SD hamnar i rampljuset

Alla försök att rikta misstroende mot ministrar har misslyckats. Men det är inte främst därför som de rödgröna tvekar. En misstroendeomröstning skulle rikta allt ljus mot Sverigedemokraterna.

Två gånger har riksdagen uppmanat Ulf Kristersson att återgå till de gamla reglerna i sjukförsäkringen. Men ministern tänker inte göra som riksdagen vill.

Kristersson är långt ifrån ensam om att obstruera i samband med uppmaningar från riksdagsmajoriteteten. Det förekom på S-regeringarnas tid, och det finns just nu flera frågor där regeringen funderar på om man kan ta sig ur det hela.

Eller i alla fall skjuta upp verkställandet.

Det finns en katalog av undanflykter för långsamma ministrar: lagstiftningstekniska problem, överbelastning på departementet eller utredningar som drar ut på tiden.

Men det här använde sig Ulf Kristersson inte av. Han förklarade i stället att han inte tänker följa riksdagens uppmaning, och om riksdagen är missnöjd så ”har den full frihet att själv lagstifta om det”.

Därmed utlöste socialförsäkringsministern den rödgröna diskussionen om en misstroendeomröstning riktad mot honom själv.

Det är mycket ovanligt att riksdagen använder sig av misstroendevapnet. Det har bara hänt fem gånger sedan den nya författningen 1971, och i voteringarna har alltid förslaget om en misstroendeförklaring förlorat. Det betyder inte att vapnet är verkningslöst. Minst en minister och en regering anses ha avgått för att slippa skammen att formellt röstas bort.

För de rödgröna finns det i dag några frestande skäl att faktiskt driva frågan till omröstning.

• För det första vill man gärna rikta uppmärksamheten mot hur regeringens hanterat sjukförsäkringen. Oppositionen är övertygad om att skärpningarna av regelverket för de sjukskrivna är en av regeringen Reinfeldts svagaste punkter.

• För det andra skulle det kunna skada en av regeringens främsta tillgångar: väljarnas uppfattning att den borgerliga alliansen är mest regeringsduglig. Den bilden skulle kunna förändras om Fredrik Reinfeldt förlorar en minister.

Men det finns argument emot också.

• De rödgröna kan bestämma sig för att begära och rösta för en misstroendeförklaring. Men då ger man också Sverigedemokraterna makten att avgöra hur den skall gå, och låter SD-ledaren Jimmie Åkesson sola sig i det mediala rampljuset.

• SD är överens med de rödgröna i sakfrågan, men ingen vet hur de skulle agera i en misstroendeomöstning. Om det går som har gjort förut, och misstroendet avvisas, försvagas oppositionen i stället för regeringen.


Läs mer: Kristersson hotas av misstroendeomröstning

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Just nu: Stort antal slag dödade åttaåring

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Kristianstad.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Betalade sex miljoner – för fyra kilobyte

Apple-datorn satte nytt prisrekord på auktion.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.