SD siktar in sig på hbt-röster

Sverigedemokraterna protesterar mot att de utestängs från Pridefestivalen som invigdes igår. Partiet flörtar nu öppet med hbt-väljare och försöker använda de sexuella minoriteternas rättigheter som ett argument mot invandring.

När RFSL imorgon arrangerar partiledardebatt på Pridehouse finns såväl riksdagspartiernas som Feministiskt initiativs och Piratpartiets ledare på plats. Två saknas – Göran Hägglund (KD) som blivit inbjuden men tackat nej, och Jimmie Åkesson (SD) som inte blivit inbjuden men vill komma.

Jimmie Åkesson är kritisk till att han portas. Partiet har inga planer på att gå med i lördagens parad, men Åkesson har på sistone gjort flera uttalanden där han beskriver Sverigedemokraterna som ett parti för hbt-personer.

–Vi är det enda parti som tar islamiseringsfrågan på allvar. Islamiseringen är ett hot mot sexuella minoriteter. Sverige är förhållandevis tolerant, vilket muslimska samhällen inte är, och finns det en stor minoritet med den typen av värderingar här är det en fara.

Ulrika Westerlund, RFSL:s ordförande, kallar den argumentationen för rasistisk.

–Det underliggande påståendet är att alla invandrare från länder där islam är dominerande skulle ha negativa uppfattningar om hbt-personer. Det är att tillskriva en diverserad grupp samma åsikt.

Ligger det något i SD:s påstående att islam är ett hot mot hbt-rättigheter?

–Att ha religion till grund för lagstiftning är inte bra för hbt-personers rättigheter, det utövas verkligen förtryck i olika religioners namn. Det kan man se i muslimska stater och i kristna länder som Uganda. Gemensamt för de länder som har hårdast lagar mot homosexualitet är att de är gamla brittiska kolonier, inte muslimska stater, säger Ulrika Westerlund.

Hon drar paralleller till utvecklingen i Nederländerna, Danmark och Norge, där högerpopulistiska partier tidigare använt hbt-personers rättigheter som ett argument mot invandring.

Enligt Jimmie Åkesson är det en ”naturlig process” att partiet dras mot mitten i hbt-frågan. I en debattartikel i Aftonbladet i våras bad han om ursäkt för uttalanden som partiföreträdare tidigare gjort om homosexuella.

–Vi märker att många hbt-personer söker sig till oss. Webbundersökningar på gaysajten QX visar att vi har förhållandevis stort stöd i den gruppen.

Urvalet i webbundersökningar är inte statistiskt säkerställt och SD-sympatisörer är kända för att vara mycket aktiva i nätomröstningar. Hur vet du att det inte är heterosexuella sverigedemokrater som gått in och röstat?

–Det kan man inte veta, men QX är inte en sida som traditionellt sett besöks av sverigedemokrater, säger Jimmie Åkesson.

Han hävdar också att det finns flera homosexuella SD-medlemmar, även bland deras kandidater. SvD har bett honom och SD:s pressavdelning om en intervju med någon av dem, utan resultat.

RFSL presenterade igår en undersökning där riksdagskandidaterna för olika partier svarat hur de ställer sig till olika hbt-reformer. Där får SD:s kandidater sämst poäng av alla.

RFSL försvarar sitt beslut att inte låta Jimmie Åkesson delta i partiledardebatten med att flera av riksdagspartiernas partiledare sagt att de inte kommer om han är med.

Men inte alla inom Prideorganisationen tycker att det är rätt att SD stängs ute. Christoffer Jönsson, ledamot i Folkpartiets ungdomsförbunds styrelse, satt med i ledningsgruppen för Pridehouse i vintras.

–Jag kan förstå att det skulle skapa en konstig stämning om vi bjöd in SD, men demokratiargumentet väger tyngre. Det är ett olyckligt beslut, det är på grund av att de utestängs överallt som SD har vuxit sig starka.


  • Kopiera sidans adress

Erika Jonasson, 29, (med Bastian) Helsingborg:

–Egentligen inte. Personligen gillar jag dem inte, men alla måste få säga vad de tycker, oavsett vad de står för.

Alexandra Tkauc, 21, Södertälje:
–Nej, det är fel. Alla har rätten att säga vad de tycker, även om de inte är omtyckta av folket här.

Martin Renhorn, 44, Bromma:
–Det är en svår fråga. Å ena sidan är det uppenbart ett parti som har odemokratiska idéer, å andra sidan är det en demokratisk fråga att alla ska bjudas in.


Madeleine Eldfalk, 52, Bromma:
–Det är helt rätt. De är i grund och botten rasister och mot homosexuella. Det är ren lögn när de säger att de har hbt-medlemmar.


Mikael Wallentin, 26, Stockholm:
–Yttrandefriheten är viktig. Det är bättre att sticka hål på deras argument och visa folk vad de står för, än att försöka tysta dem.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Anna Kinberg Batra (M) på plats i riksdagen. ny m-ledare?

Nu ligger vägen öppen för Reinfeldt-kopian

Men det varnas för ”Lundgren-effekt” med Kinberg Batra.

Det här är Anna Kinberg Batra

SvD listar

”Stockholmare är smartare än lantisar”.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Totals vd död i rysk flygkrasch i natt

Moskva

Affärsjet krockade med snöplog.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

Apples delårsrapport är över förväntan

Men den allt starkare dollarn är ett problem.

Ansvarig spred rasism på nätet

Utvisningsansvarig delade inlägg från högerextrem organisation.

”EU-kommissionen håller inte måttet”

Brännpunkt

MP: Därför röstar vi nej.

IS anfaller ”på alla fronter”

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.