Schweiziskt nej till Gripenpengar

Försäljningen av 22 svenska Gripenplan till Schweiz gick på en mina i dag, när den tänkta finansieringen röstades ned i parlamentet.

Sammanlagt omfattar avtalet möjliga beställning på totalt 47,2 miljarder kronor. På bilden en Jas 39 Gripen.

Sammanlagt omfattar avtalet möjliga beställning på totalt 47,2 miljarder kronor. På bilden en Jas 39 Gripen.

- Just nu är detta ett nej till Gripen, säger försvarsminister Ueli Maurer.

Den schweiziska regeringens planer på att köpa 22 Gripen-plan fick knappt stöd i omröstningen i parlamentets Ständerat, en av de två kamrarna. Röstsiffrorna blev 22 för och 20 emot.

Däremot blev det inte grönt ljus för själva finansieringen av köpet, vilket kräver kvalificerad majoritet. Nu blev röstsiffrorna 23 för och 19 emot, och en ja-röst saknades. Prislappen på de 22 planen är cirka 3,1 miljarder schweizerfranc.

Schweiz försvarsminister Ueli Maurer var lika överraskad som alla andra efter omröstningen.

- Just nu är det ett nej till Gripen, konstaterade Maurer efter omröstningen enligt tidningen Neue Zürcher Zeitung.

Men sista ordet är inte sagt än. Om det blir ett ja till köpet när den andra kammaren röstar i juni skickas frågan tillbaka till Ständerat för en ny omröstning.

Maurer ser det som att Gripen nu får göra ett extravarv, och hoppas att det blir ett klart ja om Gripenaffären får en ny chans i kammaren.

Försvarsminister Karin Enström (M) säger däremot att det ett positivt besked från Schweiz när det gäller Gripen.

- Det är vi glada för, säger hon.

- Jag ser det som ett ja till Gripen och att planeringen och processen fortsätter.

TT: Maurer säger att det är ett nej till Gripen, vad tänker du om det?

- Han är försvarsminister i Schweiz, och jag tolkar ändå det här som ett ja till Gripen. Man får återkomma till finansieringen.

Sverige vill ha en partner i köpet av Gripen för att kunna dela på kostnaderna. Men om Schweiz drar sig ur kan även Sverige göra det, enligt Enström.

- Vi har skapat oss handlingsutrymme. Skulle Schweiz inte fullfölja sin del kan vi besluta om vi vill gå vidare eller inte. Vi har möjlighet att avbeställa, säger Enström.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill avvakta beslutsprocessen i Schweiz innan han drar några slutsatser om konsekvenserna.

- Vi visste det skulle bli en demokratisk process och den är ännu inte avslutad. Det är viktigt för Sverige att vi har en strategisk partner i Schweiz och jag vill inte säga något färdigt om detta förrän de är klara med sin process, säger han.

På frågan om Sverige på egen hand kommer att gå vidare med utvecklingen av nya Gripenplan om Schweiz hoppar av svarar Reinfeldt:

- Det vi sagt nu är att vi är beroende av en strategisk partner. Det har vi också skrivit in som förutsättning för vår egen beställning att utveckla 60 flygplan. Men jag vill inte föregå något, för jag betraktar inte processen i Schweiz som färdig.

Frågan går nu alltså vidare till den andra kammaren i parlamentet, Nationalrat, som röstar i juni. Men köpet är inte i hamn även om båda kamrarna säger ja. Sannolikt väntar då en folkomröstning i maj eller september 2014. Då är utgången betydligt mer oviss.

Schweiz köp av Gripen är i högsta grad viktigt även för Sverige. Försvarsmakten har fått klartecken att köpa 60 exemplar av den nya, uppgraderade modellen av Gripen, som även schweizarna vill ha.

Om Schweiz hoppar av får Sverige stå för hela notan själv. Därför kan Sverige 2014 ompröva beslutet att köpa 60 plan, om inte Schweiz eller något annat land då har köpt minst 20 Gripen.

Sveriges köp av 60 Gripen E beräknas kosta 90 miljarder kronor fram till 2042, inklusive drift och underhåll.

Det kan bli aktuellt att justera detaljer i finansieringspaketet för att få Saab ska få Gripen-affären med Schweiz på plats, enligt Mats Liss, Saab-analytiker på Swedbank.

Men han ser ingen större dramatik i det faktum att beslutsprocessen nu ser ut att bli lång och omgärdad av osäkerhet - som avslutas med folkomröstning nästa år.

- Det kan tas en runda till, men jag antar att det inte har någon avgörande betydelse.

Överhusets beslut i dag är nog inte mer än ännu en avstickare på den krokiga vägen som i slutändan leder till en schweizisk folkomröstning om det ska bli ett köp av Gripen-planen eller inte, enligt Gareth Jennings, redaktör på den ansedda och Londonbaserade branschtidskriften IHS Jane's Defence Weekly.

”Det kan tolkas som förhandlingstaktik för att få bättre villkor från Saab, men då svenska försvaret beslutat att köpa färre flygplan än Saab hade hoppats på är det oklart om företaget har särskilt mycket manöverutrymme”, skriver han i en kommentar till TT.

Han tillägger att det ligger i alla parters intresse att få ett slutligt avtal godkänt i Schweiz, då det har angivits som en förutsättning för Saabs Gripen-affär med Sverige.

Populära quiz om stridsplan

Vad kan du om stridsflygplan?
Har du koll på svenska stridsflyg?
Vilket land kommer flygbolaget ifrån?
  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Längst till vänster . Galina (43), fyrbarnsmor och hemmamamma. I mitten Jana (31), lagerarbetare. Till höger separatistsoldaten Valentin med Evelina i famnen parlamentsval

”De har lovat att tala om hur vi ska rösta”

Många i Ukraina lever som flyktingar i eget land.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Sju nödvändiga tips före du går i pension

Så lindrar du den privatekonomiska chocken.

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Margot Wallström
bör ta initiativ i FN”

”FN måste besluta om marktrupp mot IS.”

Vapenleverans hamnade hos IS

syrien

Plockar fram handgranater och projektiler ur lådor från USA.

FN: IS begår folkmordsbrott

”Bevisen tyder starkt på försök att begå folkmord”.

Löfte om 5000 nya jobb i äldreomsorgen

2 extra miljarder

”De äldre har blivit fler”.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.