Så ska HPV-vaccineringen följas upp

Flera skolor har börjat vaccinera mot livmoderhalscancer – och under torsdagen presenterar Smittskyddsinstitutet hur effekterna av vaccineringen ska följas upp. Oron för att vaccineringen ska leda till att färre tar cellprov är stor.

En rad olika faktorer ska följas upp när flickorna födda 1999 eller senare i årskurs 5-6 nu börjat vaccineras med HPV-vaccinet Gardasil.

Bland annat ska HPV-virusens utbredning studeras genom kliniska övervakningsstudier, som till en början görs i samarbete med Karolinska institutet. Andra studier ska undersöka förekomsten av cellförändringar, livmoderhalscancer och andra HPV-relaterade sjukdomar.

Därtill kommer Läkemedelsverkets utredning om biverkningar.

Målet är att 90 procent av flickorna ska vaccineras, och att antalet cancerfall per år ska minska från 450 till 160. På så sätt är tanken att smittspridningen ska minskas så att även pojkarna och de som inte vaccinerat sig skyddas.

Då skulle samtidigt könssjukdomen kondylom kunna sånär som utplånas.

Men vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd. En oro är att vaccinerade flickor ska strunta i cellprovtagningen när de börjar kallas vid 23 års ålder.

– Vaccineringen kan skapa en falsk trygghet eftersom det bara skyddar mot de två vanligaste virusvarianterna och beräknas kunna förebygga cirka 70 procent av antalet fall, säger Kjell Bergfeldt, överläkare i onkologi och processledare vid Regionalt Cancercentrum som ansvarar för cellprovtagningen i Stockholm.

– Cellprovsscreeningen är väldigt effektiv men inte heller den ger ett fullständigt skydd. Man får däremot en väldigt liten risk att drabbas om man både går på kontroller och vaccinerar sig, säger Ingrid Uhnoo på SMI.

Deltagandet i provtagningen kommer därför följas noga. Maria Prigorowsky, projektledare för cellscreeningen på SKL, tycker att skolorna bör gå ut med särskild information om att det är viktigt att göra båda delarna. Ordförande för Riksföreningen för skolsköterskor Karina Karlsson håller inte med.

– För föräldrar till 10–12-åringar blir sådan information för abstrakt. Man litar på att den informationen som kommer när det är dags för provtagningen är tillräcklig.

– Det tror jag är ett misstag, säger Prigorowsky.

SKL arbetar nu med att få med en formulering i utskicken till föräldrarna.

– Det vore otroligt olyckligt om vaccineringen påverkade deltagandet i cellprovtagningen.

  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Med start 2012 börjar skolorna – efter flera turer kring upphandlingen – att vaccinera flickor födda 1999 eller senare mot livmoderhalscancer. Tre stycken doser av vaccinet Gardasil ska ges inom loppet av ett år.

Även de flickor som skulle ha fått vaccinationen om upphandlingen blivit klar i tid erbjuds kostnadsfri vaccination. Gardasil skyddar mot fyra olika typer av humant papillomvirus (HPV).

Två av dem, HPV 16 och 18, ligger bakom 70 procent av all livmoderhalscancer. HPV 6 och 11 orsakar nio av tio fall av könssjukdomen kondylom.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Vladimir Putin, till höger, och Polens före detta utrikesminister Radoslaw Sikorski till vänster. sökte uppgörelse med polen

Fd minister: Putin ville dela Ukraina med oss

Ville åt Ukraina redan 2008, enligt Polens fd utrikesminister.

Klusterbomber använda i Ukraina

Kan har använts av båda sidor – civila drabbas hårt.

Hon är storfavorit att ta över efter Reinfeldt

ny m-ledare?

Kinberg-Batra liknar Reinfeldt.

Utmaningar väntar efter jubel i Djakarta

Förste demokratiskt valde presidenten.

Oljebolags-vd död
i mystisk flygkrasch

Moskva

Affärsjet krockade med snöplog.

När du föds påverkar temperamentet

Forskning

Glättig, lättirriterad eller deppig?

IS anfaller ”på alla fronter”

syrien

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

”En ironisk ton i de ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

Swedbank gör sig av med 800 personer

Neddragningar väntar i svenska storbanken.

Ansvarig spred rasism på nätet

Utvisningsansvarig delade inlägg från högerextrem organisation.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.