Samband mellan vaccin och narkolepsi

Det finns ett tydligt samband mellan vaccinet pandemrix mot svininfluensan och risken för att drabbas av narkolepsi, sömnsjuka. Det konstaterar Läkemedelsverket i den utökade studie som presenteras i dag. Risken att insjukna var nära sju gånger högre för vaccinerade barn än för ovaccinerade.

FOTO: Scanpix

- Det finns ett samband. Detta stärker resultatet från i våras, säger Ingemar Persson, senior expert vid Läkemedelsverket.

Det var 2010 som Läkemedelsverket fick in ett oväntat stort antal rapporter om fall av narkolepsi hos barn och ungdomar. Påfallande många berättade att sjukdomen hade börjat i samband med att barnen och ungdomarna blivit vaccinerade med Pandemrix mot svininfluensan.

Förutom de drabbade barnen, blev också många anhöriga oroliga. Både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket fick kritik och anklagades för passivitet.

Läkemedelsverket inledde en registerstudie och i mars i år kunde myndigheten konstatera att det - av allt att döma - finns ett samband mellan vaccinet och sjukdomen. Ett liknande samband syntes även i Finland. Socialstyrelsen beslutade då att inte längre rekommendera Pandemrix till barn och ungdomar.

Eftersom det fortfarande fanns frågetecken beslutade Läkemedelsverket att fortsätta granska de svenska fallen. Det är denna genomgång som presenteras i dag, torsdag.

Under genomgången samlade Läkemedelsverket in alla misstänkta fall av narkolepsi hos barn och ungdomar under 19 år. 81 fall av narkolepsi mellan 1 januari 2009 och 31 december 2010 hittades. Av dessa hade 69 vaccinerats med Pandemrix före symtomdebuten, vilket motsvarar 85 procent.

Enligt Läkemedelsverket innebär det att risken att insjukna var 6,6 gånger högre för vaccinerade barn och ungdomar än för ovaccinerade.

Läkemedelsverket fick inte med alla fall av narkolepsi i sin studie.

Det säger Margareta Eriksson, vice ordförande i Narkolepsiföreningen.

- I studien finns det bara med fall från 2009 och 2010, men det kommer ju nya fall hela tiden. Läkemedelsverket har nog gjort så gott det kunnat. Däremot finns det en tröghet inom sjukvården, som gör att det tar tid att upptäcka nya fall.

Hennes 15-åriga son fick sjukdomen cirka en månad efter det att han vaccinerats med Pandermix mot svininfluensan.

- Han blev extremt trött, blev vinglig och fick svårt att gå. I dag måste han ta sömnpauser två till tre gånger om dagen, en halvtimme varje gång. Det är jobbigt, eftersom han vill sommarjobba.

Sedan i våras rekommenderar Socialstyrelsen inte längre att barn och ungdomar under 18 år vaccineras med Pandemrix. Risken att drabbas av narkolepsi är för stor, anser myndigheten.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Chatta med försvarsforskaren Peter Mattsson. ubåtsjakten

Just nu: Chatta med försvarsforskaren

LIVE

Ställ frågor till Peter Mattsson från Försvarshögskolan.

Sonen sköts till döds under demonstration

SvD i Turkiet

Oron för inbördeskrig ökar.

Kobane – före och efter kriget

satellitbilder

Se hur striderna har förstört Kobane.

”Handlar inte enbart om kulor och krut”

Bolag i försvarsindustrin står inför ett skifte.

Sju flygpassagerare i månaden bär smittan

Ebola

Mest effektivt för att hindra spridning.

Så tas misstänkta ebolafall emot

steg för steg

Flygkaptenen tar den första kontakten.

Opera anklagas för antisemitism

Kultursvepet

Protester i New York.

USA ställer krav
på svenska sparare

avtal

Amerikansk jakt på skattesmitare.

Möjlig EU-partner till SD försvarar Hitler

Polack: Stryk får många fruar ner på jorden.

Havererad SD-grupp återuppstår

EU

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Putin ville dela Ukraina med Polen

sökte uppgörelse

Ville åt Ukraina redan 2008.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.