S vill ha krisgrupp om fler vårdplatser

Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting vill bilda en krisgrupp med Folkpartiet för att öka kapaciteten på sjukhusen. Men de borgerliga tillbakavisar förslaget som de ser som ett utspel för att försöka splittra alliansen.

Som SvD berättade i lördagens tidning har Stockholms barnakuter under flera år pressats av en ökande patienttillströmning. Det ansträngda läget har medfört att tusentals kroniskt sjuka barn inom den planerade verksamheten får stå tillbaka. Även Dagens Nyheter har i veckan rapporterat om att antalet vårdplatser på sjukhusen inte räcker, vilket enligt läkarna innebär oacceptabla risker för patienterna.

Den ansträngda situationen fick på lördagen oppositionslandstingsrådet Ilja Batljan, S, att bjuda in Folkpartiet till en krisgrupp för att lösa problemen.

– Det är ett rop på hjälp. Det är fyra år till nästa val, men vi måste lösa problemen nu. Folkpartiet har sagt att det behövs fler vårdplatser medan Moderaterna fortsätter som om ingenting hänt, säger Ilja Batljan.

Både M och FP påpekar att ett av Ilja Batljans förslag, om förlängda öppettider på Astrid Lindgrens närakut, beslutades av landstingsstyrelsen den 15 december förra året.

– Det är viktigt att vården finns där när barn och barnens familjer behöver den. Vi har gjort stora satsningar på barnsjukvården de senaste åren och byggt ut barnakuternas besökskapacitet med över 50 procent. Nu fortsätter vi det arbetet och utökar öppettiderna på närakuten för barn i Solna och lättakuten för barn i Huddinge, säger landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M).

Socialdemokraternas föreslagna samarbetspartner, landstingsrådet Birgitta Rydberg, FP, säger att det på fem års sikt behövs 500 nya vårdplatser i länet. Det gäller både fler slutenvårdsplatser och vårdtillfällen för de äldre, fler sådana geriatrikplatser blir det i år. Förslaget att bilda en krisgrupp med S avvisar hon.

– Vi ingår i en koalition och jobbar bra med de andra borgerliga partierna. Men kommer socialdemokraterna med konstruktiva förslag kan vi lyssna på dem, säger Birgitta Rydberg.

Oppositionsrådet Birgitta Sevefjord, V, som besökt Astrid Lindgrens barnsjukhus är kritisk:

– De måste glesa ut återbesöken för att klara patienttillströmningen, vilket slår mot exempelvis hjärtsjuka barn skulle behöva komma 2-3 gånger per år men istället kommer en gång per år.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89543 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Svenska påsklamm
får aldrig beta ute

Vårlammens levnadsvillkor sämre än höstlammens.

Därför äter vi ägg under påsk

högtidsmat

Historisk guide till påskrätterna.

Drabbad av hatbrott överfallen på nytt

Misshandlade Håkan: Rädslan finns hela tiden.

Hatet stoppar inte deras kärlek

kinna

Utsatta för våld – kyrkoherden vägrade viga dem.

Polis sköt vådaskott under toalettbesök

ANMÄLT

Kula gick genom vägg och korridor.

Webb-tv

Biljättarna tar upp kampen med Tesla

webb-tv

Nyheter från bilmässan i New York.

”En utställning som ingen bör missa”

Konst

Carl Johan De Geer på Färgfabrikien.

”Pensionerna faller överraskande fort”

Kraftig nedgång i relation till inkomsten.

”Vilka andra ärenden går Reinfeldt förbi?”

KU-förhöret

SvD:s valpanel om Nuon-köpet.

Brev väckte minnen av glömda svek

Psykologen

”Njut av nuet i stället”