Serverat: En tallrik magsjuka

Det är ett anständighetskrav att skolorna omedelbart börjar ange ursprungsland på kycklingen som serveras till våra barn. Campylobacter är den i särklass vanligaste orsaken till svår magsjuka i Sverige – och importerad kyckling är en avgörande smittkälla.

Grafik

  • Det verkar som att du inte har flash installerat?

    För att se grafiken behöver du Macromedia Flash Player. Den kan laddas ner gratis här:

    Hämta Flash

Tipsa och dela

Sverige har i många år slagit sig för bröstet för en bra salmonellakontroll. Under tiden har en annan magsjukebakterie helt nonchalerats.

Förra året drabbades mer än tusen barn i skolåldern av så svår magsjuka av campylobacter att de måste söka sjukvård, det togs prover på dem och de fick sina testresultat insända till Smittskyddsinstitutet.

De var alltså rejält sjuka. Själv har jag varit hiskeligt magsjuk flera gånger, men ändå aldrig hamnat i den där statistiken.

Det finns campylobacter även på svenska kycklingar, ingen tvekan om det, närmare bestämt på 14,6 procent av alla fåglar. Det är inte alls acceptabelt men den nivån framstår bisarrt nog som ett föredöme när man tittar utanför Sveriges gränser i sydlig riktning.

Redan i Danmark, som också ligger bra till, är var tredje kyckling smittbärare.

I övriga EU bär i snitt tre av fyra kycklingar på campylobacter, sällan mindre än varannan. Allra sämst är det i Frankrike, Spanien och Irland där nio av tio kycklingar kan orsaka svår magsjuka.

Orsaken är enkel. När man pressar ihop tillräckligt många diarrésjuka fåglar på liten yta utan att hålla rent sprider sig smittan som en löpeld.

Ändå är svenska och även danska campylobacter ofta aningen snällare än de som frodas på kycklingar på andra håll. I Nederländerna, Belgien och Österrike är ungefär hälften av alla campylobacter dessutom resistenta mot antibiotika. Sådana maginfektioner har svårare förlopp, varar längre och är oftare dödliga.

Häromåret slog Thailands veterinära myndigheter larm sedan en undersökning visat att mer än 90 procent av alla kycklingar med campylobacter var resistenta mot minst en sorts antibiotika. Var fjärde var multiresistent.

När uppfödarna inte kan leverera friska kycklingar försöker de lämpa över problemet på konsumenterna. Det är vi som ska hålla skärbrädor rena och se till så att köttet blir väl genomstekt.

Men uppvärmning tar inte säkert död på de resistenta anlagen som kan leva vidare och knyta an till någon helt annan bakterie när de hamnat i våra barns magar.

Det är faktiskt oacceptabelt att skolor, kommuner och grossister inte deklarerar varifrån de hämtar sina kycklingar. Hur länge ska våra barn serveras mat vi inte skulle vilja ta i med tång i den vanliga affären?

Nu får det vara nog. Ange på matsedeln varifrån kycklingen kommer!


LÄS OCKSÅ: Vanligt med smittat kött i skolmatsalarna

LÄS OCKSÅ: ”Släpp in barnen i dagisköken”

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Sovjetiska marinfartyg grupperade sig vid den svenska territorialvattengränsen. Jägarsoldater, fartyg och flyg sattes in i den svenska bevakningen av ubåten. Bildlista

Svenska ubåtsjakter som gått till historien

Pågående jakt på Östersjön väcker minnen av kränkningar.

”Ryssland har starkaste motiven”

Chatt

Försvarsforskare om ryska strategin i Östersjön.

”Ny M-ledare bör vara socialkonservativ”

DEBATT

Vilka egenskaper bör M-ledaren ha? Så tycker SvD.se-läsarna.

Andersson: Banker kan bidra till skolan

Ministern ser möjlighet till skatteinkomster.

Starka familjeband
leder till isolering

Förlorad generation

"Utbrett fenomen".

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

Budgivning stressar kvinnor mer än män

Bostad

”Behöver inte vara en nackdel.”

Eli tar stora steg
mot pophimlen

Veckans skivor

”Vassa stråk av r&b.”

Expressen säger upp alla sina fotografer

Över 60 tjänster försvinner i sparpaket.

”Är du vältränad – eller övertränad?”

Träning

Allt fler anammar elittänkandet.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.