S tappar – M överlägset störst

Raset för Socialdemokraterna bekräftas nu även i DN/Synovates väljarbarometer i oktober. Efter Juholtaffärerna har det stora oppositionspartiet tappat sex procentenheter till 28,1 procent medan Moderaterna fortsätter sin uppåtgående trend.

Håkan Juholt vid onsdagsförmiddagens presskonferens.

Håkan Juholt vid onsdagsförmiddagens presskonferens.

FOTO: scanpix

De senaste veckorna har SvD flera gånger kunnat visa på det utsatta läge som Socialdemokraterna hamnat i efter Håkan Juholts olika affärer med såväl hyresersättningar från riksdagen, märkliga turer om partiets skuggbudget och hanteringen av förslaget om temporära medborgarskap för invandrare som togs fram från Ilmar Reepalu (S) i Malmö. Från 35 procent i början av oktober till först 26,9 och sedan 25,5 procent i SvD/Sifo-mätningen för en knapp vecka sedan.

Det historiska raset har varit störst bland äldre utanför storstäderna som normalt är starka grupper och fästen för Socialdemokraterna. Även bland män och bland LO-medlemmar har tillbakagången varit kraftigast.

I stora drag visar Synovates oktobersiffror på en liknande utveckling. Här dominerar dock nedgången bland tjänstemän och TCO-anslutna och bland kvinnor som normalt är den större gruppen hos S-väljarna.

Övriga förändringar i Synovates mätning är inte statistiskt signifikanta. Ändå kan man se att Moderaterna fortsätter sin uppgående trend och är nu det överlägset största partiet med 34 procent.

Den borgerliga alliansen samlar 50 procents väljarstöd mot 43,9 för de rödgröna partierna. SD ligger still på fem procent.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Gripennota

Missade affären kostar svenskarna miljarder

Schweiz avhopp blir dyrt för de svenska skattebetalarna.

Så står sig Jas mot superplanet

bilder

SvD jämför USA:s dyrgrip med nya Gripen E.

Miljöbilsdimman i
regeringens budget

"Hur systemet ska fungera är höljt i dunkel."

Ammunition gömd hos brittiska hovet

Scotland Yard

Buckingham Palace-polis fast.

Vårdar sambon men
ser ingen framtid

Psykologen

”Inte en rimlig relation.”

Unika vardagsbilder inifrån Nordkorea

Bevakad fotograf på nordkoreansk landsbygd.

Är det någon som gör något för tiggarna?

Brännpunkt

Öppen fråga till Europaparlamentarikerna.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?