S vill ha tunnelbanebutler

Socialdemokraterna i Stockholm vill införa butlerservice, hämtning av matkassar, förskolor och andra hemtjänster i ankytning till t-banan. Men finansborgarrådet Sten Nordin (M) sågar förslaget och menar att liknande förslag redan undersöks av SL själva.

S förslag om t-banebutler har fått Sten Nordin (M) att gå till angrepp mot Carin Jämtins Socialdemokrater.

S förslag om t-banebutler har fått Sten Nordin (M) att gå till angrepp mot Carin Jämtins Socialdemokrater.

FOTO: Tomas Oneborg, Ingvar Karmhed

Socialdemokraterna i Stockholm vill använda SL:s lokaler – bland annat tunnelbane- och pendeltågsstationer för att ge stockholmarna mer tid i vardagen. I ett nytt förslag som lanseras på DN Debatt idag skriver oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (S) och opppositionslandstingsråd Ilija Batljan (S) att tanken är att stockholmarna till exempel ska kunna hämta sina matkassar på väg ut från t-banespärren på hemvägen, lämna sin smutsiga tvätt på stationen på morgonen och sedan kunna hämta den rena tvätten på vägen hem.

Man ska också kunna få hjälp av en så kallade butler i kollektivtrafiken som uträttar ärenden under arbetsdagen "likt conciergeservice på många större flygplatser".

– Förslaget är självfinansierat, det här är bara ett sätt att mer effektivt använda skattebetalarnas pengar. Lokalerna äger vi redan och många av dem står outnyttjade, säger lIija Batljan till SvD.se.


Men finansborgarrådet Sten Nordin (M) sågar socialdemokraternas utspel och menar att förlaget bara är ett sätt att ge väljarna "plåster på såren" för att de rödgröna vill avskaffa rut-avdraget, avdraget för hushållsnära tjänster.

– De vill bara slippa diskutera att de vill slopa rut. Att släppa in privata aktörer i tunnelbanan håller SL redan på med och vi har redan tagit in biblioteket i tunnelbanan så det här är inget nytt, säger Sten Nordin till SvD.se.

Carin Jämtin menar att förslaget kommer att gynna även de som inte har en stor plånbok.

– Även om de kanske inte har råd med en del tjänster så gynnas ju alla av bättre förskolelösningar och annan service, säger hon till SvD.se.

Oppositionen i Stockholm vill även satsa på fler förskolor och parkeringar i anslutning till kollektivtrafiken för att spara väljarna mer tid. Man vill också bygga ut bredband i hela kollektivtrafiken så att stockholmarna kan använda sin restid till att jobba.


Tjänsterna som erbjuds ska utföras av privata företag som får kontrakt i SL:s lokaler. Utbudet kommer därför att skilja sig åt beroende på var man bor, enligt s-politikerna – "där det bor många barnfamiljer ser behoven annorlunda ut än där det bor många äldre", som det heter i debattartikeln.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Just nu: Stort antal slag dödade åttaåring

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Kristianstad.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Betalade sex miljoner – för fyra kilobyte

Apple-datorn satte nytt prisrekord på auktion.

Turkisk guvernör varnar kurderna

SvD-intervju

Skärper säkerhetslagar mot protester.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.