SD-politiker delar Breiviks åsikter

Sverigedemokraten och kommunpolitikern Erik Hellsborn i Varberg anser att massakern i Norge är massinvandringens och ”islamiseringens” fel. I sin blogg skriver han att han inte känner någon skuld att dela den terrormisstänktes åsikter.

”Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde”. Så skriver SD-politikern Erik Hellsborn i sin blogg.

- Det yttersta ansvaret ligger alltid på gärningsmannen, men ska man diskutera de bakomliggande orsakerna som drev honom så var ju det orsakat av mångkulturen, förtydligar Hellsborn för Hallands Nyheter.

Hellsborn skriver att han inte känner någon som helst skam eller skuld över att han och Anders Behring Breivik delar den nationalistiska ideologin. De som ska känna skuld är de han kallar ”kosmopoliterna” och menar att ”i ett norskt Norge hade denna tragedi aldrig skett”.

HN: Behring Breivik hade en politisk agenda som i mångt och mycket är samma frågor som SD för upp på dagordningen. Bär man då något slags ansvar tycker du?

- Nej, Breivik är en produkt av det mångkulturella samhället. Hade inte Europa blivit mångkulturellt så hade aldrig dödsskjutningarna skett.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder tar avstånd från sin partikamrats bloggande om terrorattentaten i Norge.

- Partiet står inte bakom den analysen. Man bör vara väldigt försiktig med att göra analyser på ett så här tidigt stadium. Och det har vi också meddelat Hellsborn, säger Söder till TT.

- Det är självklart så att ingen annan än gärningsmannen bär ansvar för det inträffade.

SD har redan börjat få skulden i vissa debatter för att bidra till det politiska klimat som attentatsmannen frodats i.

- Jag tycker att det är tråkigt att man försöker göra politik av det som inträffat och försöker angripa oss, säger Björn Söder.

TT: Läser man hans manifest så finner man trots allt mycket gemensamt tankegods. Synen på hotet från islamiseringen till exempel.

- Det är ett stort hopkok av massa saker som ska berättiga vad han har gjort. Det är framför allt demokratiförakt och våldsfetischism som genomsyrar hela manifestet.

- Men visst det finns invandringskritik, men det finns också frimurarmysticism och konservatism och liberalism. Man försöker plocka delar ur sitt sammanhang och angripa oss, och det tycker jag är precis lika fel som när Hellsborn påstår att mångkulturalismen skapat Breivik, säger Björn Söder.

TT:Men har inte politiker ansvar för att debattklimatet inte blir för rått, vilket kan trigga sådana här personer?

- Absolut, men den bristen finns hos de andra partierna som försöker trigga det här mot oss. Vi fick vår partilokal attackerad i måndags. Det är viktigt att ingen försöker använda det här. Politiker bär ansvar och det gör också sverigedemokrater som bloggar och twittrar, säger Björn Söder.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

En ny säkerhetslag i Turkiet ska bland annat förbjuda maskerade deltagare. SvD i Turkiet

”Vi kommer inte att låta det urarta igen”

Turkiet skärper landets säkerhetslagar mot protester.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Ebola-hjälparbetare känner sig hotade

svensk hjälp

”Obehagligt, de är ju hjältar”.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

SEB har högre kredit- förluster än väntat

Sist ut i bankkvartetten att avslöja siffrorna.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Därför drabbas du
av vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.