S vill ha krisgrupp om fler vårdplatser

Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting vill bilda en krisgrupp med Folkpartiet för att öka kapaciteten på sjukhusen. Men de borgerliga tillbakavisar förslaget som de ser som ett utspel för att försöka splittra alliansen.

Som SvD berättade i lördagens tidning har Stockholms barnakuter under flera år pressats av en ökande patienttillströmning. Det ansträngda läget har medfört att tusentals kroniskt sjuka barn inom den planerade verksamheten får stå tillbaka. Även Dagens Nyheter har i veckan rapporterat om att antalet vårdplatser på sjukhusen inte räcker, vilket enligt läkarna innebär oacceptabla risker för patienterna.

Den ansträngda situationen fick på lördagen oppositionslandstingsrådet Ilja Batljan, S, att bjuda in Folkpartiet till en krisgrupp för att lösa problemen.

– Det är ett rop på hjälp. Det är fyra år till nästa val, men vi måste lösa problemen nu. Folkpartiet har sagt att det behövs fler vårdplatser medan Moderaterna fortsätter som om ingenting hänt, säger Ilja Batljan.

Både M och FP påpekar att ett av Ilja Batljans förslag, om förlängda öppettider på Astrid Lindgrens närakut, beslutades av landstingsstyrelsen den 15 december förra året.

– Det är viktigt att vården finns där när barn och barnens familjer behöver den. Vi har gjort stora satsningar på barnsjukvården de senaste åren och byggt ut barnakuternas besökskapacitet med över 50 procent. Nu fortsätter vi det arbetet och utökar öppettiderna på närakuten för barn i Solna och lättakuten för barn i Huddinge, säger landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M).

Socialdemokraternas föreslagna samarbetspartner, landstingsrådet Birgitta Rydberg, FP, säger att det på fem års sikt behövs 500 nya vårdplatser i länet. Det gäller både fler slutenvårdsplatser och vårdtillfällen för de äldre, fler sådana geriatrikplatser blir det i år. Förslaget att bilda en krisgrupp med S avvisar hon.

– Vi ingår i en koalition och jobbar bra med de andra borgerliga partierna. Men kommer socialdemokraterna med konstruktiva förslag kan vi lyssna på dem, säger Birgitta Rydberg.

Oppositionsrådet Birgitta Sevefjord, V, som besökt Astrid Lindgrens barnsjukhus är kritisk:

– De måste glesa ut återbesöken för att klara patienttillströmningen, vilket slår mot exempelvis hjärtsjuka barn skulle behöva komma 2-3 gånger per år men istället kommer en gång per år.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

De återvänder hem till Kobanes ruiner

Bilder

Hemmet i ruiner – men de är tacksamma över att vara hemma igen.

Vann över IS: nu kan de återvända

SvD Story

SvD i Kobane | Mustafa Can om att återvända till ruiner.

Företag i protest efter kritiserat lagförslag

USA

Näringslivet står upp för socialt ansvar.

”Lugnet före stormen
i lala-landet Sverige”

Cervenka

Nästa finanskris ett beställningsjobb.

”Humanisterna vill ta
ifrån barn deras rätt”

Brännpunkt

Präster: Fel isolera från religion och tradition.

Webb-tv

Jättedjuret dyker plötsligt upp i bild

i havsdjupet

Forskare: ”Herregud, vad är det?”

Blekare rosé behöver inte vara bättre

Vin & mat

Så lär du känna rosévinets färg.

Själen sätts på spel för att locka yngre

Biltest

SvD har provkört nya Mercedes.

FP: Ingen skola för EU-migrantbarn

15-åring: Jag går hellre i skolan än tigger.

Brandel: Vad hette ungens dagis, sa du?

”Blå avdelningen – Östermalms vanligaste”.

Förskolors namn – i din stadsdel

Larven, Kantarellen eller Safiren? Klicka på grafiken.

Vårdmiljard ska
öka tillgängligheten

Ersätter

Ny överenskommelse undertecknad.

Berglins

Saven stiger och björken får musöron

"Ni vet väl vad man gör då?”

Sanningen om Henrik
Berggrens dubbelliv

Svanells svep

Om Übermångsysslarna.