Sänkt volym höjer upplevelsen av rock

I dag är det exakt fyrtiotvå år sedan det brittiska rockbandet Pink Floyd spelade i Londons Crystal Palace och mängder av fiskar i en närbelägen sjö avled av volymen.

När Frank Zappa spelade på Skansen sommaren 1978 dog en ung visent, sexton måsar störtade till döds rakt ovanför Ullevi när Santana uppträdde på Ullevi i mitten av 1980-talet och bara några minuter in i en konsert med engelska Coldplay i Stockholm segnade en bostonterrier rakt över gatan utanför 7-Eleven ned. Obduktionen på Södersjukhuset visade dock att hunden hade dött av svår uttråkning.

Socialstyrelsen vill sänka högsta tillåtna volym på konserter i Sverige från 97 till 94 decibel. Mängder av musikjournalister och konsertarrangörer har redan protesterat – ursäkta ordvalet här – väldigt högljutt.

Jag tycker till skillnad från dem att det låter alldeles lysande med alla former av lagstadgade volymsänkningar.

Nu befinner jag mig ju i och för sig i något av en minoritet som den passionerade förespråkare jag är av förmynderi och statliga intrång på individens frihet.

Men just i det här fallet, som verkligen verkar ha upprört en stor del av musik-Sverige, är jag till skillnad från Socialstyrelsen det inte av några som helst hälso-skäl. Inte heller i egenskap av eventuell fiskvän.

Det är snarare något jag ser som en intressant och välkommen utmaning som bara kan ha intressanta bieffekter. Rocken i dess mest konservativa former har förlitat sig på volym sedan urminnes tider. Litegrann som man i gamla kök gömmer usla råvaror i tjocka brunsåser.

Ju lägre volym desto noggrannare måste vi lyssna. Det gäller i lika hög grad musik som när någon på andra sidan bordet viskar i stället för att skrika: du lutar dig framåt och koncentrerar dig på ett helt nytt vis. Om detta ger vissa musikgenrer och kanske då i synnerhet metalfestivalen Sweden Rock i Blekinge bekymmer så välkomnar jag – och uppenbarligen Socialstyrelsen – dessa problem med vidöppen famn.

Hög volym är ett ytterst ointressant självändamål.

Det skulle kunna vara enkelt att avfärda min positiva inställning till Socialstyrelsens rekommendation eftersom jag alldeles snart fyller 45 men jag hade sagt exakt samma sak för både tjugo och trettio år sedan.

Mina föräldrar var alltid fascinerade över hur lågt jag spelade musik hemma i pojkrummet i Viksjö. Jag tyckte redan då att det intensifierade upplevelsen, krävde mer av mig som lyssnade och gjorde mig uppmärksam på helt andra detaljer än sådana omoderna rockklichéer som röj, ös och rens.

Texter framträdde och hamnade i fokus, ett stråkarrangemang hördes plötsligt starkare än ett trumsolo och höjde alla mina krav på vad musik kan uppnå långt över den neandertala decibel- fetisch som rockmusik alldeles för länge hade – och fortfarande har – stagnerat av.

Nu väntar jag bara med armarna i kors på att Socialstyrelsen även ser över reglerna för uppträdande artisters scengarderober.


  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

De två svenska män som har frigivits efter att ha hållits som gisslan i Syrien sedan vintern 2013 har återförenats med sina familjer.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

Alesso fick kungligt mottagande i Globen

”Slungas rakt in i arena-housens hjärta”.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB