S vill ha tunnelbanebutler

Socialdemokraterna i Stockholm vill införa butlerservice, hämtning av matkassar, förskolor och andra hemtjänster i ankytning till t-banan. Men finansborgarrådet Sten Nordin (M) sågar förslaget och menar att liknande förslag redan undersöks av SL själva.

S förslag om t-banebutler har fått Sten Nordin (M) att gå till angrepp mot Carin Jämtins Socialdemokrater.

S förslag om t-banebutler har fått Sten Nordin (M) att gå till angrepp mot Carin Jämtins Socialdemokrater.

FOTO: Tomas Oneborg, Ingvar Karmhed

Socialdemokraterna i Stockholm vill använda SL:s lokaler – bland annat tunnelbane- och pendeltågsstationer för att ge stockholmarna mer tid i vardagen. I ett nytt förslag som lanseras på DN Debatt idag skriver oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (S) och opppositionslandstingsråd Ilija Batljan (S) att tanken är att stockholmarna till exempel ska kunna hämta sina matkassar på väg ut från t-banespärren på hemvägen, lämna sin smutsiga tvätt på stationen på morgonen och sedan kunna hämta den rena tvätten på vägen hem.

Man ska också kunna få hjälp av en så kallade butler i kollektivtrafiken som uträttar ärenden under arbetsdagen "likt conciergeservice på många större flygplatser".

– Förslaget är självfinansierat, det här är bara ett sätt att mer effektivt använda skattebetalarnas pengar. Lokalerna äger vi redan och många av dem står outnyttjade, säger lIija Batljan till SvD.se.


Men finansborgarrådet Sten Nordin (M) sågar socialdemokraternas utspel och menar att förlaget bara är ett sätt att ge väljarna "plåster på såren" för att de rödgröna vill avskaffa rut-avdraget, avdraget för hushållsnära tjänster.

– De vill bara slippa diskutera att de vill slopa rut. Att släppa in privata aktörer i tunnelbanan håller SL redan på med och vi har redan tagit in biblioteket i tunnelbanan så det här är inget nytt, säger Sten Nordin till SvD.se.

Carin Jämtin menar att förslaget kommer att gynna även de som inte har en stor plånbok.

– Även om de kanske inte har råd med en del tjänster så gynnas ju alla av bättre förskolelösningar och annan service, säger hon till SvD.se.

Oppositionen i Stockholm vill även satsa på fler förskolor och parkeringar i anslutning till kollektivtrafiken för att spara väljarna mer tid. Man vill också bygga ut bredband i hela kollektivtrafiken så att stockholmarna kan använda sin restid till att jobba.


Tjänsterna som erbjuds ska utföras av privata företag som får kontrakt i SL:s lokaler. Utbudet kommer därför att skilja sig åt beroende på var man bor, enligt s-politikerna – "där det bor många barnfamiljer ser behoven annorlunda ut än där det bor många äldre", som det heter i debattartikeln.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 2 månader helt gratis!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

storstädernas bomarknad

Hanna Stjärne
blir ny vd för SVT

Ny chef

Upsala Nya Tidnings chefredaktör blir ny vd.

Clinton har lång kamp framför sig

”Större chans att vinna än någon annan”.

Starbucks öppnar kaféer hos Ica

usa-kaffe

”Detta är en del av vår plan”.

Sverige – en förebild
i skotsk frihetskamp

SvD i Skottland

Röstar om självständighet.

Förlorar 96 procent av oljan

Det här händer Storbrittannien om Skottland röstar ja.

Storseger för Putins parti på Krim

Valet anklagas för att inte ”ha gått rätt till”.

Skydd mot skyfallen är ännu långt borta

Nordens städer rustar – men dröjer decennier.

SVT-profilen Roger Blomquist har dött

EM i simhopp blev sista stora uppdraget.

Stort jordskalv skakade Sverige

”Kraftigast på 110 år”

Jordbävningen kändes från Sveg till Enskede.

Klarar vi av att lämna skyttegravarna?

Kulturchefen

Sverige ett splittrat land.

Här kan du göra must av dina äpplen

Säsong

Trenden med närodlat växer.

Ewerlöf guidar till de tuffa backarna

Löpning

Sista rycket inför Lidingöloppet.