Självmordsbombare tränades i Irak

Irakiska säkerhetstjänsten fick information om självmordsbombaren Taimour Abdulwahab två månader innan attacken i Stockholm.
Amerikanska myndigheter ska då ha informerats, uppger den arabiska tv-kanalen al-Arabiya.
Men Säpo vill inte berätta om de varnades i förväg.

FOTO: Åsa Westerlund och Scanpix

Taimour Abdulwahab ska ha tränats i den irakiska staden Mosul. Under tre månader lärde han sig bland annat att tillverka sprängladdningar. Det uppger Zia Alkanani, chef för Iraks myndighet som bekämpar terrorism, för den stora arabiska tv-kanalen al-Arabiya.

Abdulwahab ska ha tagit sig in i Irak via Turkiet.

Två månader innan attentatet i Stockholm den 11 december ska den irakiska säkerhetstjänsten fått upp ögonen för Abdulwahab efter att tillfångatagna al-Qaida-medlemmar uppgett att attacker planerades mot USA, Europa – men även Sverige.

Attackerna planerades att genomföras i slutet av december 2010.

Informationen skickades vidare till den amerikanska säkerhetsjänsten – men det är oklart om Sverige fick ta del av uppgifterna.

En egyptisk man ska även ha genomgått samma träning som Taimour Abdulwahab i Mosul och söks av Irakiska myndigheter.

Säpo vill inte kommentera uppgifterna eller berätta om man blev varnad för Taimour Abdulwahab innan attentatet i Stockholm,

– Vi känner till att informationen har kommit ut i irakiska medier, men i övrigt har vi inga kommentar om det, Michael Gunnarsson, presstalesman vid Säkerhetspolisen.

Tio minuter innan Taimour Abdulwahab sprängde sig sjäv skickade han ett mejl till nyhetsbyrån TT, Säpo, till sin fru och familj. Mejlet innehöll ljudfiler där Abdulwahab bland annat bad om ursäkt till sin fru för att han lugit som sina resor till Mellanöstern.

Egentligen åkte han till Irak för Jihad.

Den 1 oktober höjdes hotnivån när det gäller terrorism riktad mot Sverige, från lågt till förhöjt hot. Ungefär samma tidpunkt som den irakiska säkerhetstjänsten fick kännedom om al-Qaidas planer.

Säpo har tidigare sagt att höjningen av hotnivån inte var kopplad till attentatet i Stockholm och att man inte kände till Taimour Abdulwahab.

Magnus Ranstorp, forskningschef vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier, tror att varning som den amerikanska säkerhetsjänsten fick från Irak var vag eller väldigt generell.

– Om det hade varit en tydlig varning med namn eller personuppgifter hade Sverige fått reda på det.

Staden Mosul i norra Irak är ett känt område för al-Qaida. En nu död 43-årig svensk-marrokansk medborgare var tidigare en av de högsta ledarna för organisation i trakten och den som höll i all rekrytering och utbildning av terrorister i norra Irak. Mannen dödades 2008 under en eldstrid med amerikanska soldater.

  • Kopiera sidans adress

Fakta: Självmordsbombaren

* Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i centrala Stockholm lördagen den 11 december 2010.

Säpo rubricerar händelsen som terroristbrott. Utredarna tror att han var på väg mot en större folkmassa och att han av misstag utlöste sprängladdningen.

* Strax före dådet skickade Abdulwahab ett hotmejl till Säpo och TT där han bland annat talade om att det var "dags att slå till".

* Abdulwahab föddes 1981 i Irak och kom till Sverige och Tranås i början av 1990-talet. Efter studenten 2001 flyttade han till Luton i Storbritannien för att studera sjukgymnastik. Han var gift och hade tre barn. (TT)Den 14 december 2010 kunde SvD berätta att enligt två islamistiska hemsidor ska Taimour Abdulwahab ha utbildats i Irak av terrorgruppen den Islamiska staten i Irak, den nuvarande formen av al-Qaida i Irak. Taimour Abdulwahab utbildades enligt uppgifterna för att hämnas efter att karikatyrer på profeten Mohamed publicerats i Sverige.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

2 extra miljarder

”EU bör inte släppa in
Lukasjenko i värmen”

BRÄNNPUNKT

”Svek mot demokratirörelsen.”

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Webb-tv

Halloweenkostym
möts av kritikstorm

Eboladräkt

”Är aktuell och väldigt trendig.”

CNN: IS till attack mot 15 mål – samtidigt

Trots USA:s fortsatta flygattacker i regionen.

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.