Sänkt volym höjer upplevelsen av rock

I dag är det exakt fyrtiotvå år sedan det brittiska rockbandet Pink Floyd spelade i Londons Crystal Palace och mängder av fiskar i en närbelägen sjö avled av volymen.

När Frank Zappa spelade på Skansen sommaren 1978 dog en ung visent, sexton måsar störtade till döds rakt ovanför Ullevi när Santana uppträdde på Ullevi i mitten av 1980-talet och bara några minuter in i en konsert med engelska Coldplay i Stockholm segnade en bostonterrier rakt över gatan utanför 7-Eleven ned. Obduktionen på Södersjukhuset visade dock att hunden hade dött av svår uttråkning.

Socialstyrelsen vill sänka högsta tillåtna volym på konserter i Sverige från 97 till 94 decibel. Mängder av musikjournalister och konsertarrangörer har redan protesterat – ursäkta ordvalet här – väldigt högljutt.

Jag tycker till skillnad från dem att det låter alldeles lysande med alla former av lagstadgade volymsänkningar.

Nu befinner jag mig ju i och för sig i något av en minoritet som den passionerade förespråkare jag är av förmynderi och statliga intrång på individens frihet.

Men just i det här fallet, som verkligen verkar ha upprört en stor del av musik-Sverige, är jag till skillnad från Socialstyrelsen det inte av några som helst hälso-skäl. Inte heller i egenskap av eventuell fiskvän.

Det är snarare något jag ser som en intressant och välkommen utmaning som bara kan ha intressanta bieffekter. Rocken i dess mest konservativa former har förlitat sig på volym sedan urminnes tider. Litegrann som man i gamla kök gömmer usla råvaror i tjocka brunsåser.

Ju lägre volym desto noggrannare måste vi lyssna. Det gäller i lika hög grad musik som när någon på andra sidan bordet viskar i stället för att skrika: du lutar dig framåt och koncentrerar dig på ett helt nytt vis. Om detta ger vissa musikgenrer och kanske då i synnerhet metalfestivalen Sweden Rock i Blekinge bekymmer så välkomnar jag – och uppenbarligen Socialstyrelsen – dessa problem med vidöppen famn.

Hög volym är ett ytterst ointressant självändamål.

Det skulle kunna vara enkelt att avfärda min positiva inställning till Socialstyrelsens rekommendation eftersom jag alldeles snart fyller 45 men jag hade sagt exakt samma sak för både tjugo och trettio år sedan.

Mina föräldrar var alltid fascinerade över hur lågt jag spelade musik hemma i pojkrummet i Viksjö. Jag tyckte redan då att det intensifierade upplevelsen, krävde mer av mig som lyssnade och gjorde mig uppmärksam på helt andra detaljer än sådana omoderna rockklichéer som röj, ös och rens.

Texter framträdde och hamnade i fokus, ett stråkarrangemang hördes plötsligt starkare än ett trumsolo och höjde alla mina krav på vad musik kan uppnå långt över den neandertala decibel- fetisch som rockmusik alldeles för länge hade – och fortfarande har – stagnerat av.

Nu väntar jag bara med armarna i kors på att Socialstyrelsen även ser över reglerna för uppträdande artisters scengarderober.


  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89476 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Länspolismästare Klas Johansson och områdeschef för polisområde i mellersta Skåne Thomas Nilsson, under en presskonferen om polisens register med romska namn. Protester på Mynttorget i Stockholm. SKÅNEPOLISENS REGISTER

Registrerade romer väntas få skadestånd

Chef på SIN: Vi har konstaterat allvarliga fel.

Wallenbergarna
ratar budet på Scania

svd avslöjar

Rejält bakslag för Volkswagen.

Inget brott att släppa Mesut Sahindal

DÖDSSKOTT

Åklagare slipper förundersökning.

Webb hanterar såpa och bovar med finess

Veckans filmer

The amazing Spider-Man 2.

”Strandskyddet
är alltför stelbent”

Brännpunkt

Kräver staten gör översyn.

Reallönen i Sverige stiger mest i EU

Lön

Men våra grannar i Norge är snäppet värre.

Så mycket har pensionärer ”tappat”

INKOMSTGAP

Vuxit sedan jobbskatteavdraget.

Vinnare och förlorare i vårbudgeten

Vem drabbas

Lågstadieläraren – pensionären – tobakshandlaren.

Rejäl men sjunkande vinst för Millennium

Litteratur

Stieg Larsson-bolag tappar.

Turkiet skärper sina passregler för inresa

Nya direktiv gäller för svenskarnas charterfavorit.