Sexdömda hängs ut på nätet

På en hemsida på internet hängs dömda sexualbrottslingar ut med namn, personnummer, adress och i vissa fall bild. Nu ska Datainspektionen granska om listningen är olaglig.

Sedan ett par månader tillbaka listas sexualförbytarna systematiskt på en hemsida som ser ut som ett register. Förutom personuppgifter finns även kartor som visar var de bor samt domar.

Jonas Agnvall, som är jurist på Datainspektionen, säger att myndigheten fått in ett tiotal klagomål mot hemsidan.

–De som hört av sig är framförallt anhöriga till personer som hängs ut. Nu finns ett tillsynsärende mot hemsidan, vi ska analysera publiceringen och se om den strider mot personuppgiftslagen, PUL, säger han.

Men Datainspektionen har en svår uppgift framför sig. Göran Gräslund, som är myndighetens generaldirektör, berättar att det finns en gråzon mellan vad som omfattas av PUL och vad som kan anses vara journalistisk verksamhet. PUL gäller nämligen inte inom journalistiken, men å andra sidan ska det då finnas ett allmänintresse för att kunna publicera uppgifterna.

–Om sådana uppgifter hade publicerats i en tidning hade Pressombudsmannen reagerat direkt. Någon sådan myndighet finns inte när det gäller nätpublicering, säger Göran Gräslund.

Daniel Westman, doktorand på Stockholms Universitet och expert på IT-rätt, säger att publiceringen även kan rubriceras som förtal.

–Den lagstiftningen tillämpas inte bara när en uppgift är osann, utan även när uppgiften är kränkande. Avtjänade brottsmålsdomar kan inte anses vara av allmänt intresse. Att publicera hemuppgifter på någon som avtjänat sitt straff tycker jag är klart över gränsen, säger han.

Daniel Westman berättar att man i vissa länder har en lagstiftning som tillåter offentliga register av sexualbrottslingar.

–De som gör den här hemsidan tänker säkert att den ska ha skyddande effekt. Huruvida vi ska ha det så i Sverige eller inte är en diskussionsfråga, säger han,

Även om Datainspektionen skulle finna att hemsidan är olaglig kan det vara svårt att stänga den.

– Det kan bli så att vi inte ens får reda på vem som ligger bakom, eller att servern den ligger på finns utomlands, säger Jonas Agnvall.

  • Kopiera sidans adress

Personuppgiftslagen , PUL

Personuppgiftslagen trädde i kraft 1998 och har till syfte att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks när personuppgifter behandlas. Lagen bygger i hög grad på samtycke och information till de registrerade.

Källa: Datainspektionen

Etiska regler för press, TV och radio

Press, TV och radio skall ha största frihet inom ramen för tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen för att kunna tjäna som nyhetsförmedlare och som granskare av samhällslivet och för att kunna publicera det som är av vikt och betydelse för medborgarna. Det gäller dock att skydda enskilda mot oförskyllt lidande genom publicitet.

Bland annat ska pressen avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.

Källa: Allmänhetens pressombudsman

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

saftig nota

Missad Gripenaffär kostar 2,9 miljarder

Schweiz avhopp blir dyrt för de svenska skattebetalarna.

Så står sig Jas mot superplanet

bilder

SvD jämför USA:s dyrgrip med nya Gripen E.

Se de unika bilderna inifrån Nordkorea

Fotograf reste på nordkoreanska landsbygden.

Webb-tv

Mataffär fick besök av högst oväntad kund

fångat på film

Gick runt bland mathyllorna.

Är det någon som gör något för tiggarna?

Brännpunkt

Öppen fråga till Europaparlamentarikerna.

Hur går sparandet, finansministern?

Andersson utklassad av Damberg i det privata.

Försvaret jagade ryskt spionflygplan

MOT SVERIGE

Planet kränkte Estlands luftrum.

Persbrandt låter karisman glittra

Maximteatern

Fröjd att se i ”Dödsdansen”.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?