Isovaaras väska hittades på en krog han besökt.

Sverigedemokraterna drar tillbaka det pressmeddelande som skickades ut i går och som slog fast att Isovaara blivit offer för en stöld ”av två okända personer med invandrarbakgrund”. Partiets bild av det inträffade har förändrats, skriver SD i ett pressmeddelande.

Partiledaren Jimmie Åkesson håller en pressträff klockan 11. Lars Isovaara kommer inte att vara med.

Partiet skriver att morgonen ska ägnas åt ”att bringa klarhet kring uppgifter som inkommit under natten”. Man hänvisar i övrigt till det uttalande som Jimmie Åkesson gjorde i går kväll. Då sade partiledaren ”om det är så att vi har blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser. Mer kan jag inte säga i det här läget”.

Isovaara ringde själv Expressen under natten mot onsdagen och sade att han hade rånats på sin väska, skriver tidningen. Han förklarade vem han var och sade upprepade gånger att han ville att tidningen skulle uppmärksamma rånet.

Isovaaras väska ska dock ha hittats på en bar i centrala Stockholm. Personal på krogen lämnade in väskan till riksdagen under gårdagen, skriver Expressen.

Enligt ett vittne hade Isovaara ombetts att lämna baren eftersom han uppträtt störande mot andra gäster, säger ett vittne till Dagens Nyheter.

John Arentoft, chef på riksdagens säkerhetsenhet, bekräftar att en väska som inlämnaren sade tillhör Lars Isovaara lämnades in till riksdagen. Vid säkerhetskontrollen av väskan hittade personalen Isovaaras passerkort till riksdagen.

Efter restaurangbesöket begav sig Isovaara till sin bostad vid riksdagen. Vid Riksbron ska han enligt egen uppgift ha fallit omkull och två män hjälpte honom upp. Strax därefter upptäckte SD-ledamoten att ryggsäcken bak på rullstolen var borta. Han ska i berusat tillstånd ha försökt komma i fatt männen, men fallit igen. Isovaara berättade att han själv ringde polisen och att polis följde med honom in i riksdagen.

När en vakt skulle öppna en dörr ska Isovaara ha reagerat kraftigt och uttalat sig på ett sådant sätt att de närvarande poliserna gjort en polisanmälan för rasistiska uttalanden. Enligt anmälan ska Isovaara bland annat spottat och härmat en gris.

Men enligt Expressen hittades alltså väskan på den bar som Isovaara tidigare besökt, kort efter det att han lämnat stället. Detta skulle innebära att han inte alls blivit rånad, utan glömt sin väska på platsen.

Peter Esaiasson, professor vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, säger att Sverigedemokraterna nu måste få ordning i leden.

- Det gäller att bryta mönstret, helst ska något annat parti hamna i blåsvädret. SD får försöka ligga lågt och rida ut det här.

Om Lars Isovaara tvingas lämna partiet och väljer att också lämna riksdagen ersätts han av Markus Wiechel, 24 år. Han är distriktsordförande för SD i Östergötland och tidigare dömd för förtal. Nästa ersättare, om ytterligare en riksdagsledamot skulle lämna partiet, är Anna Hagwall, 59 år. Hon var tidigare andre vice ordförande i partiet, men petades 2009.

Enligt flera uppgifter vill partiledningen för allt i världen inte ha in henne i riksdagen. Hon är i konflikt med partiledningen och anses vara allt för oberäknelig. Chansen att hon kommer in är dock ganska stor. Partiet har ännu inte satt ned foten vad gäller Erik Almqvists plats i partiet. Skulle han ändå bli kvar, så finns det en av ledamöterna, Stellan Bojerud, som är mycket sjuk och inte självklart blir kvar i riksdagen mandatperioden ut.

Vad kan du om Sverigedemokraterna?

SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november.

Testa dina kunskaper i SvD:s quiz