S vill ha krisgrupp om fler vårdplatser

Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting vill bilda en krisgrupp med Folkpartiet för att öka kapaciteten på sjukhusen. Men de borgerliga tillbakavisar förslaget som de ser som ett utspel för att försöka splittra alliansen.

Som SvD berättade i lördagens tidning har Stockholms barnakuter under flera år pressats av en ökande patienttillströmning. Det ansträngda läget har medfört att tusentals kroniskt sjuka barn inom den planerade verksamheten får stå tillbaka. Även Dagens Nyheter har i veckan rapporterat om att antalet vårdplatser på sjukhusen inte räcker, vilket enligt läkarna innebär oacceptabla risker för patienterna.

Den ansträngda situationen fick på lördagen oppositionslandstingsrådet Ilja Batljan, S, att bjuda in Folkpartiet till en krisgrupp för att lösa problemen.

– Det är ett rop på hjälp. Det är fyra år till nästa val, men vi måste lösa problemen nu. Folkpartiet har sagt att det behövs fler vårdplatser medan Moderaterna fortsätter som om ingenting hänt, säger Ilja Batljan.

Både M och FP påpekar att ett av Ilja Batljans förslag, om förlängda öppettider på Astrid Lindgrens närakut, beslutades av landstingsstyrelsen den 15 december förra året.

– Det är viktigt att vården finns där när barn och barnens familjer behöver den. Vi har gjort stora satsningar på barnsjukvården de senaste åren och byggt ut barnakuternas besökskapacitet med över 50 procent. Nu fortsätter vi det arbetet och utökar öppettiderna på närakuten för barn i Solna och lättakuten för barn i Huddinge, säger landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M).

Socialdemokraternas föreslagna samarbetspartner, landstingsrådet Birgitta Rydberg, FP, säger att det på fem års sikt behövs 500 nya vårdplatser i länet. Det gäller både fler slutenvårdsplatser och vårdtillfällen för de äldre, fler sådana geriatrikplatser blir det i år. Förslaget att bilda en krisgrupp med S avvisar hon.

– Vi ingår i en koalition och jobbar bra med de andra borgerliga partierna. Men kommer socialdemokraterna med konstruktiva förslag kan vi lyssna på dem, säger Birgitta Rydberg.

Oppositionsrådet Birgitta Sevefjord, V, som besökt Astrid Lindgrens barnsjukhus är kritisk:

– De måste glesa ut återbesöken för att klara patienttillströmningen, vilket slår mot exempelvis hjärtsjuka barn skulle behöva komma 2-3 gånger per år men istället kommer en gång per år.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

2 extra miljarder

”EU bör inte släppa in
Lukasjenko i värmen”

BRÄNNPUNKT

”Svek mot demokratirörelsen.”

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Webb-tv

Halloweenkostym
möts av kritikstorm

Eboladräkt

”Är aktuell och väldigt trendig.”

CNN: IS till attack mot 15 mål – samtidigt

Trots USA:s fortsatta flygattacker i regionen.

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.