SD:s partitopp hämtas från M

Hälften av toppnamnen på Sverigedemokraternas riksdagslista är före detta moderater, visar SvD:s granskning. När valberedningens förslag på riksdagskandidater nu presenterats står det också klart att bara fyra av de 25 personerna högst upp på listan är kvinnor.

I sitt invandringspolitiska program slår Sverigedemokraterna fast att offentliganställda inte ska få bära slöja eller turban på jobbet. Men många av SD:s toppkandidater i riksdagsvalet vill gå längre än den officiella partilinjen och även förbjuda heltäckande slöja, så kallad burka, på allmän plats.

Nu ser man inte så många, men det kommer troligen att bli värre med tanke på att islam, och även radikal islam, breder ut sig, säger Markus Wiechel, Norrköping.

I går blev SD:s förslag på riksdagslista klar. Det ska behandlas av partiets valkonferens om två veckor. SvD:s intervjuer med de 25 främsta kandidaterna visar att det fortfarande är invandrings- och flyktingfrågan som står högst på agendan i partiet. Även de som prioriterar kriminal- och äldrepolitik högre gör det i allmänhet med en tydlig koppling till invandring och integration.

Jag är orolig över utvecklingen av kriminaliteten. Invandringspolitiken ligger till stora delar grund för problemen, säger Josef Fransson från Skövde på plats 18.

Partiets huvuduppgift är att kraftigt begränsa invandringen och bedriva en assimileringspolitik, anser en klar majoritet av de 25 toppnamnen på riksdagslistan.

Islam är helt klart ett stort problem i samhället. De bor i hårt segregerade områden där det finns hög arbetslöshet, kriminalitet och politisk extremism, säger William Petzäll från Borås på plats 13.

Med drygt ett halvår kvar till valet ligger SD fortfarande över fyraprocentsspärren i den sammanvägning av olika opinionsmätningar som Novus opinion gör. Enligt valmyndigheten är det omöjligt att i dag säga hur stor riksdagsgrupp ett parti som precis tar sig in i riksdagen får. Men med 4,5 procent i valet 1988 fick Miljöpartiet 16 mandat.

På valkonferensen i slutet av mars ska SD slå fast de riktlinjer som de ska gå till val på. Ett valmanifest kommer först i augusti. Att döma av SvD:s enkät ser Sverigedemokraterna på pappret ut att gå i takt. En tydlig majoritet av kandidaterna vill:

• Förbjuda äktenskap mellan homosexuella i kyrkan. Den gamla partnerskapslagen duger, lyder argumentet.

• Avbryta den svenska militära insatsen i Afghanistan.

• Utjämna skatteskillnaderna mellan pensionärer och löntagare. Många vill också göra det billigare för arbetsgivare att anställa.

• Höja a-kassan och mildra reglerna i sjukförsäkringen.

Flera kandidater anser att partiet genom att slå vakt om välfärdssamhället ligger nära den gammaldags socialdemokratin, medan de i värdefrågor står närmre den konservativa högern. Kandidaternas bedömning är att socialdemokratiska sympatisörer kommer att bli lättast att attrahera. Men få av personerna på riksdagslistan har en bakgrund inom S.

I stället visar SvD:s kartläggning att bland de 25 främsta på riksdagslistan har många ett förflutet inom Moderaterna. Sex personer har varit aktiva inom partiet. Ytterligare tre har varit medlemmar i partiet och en handfull är före detta M-väljare. Det gör att hälften, 13 av 25, av de ledande SD-politikerna rekryterats ur moderata led.

Den mest kända är Sten Andersson, som satt nästan 20 år i riksdagen för M. Vice ordförande Jonas Åkerlund var länge Moderaternas förstanamn i Ockelbo. Stellan Bojerud hade suttit 29 år i kommunfullmäktige i Sundbyberg när han förra året gick över till SD.

Jag tillhörde gammelmoderaterna i Gösta Bohman-stuket. Det nya Moderaterna blev för nytt för mig, förklarar Stellan Bojerud.

Även partiledaren Jimmie Åkesson har ett förflutet i Moderat skolungdom.

Samtidigt har 19 av de 25 toppnamnen på listan tidigare röstat borgerligt. Ingen av dem vill uppge vilket block de helst samarbetar med efter valet, men några säger att de har svårt att se hur de skulle kunna samarbeta med Vänsterpartiet, medan ytterligare några uttrycker sitt ogillande över Mona Sahlin.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Webb-tv

Mikael Holmström: ”Det här är på riktigt”

SvD:s reporter om ubåtsjakten i Stockholms skärgård.

”Budgeten bör ökas till kalla krigsnivå”

LÄSARDEBATT

Vad ska Sverige göra? Så svarade läsarna.

Turkiet villiga hjälpa kurder till Kobane

Tänker släppa igenom styrkor från Irak.

Augustrekord för
Eva Lindström

Här är nomineringarna till Augustpriset.

Så påverkas börsen av ubåtspådraget

Analytikern: Aktierna som du ska satsa på.

Oturlig tabbe från
Saabs Twitterkonto

digitalt

Twittrade om tv-programmet Partaj.

Webb-tv

Rädd för sprutor? Här är lösningen

Så fungerar det

Plåster fyllt med smånålar.

Gustafsson och Rheborg i comeback

Kultursvepet

Spelar mor och son.

Unga japaner isolerar
sig i föräldrahemmet

Tyst epidemi

Får hjälp av "hyrsyskon".

”Kalla kriget-scener utspelas i Stockholm”

Utländsk media

Skapar rubriker världen över.

”Inkräktare kan trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.