Saften som dödar myror

Lite saft kan aldrig skada – om du inte är myra vill säga.
Outspädd Fun Light dödar myran direkt, men är ofarlig för människor, menar Livsmedelsverket.

FOTO: SCANPIX/Procordiafood, Montage Svd.se

Upptäckten gjordes i somras av Lars-Erik Litsfeldt. En halv deciliter saft var allt som behövdes för att få myrorna på uteplatsen att försvinna.

– Jag fick tipset från en amerikansk blogg från början och bestämde mig för att testa hemma. Första dagen hände inte jättemycket, men sen var de plötsligt borta, säger Lars-Erik Litsfeldt.

Han skrev om upptäckten på sin blogg och nyheten spred sig.

– En annan forskare ska ha testat och sedan hört av sig till Anticimex och frågat varför de inte använde saften. Då hade de svarat att "Det är inte godkänt som bekämpningsmedel", berättar Litsfeldt.

Det som gör att myrorna dör, tror Litsfeldt, är sötningsmedlet aspartam, ett konstgjord tillsats som är 200 gånger sötare än socker. Ämnet har under de senaste åren varit föremål för diskussioner, då det förekommit rykten om att det sagts ge ökad risk för hjärntumörer.

Hos Livsmedelsverket är saften godkänd. Sedan tidigare har man dragit slutsatsen att aspartam inte är farligt för människan, så länge det den dagliga dosen inte överskrider mer än 40 mg per kroppskilo.

– För en vuxen innebär det att man kan dricka närmare 4 liter saft om dagen. Alla sådana här tillsatser har genomgått noggranna undersökningar och säkerhetsmarginalen är väl tilltagen, säger Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livmedelsverket till SvD.se.

Han har svårt att se att aspartamet skulle vara avgörande och tror snarare på att det är den trögflytande vätskan som är hemligheten. Det hade nog gått lika bra med diskmedel, tror han. Han får medhåll av Dag Jenssen, professor vid institutionen för geneteik, mikrobiologi och toxikologi vid Stockholms universitet.

– När folk gör sina egna experiment är det svårt att några slutsatser om huruvida det är aspartamet som är den avgörande faktorn här, säger Dag Jenssen.

Av samma anledning går det heller inte att utesluta att det skulle kunna vara så.

– Men då måste man undersöka om finns någon biologisk effekt av aspartam. Och om det där kan finnas någon mekanism som i så fall påverkar insekter, men inte däggdjur. Då behöver man göra omfattande vetenskapliga studier för att kunna dra slutsatser.

Tillverkaren Procordia Food ser inte upptäckten som ett problem.

– Vi känner oss trygga med myndigheternas godkänannde av aspartam i livsmedel, säger informationschefen Helena Giertz i en kommentar.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Vladimir Putin, till höger, och Polens före detta utrikesminister Radoslaw Sikorski till vänster. sökte uppgörelse med polen

Fd minister: Putin ville dela Ukraina med oss

Ville åt Ukraina redan 2008, enligt Polens fd utrikesminister.

Klusterbomber använda i Ukraina

Kan har använts av båda sidor – civila drabbas hårt.

Hon är storfavorit att ta över efter Reinfeldt

ny m-ledare?

Kinberg-Batra liknar Reinfeldt.

Utmaningar väntar efter jubel i Djakarta

Förste demokratiskt valde presidenten.

Oljebolags-vd död
i mystisk flygkrasch

Moskva

Affärsjet krockade med snöplog.

När du föds påverkar temperamentet

Forskning

Glättig, lättirriterad eller deppig?

IS anfaller ”på alla fronter”

syrien

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

”En ironisk ton i de ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

Swedbank gör sig av med 800 personer

Neddragningar väntar i svenska storbanken.

Ansvarig spred rasism på nätet

Utvisningsansvarig delade inlägg från högerextrem organisation.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.