Säpo stoppade CIA-operation

Agenter från USA har under falsk täckmantel spanat mot terrorister på svensk mark. Amerikanerna ertappades på bar gärning av Säpo. Sverige protesterade mot underrättelsetjänsten CIA och amerikanerna lämnade hastigt landet. Händelsen har hållits topphemlig.

USA:s ambassad i Stockholm.

USA:s ambassad i Stockholm.

FOTO: Tomas Oneborg

När Usama bin Ladin spårades upp och dödades i Pakistan för av USA för tre veckor sedan så skedde det utan att Pakistan informerades. SvD kan idag avslöja att USA också spanat mot terrorister på svensk mark. Sverige har alltså blivit scen för främmande makts terroristjakt, utan den svenska regeringens vetskap.

Detta ska inte förväxlas med den fasta övervakningsenhet vid USA:s Stockholmsambassad som blev känd i höstas, eller med läckta diplomatrapporter från Wikileaks.

Vad SvD idag kan presentera är istället hittills helt okända uppgifter om olovlig amerikansk underrättelseverksamhet som bedrivits i Sverige. Den uppdagades av svensk säkerhetspolis för två år sedan, första halvåret 2009.

Anders Danielsson, Säpo-chef.

Vi kommenterar aldrig pågående, historiska, planerade eller påstådda operationer.

Säpos chef generaldirektör Anders Danielsson

Men både själva händelsen och efterspelet till den har hållits strängt hemlig sedan dess.

Det var när Säkerhetspolisen bedrev en egen spaningsoperation mot misstänkta terroristkretsar i Sverige som det hela inträffade. Plötsligt upptäckte Säpo att det förutom svensk säkerhetspolis och de misstänkta också fanns en tredje aktör på plats. I området opererade också andra, okända, personer som även de intresserade sig för de misstänkta terroristerna.

Säpo kunde avslöja att det var två amerikaner. När Säpo kontrollerade vilka dessa var visade det sig att de var amerikanska agenter. Därmed hade USA brutit mot flera regler i umgänget mellan Sverige och USA.

• De två amerikanerna hade inte deklarerats för svenska myndigheter. Kutym är att underrättelsepersonal från vänligt sinnade samarbetsländer, dit USA räknas, deklareras för Säpo.

• Från amerikansk sida hade man inte anmält att denna spaningsverksamhet pågick.

• Inte heller hade USA berättat att det fanns amerikanskt intresse för de misstänkta terrorkretsarna. Då hade ett samarbete med Säpo kunnat ske. Att Säpo spanar på terrorister i samarbete med andra länder har nämligen skett tidigare.

Här rörde det sig istället om amerikaner som arbetade under falsk täckmantel, under cover, i Sverige.

Säpos amerikanska samarbetspartner är underrättelsetjänsten Central Intelligence Agency, CIA. I Sverige, liksom i flera andra länder, har CIA en stationschef. Denne är officiellt ackrediterad i sin täckbefattning som diplomat vid USA:s Stockholmsambassad. Men stationschefen rätta verksamhet är känd för svenska myndigheter som kallade honom ”Charlie”.

Därför blev det den dåvarande stationschefen för CIA, ”Charlie”, som fick ta emot en kraftig svensk reaktion.

Den som framförde protesten mot USA var generaldirektör Anders Danielsson, chef för Säpo. Enligt SvD:s källor var signalen tydlig: ”Vi har detta. Vi vill inte se er här igen!”.

- Säkerhetspolisen satte med eftertryck stopp för den amerikanska operationen, säger en av SvD:s källor med insyn i polisens arbete.

För Säpo är hela historien en känslig affär som myndigheten varken bekräftar eller förnekar:

- Vi kommenterar aldrig pågående, historiska, planerade eller påstådda operationer, säger Säpos chef generaldirektör Anders Danielsson till SvD.

Att svenska Säpo samarbetar med både amerikanska polisen, FBI, och underrättelsetjänsten CIA, är känt sedan tidigare. Men att en vänligt sinnad tjänst som Säpo samarbetar ertappas i olovliga ärenden är mycket känsligt.

SvD:s uppgifter stöds av flera källor med insyn i Säpos verksamhet. De två ertappade amerikanska agenterna lämnade snabbt Sverige.

Inte heller CIA:s stationschef ”Charlie” finns kvar i Sverige. Hans tjänstgöringstid här gick mot sitt slut vid den här tiden. När ”Charlie” lämnade sin post fick han en efterträdare som enligt SvD:s källor har en helt annan och mer sofistikerad framtoning. Därmed anses affären på svensk sida utagerad.

Tidigare har olovlig underrättelseverksamhet eller flyktingspionage i Sverige förknippats med auktoritära regimer som länder som Ryssland, Irak under Saddam Hussein, Iran och Syrien.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

”Tigrarna” växer –
nu vässar de klorna

Sydostasien

Ledarna samlas för toppmöte.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

Gisslan i Syrien sedan 2013 – har nu återförenats med sina familjer.

”Ett av de hatiska mejlen stack ut”

Karén

Vill inte ha sin sköra värld förstörd.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

Sorgesång över den engelska överklassen

Kritikessä

"En av de mest kompletta romaner som skrivits".

”En av världens bästa tv-serier”

Bildspecial

Se bilder från inspelningen av ”Brideshead”.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Vinbranschen borde snegla på Coca cola

Mölstad

Lösningen på ett miljöproblem.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB