SD klart över riksdagsspärren

Sverigedemokraterna kommer med råge in i riksdagen. Det visar SvD/Sifos novembermätning. Partiet är nu större är både Kristdemokraterna och Centerpartiet. Den enda säkra förändringen är Miljöpartiets uppgång med 2,1 procentenheter.

I opinionsundersökningen i november når Sverigedemokraterna sin högsta notering hittills i en telefonmätning. SD får 5,8 procent av partisympatierna. Jämfört med förra månadens mätning är det en ökning med 1,1 procentenheter. Den är visserligen inte statistiskt säker, men novemberresultatet visar att SD är klart över fyraprocentsspärren till riksdagen om det vore val i dag.

Felmarginalen för partiet är 1,1 procentenheter. SD är nu klart större än Kristdemokraterna och Centerpartiet och nästan lika stora som Vänsterpartiet.

- Sverigedemokraterna har varit starkt exponerade före och under den här mätperioden. Det har varit en ordentlig marknadsföring av deras budskap. Partier som inte finns i riksdagen behöver uppmärksamhet för att nå fram, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Han menar att den uppmärksamhet SD:s partiledare Jimmie Åkesson fick för sin debattartikel i Aftonbladet har gjort att väljare som är skeptiska till invandring sökt sig till partiet.

Utfallet av novemberbarometern betyder att SD, med sina 5,8 procent, klart skulle bli vågmästare om det skulle vara ett valresultat. Inget av blocken får egen majoritet i mätningen.

- Men sådana här siffror behöver inte vara så stabila. Sådan här medieuppmärksamhet får man inte allt för ofta, säger Toivo Sjörén.

När man räknar samman resultaten för respektive parti i de två blocken hamnar allianspartierna på 44 procent och de rödgröna på 48,9.

SD har sitt starkaste stöd bland män under 30 år, nästan var åttonde man i den gruppen stöder partiet som i undersökningen blir tredje största parti bland dem. Stödet har också ökat bland alla män, nästan 9 procent av dem säger att de skulle rösta på SD. Bland kvinnorna har dock stödet sjunkit sedan förra mätningen och hamnar på 2,6 procent.

- Partiet har också fått en skjuts av att man har breddat sig i flera geografiska områden väljarmässigt. Men inte lika mycket i Norrland och Stockholm. Det är fortfarande de svagaste områdena. Åker du till Kiruna träffar du inte på en sverigedemokrat, säger Toivo Sjörén.

I den aktuella mätningen får Miljöpartiet 9,7 procent av väljarsympatierna. Jämfört med förra månaden ökar partiet med 2,1 procentenheter, vilket är den enda statistiskt säkerställda förändringen i väljarbarometern.

- Det är en viktig förklaring till att det går dåligt för alliansen bland de unga. Miljöpartiet är väldigt starkt bland unga väljare, säger Toivo Sjörén.

Utfallet för MP är det bästa sedan december 1995 då man fick 9,9 procent av väljarsympatierna.

Socialdemokraterna minskar till 33,3 procent, men minskningen från förra månadens 35,7 procent är inte statistiskt säker. Den nyligen avslutade socialdemokratiska partikongressen har, trots uppmärksamhet, inte gett någon omedelbar positiv opinionseffekt.

- Alla partier hoppas det. Men det sker inte automatiskt, påpekar Toivo Sjörén.

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna balanserar farligt nära fyraprocentsspärren. Det kan, enligt Toivo Sjörén, vålla problem för de borgerliga.

- Någonstans måste de fundera på hur man kan ta röster. Naturligtvis från motståndarna, men i stor utsträckning handlar det om att ta dem från Moderaterna.

Centerpartiet har problem att nå väljare i storstäderna, men är fortfarande starka på landsbygden. Där säger drygt 11 procent av väljarna att de skulle rösta på partiet.

- Det här med Stureplanscentern har väl inte slagit. Centern finns inte i storstäderna, konstaterar Toivo Sjörén


  • Kopiera sidans adress

Ställning i november jämfört med valet 2006.
(procentenheter)
S: -1,7
V: ± 0
MP: + 4,5
M: +2.3
C: -3,4
FP: -0,5
KD: -2,6
SD: +2,9
Fotnot: Undersökningen genomförde 2-12 november. 1894 personer svarade på frågan: vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag,
14,1 procent av de tillfrågade sade att de skulle rösta blankt eller kunde inte ange något parti.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Sverige och Finlands båda statsministrar, Stefan Löfven (S) och Alexander Stubb, håller gemensam presskonferens i Helsingfors. helsingfors

”Vad händer om det rör sig om rysk ubåt?”

Löfven (S) och Stubb höll presskonferens – SvD på plats.

Superosynlig och superförsenad

Vapensystem

Här är vad svenska försvaret väntar på.

Fångade ubåt på
film på utflykten

Familj trodde de såg en rysk ubåt i helgen.

”Det här är ett kompetent gäng”

stockholm

Wanngård nöjd med borgarråden.

”Budgeten bör ökas till kalla krigsnivå”

LÄSARDEBATT

Vad ska Sverige göra? Så svarade läsarna.

Satsa pengar och få vinflaskor som tack

Mölstad

Crowdfunding allt mer populärt.

Ny Augustchans för
Steve Sem-Sandberg

Här är nomineringarna till Augustpriset.

29 svenska flighter ställs in under strejk

Lufthansas pilotstrejk påverkar även Sverige.

Webb-tv

Rädd för sprutor? Här är lösningen

Så fungerar det

Plåster fyllt med smånålar.

Gustafsson och Rheborg i comeback

Kultursvepet

Spelar mor och son.

Unga japaner isolerar
sig i föräldrahemmet

Tyst epidemi

Får hjälp av "hyrsyskon".

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.