisanmäla skolan.

Mats Almlöw, skolchef vid Grennaskolan, säger till SvD att skolan försökte agera kraftfullt efter larmet om Daniel.

– Vi satte in en mängd åtgärder, bland annat kallade vi in extrapersonal, och upplevde att vi hanterat ärendet. Samtidigt kan jag inte ta ifrån mamman hennes upplevelse.

Han känner inte igen sig i kritiken om att skolan blundat.

– Min uppfattning är att vi inte gör det i några fall. Det vi blir medvetna om, det agerar vi på. Detta är inte ett tecken på en inre kultur, utan enstaka händelser. Och att en husmor inte skulle ingripa om det fanns en kniv med i bilden är för mig otänkbart.

Påminnelsekraven om obetalda avgifter ber Mats Almlöw dock om ursäkt för och säger att han nu ska skriva ett brev till mamman.

Grennaskolan granskas nu alltså av Skolinspektionen. Därutöver har skolan två pågående ärenden hos polisen, däribland ett annat mobbningsfall från i våras. Men anmälan om Daniels fall lades ner. SvD har begärt ut men ännu inte fått handlingarna från Jönköpingspolisen. Skälet ska enligt Daniels mor ha varit att de misstänkta var under 15 år.

Fotnot: Maria och Daniel heter egentligen något annat.

LÄS OCKSÅ: "Min första tanke var att Ondskan finns på riktigt"

LÄS OCKSÅ: Före detta Lundsbergelever: Det fanns ett bestraffningssystem

  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Skolinspektionen granskar landets tre så kallade riksinternat, Grennaskolan, Sigtuna humanistiska läroverk, och Lundsberg. Upprinnelsen är anmälningar om kränkningar och missförhållanden på Lundsberg, beläget i Storfors i Värmland.


Samtidigt utreder polisen misstankar om våld på både Grenna och Lundsberg.


Lundsberg har synats tidigare kring uppgifter om pennalism. Skolverket pekade 2001 på kränkningar och ”ett traditionstyngt regelsystem”, men nöjde sig då med de åtgärder som skolan vidtog.


Riksinternaten får sitt tillstånd direkt från regeringen. I dag väntas Skolinspektionen meddela utfallet av granskningen av Lundsberg – för Grenna och Sigtuna dröjer besked några veckor.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

Den sydafrikanska lönnmördaren Eugene de Kock. Sydafrika

Dömd till 212 år – nu frias lönnmördaren

Ledde hemlig avdelning under apartheidregimen.

”Vi dumpade latrin
centralt på 80-talet”

stockholm

SvD synar "snuskets" historia.

Strandvägens bajs – rakt ut i viken

förvånar

Fastighet har spolat ut avloppsvatten i 85 år.

Avskedad rektor får skadestånd

luleå

Avskedades för att han var med i sexgrupper på Facebook.

Massiv IS-offensiv mot viktig oljestad

Kirkuk

Visar hur oförutsägbara IS är.

Helt nytt lag i KD:s partistyrelse

just nu

Statsvetare: Ger mandat till en förnyelse för partiet.

Experter: Kan bli Slussen-renovering

”Inväntar med spänning expertgruppens utlåtande.”

Slussen – hur gick det så snett?

Bildresa

Ödestimmen närmar sig. Hur gick det så fel?

”Problem att de inte diskuterar volym”

Debatt

Läsarna om förslag till ny flyktingpolitik.

C: Ersätt kommunerna fullt ut

Brännpunkt

C: Ersätt kommuner fullt ut.

Förlorade en miljard dollar på kursfallet

Alibaba

Jack Ma är inte längre rikast i Kina.

Här är fem positiva
nyheter om kultur

Fem positiva nyheter om kultur.

Sex bra ekologiska vinerna just nu

Lista

Vitt chablis får toppbetyg.

Trafikverket: Stanna hemma om du kan

Snö

Trafikproblem i stora delar av Sverige.

USA: Bilderna på barnsoldaterna äkta

Boko Haram släpper bilder på beväpnade barn.

Skrek terrorister åt barn som sålde kakor

Hotfull

Välgörenhetsprojekt fick abrupt slut.

I sommar blir hela EU passfritt för svenskar

Snart kan du glömma passet hemma.

Englunds nya bok

Så gick det för
nazi-förbrytarna

Historia

Hess dog ensam i fängelset.

Insåg sanningen vid 12 års ålder

Intervju

Rainer Höss är barnbarn till nazistisk tyrann.

Hon torterades av Gestapo – röjde inget

Hemligt

6 spionaffärer med dödlig utgång.

Ex-spion strålades till döds via te

Litvinenko kan ha mördats av politiker.