Samband mellan vaccin och narkolepsi

Det finns ett tydligt samband mellan vaccinet pandemrix mot svininfluensan och risken för att drabbas av narkolepsi, sömnsjuka. Det konstaterar Läkemedelsverket i den utökade studie som presenteras i dag. Risken att insjukna var nära sju gånger högre för vaccinerade barn än för ovaccinerade.

FOTO: Scanpix

- Det finns ett samband. Detta stärker resultatet från i våras, säger Ingemar Persson, senior expert vid Läkemedelsverket.

Det var 2010 som Läkemedelsverket fick in ett oväntat stort antal rapporter om fall av narkolepsi hos barn och ungdomar. Påfallande många berättade att sjukdomen hade börjat i samband med att barnen och ungdomarna blivit vaccinerade med Pandemrix mot svininfluensan.

Förutom de drabbade barnen, blev också många anhöriga oroliga. Både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket fick kritik och anklagades för passivitet.

Läkemedelsverket inledde en registerstudie och i mars i år kunde myndigheten konstatera att det - av allt att döma - finns ett samband mellan vaccinet och sjukdomen. Ett liknande samband syntes även i Finland. Socialstyrelsen beslutade då att inte längre rekommendera Pandemrix till barn och ungdomar.

Eftersom det fortfarande fanns frågetecken beslutade Läkemedelsverket att fortsätta granska de svenska fallen. Det är denna genomgång som presenteras i dag, torsdag.

Under genomgången samlade Läkemedelsverket in alla misstänkta fall av narkolepsi hos barn och ungdomar under 19 år. 81 fall av narkolepsi mellan 1 januari 2009 och 31 december 2010 hittades. Av dessa hade 69 vaccinerats med Pandemrix före symtomdebuten, vilket motsvarar 85 procent.

Enligt Läkemedelsverket innebär det att risken att insjukna var 6,6 gånger högre för vaccinerade barn och ungdomar än för ovaccinerade.

Läkemedelsverket fick inte med alla fall av narkolepsi i sin studie.

Det säger Margareta Eriksson, vice ordförande i Narkolepsiföreningen.

- I studien finns det bara med fall från 2009 och 2010, men det kommer ju nya fall hela tiden. Läkemedelsverket har nog gjort så gott det kunnat. Däremot finns det en tröghet inom sjukvården, som gör att det tar tid att upptäcka nya fall.

Hennes 15-åriga son fick sjukdomen cirka en månad efter det att han vaccinerats med Pandermix mot svininfluensan.

- Han blev extremt trött, blev vinglig och fick svårt att gå. I dag måste han ta sömnpauser två till tre gånger om dagen, en halvtimme varje gång. Det är jobbigt, eftersom han vill sommarjobba.

Sedan i våras rekommenderar Socialstyrelsen inte längre att barn och ungdomar under 18 år vaccineras med Pandemrix. Risken att drabbas av narkolepsi är för stor, anser myndigheten.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

”Tigrarna” växer –
nu vässar de klorna

Sydostasien

Ledarna samlas för toppmöte.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

Gisslan i Syrien sedan 2013 – har nu återförenats med sina familjer.

”Ett av de hatiska mejlen stack ut”

Karén

Vill inte ha sin sköra värld förstörd.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

Sorgesång över den engelska överklassen

Kritikessä

"En av de mest kompletta romaner som skrivits".

”En av världens bästa tv-serier”

Bildspecial

Se bilder från inspelningen av ”Brideshead”.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Vinbranschen borde snegla på Coca cola

Mölstad

Lösningen på ett miljöproblem.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB