S ökar och SD minskar i ny mätning

Det går fortsatt framåt för Socialdemokraterna i opinionsundersökningarna. I majmätningen från Expressen och Demoskop ökar partiet med 1,4 procentenheter jämfört med april, och ligger nu på 35,5 procent. Det är den högsta siffran för partiet i Demoskops mätningar sedan april 2010. Samtidigar rasar Sverigedemokraterna med ett tapp på två procentenheter.

De rödgröna partierna får i Demoskops mätning egen majoritet, med 51,4 procent av rösterna. Regeringspartierna ligger samtidigt på 43 procent. Framgången för oppositionen beror till stor del på Socialdemokraternas uppgång. Partiet ligger nu på den högsta nivån i en Demoskop-mätning på två år.

– Det är uppenbart att väljarna gillar de besked vi ger, säger Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna, till Expressen.

Uppgången är dock inte statistik säkerställd, vilket inte heller förändringarna för allianspartierna är. Moderaterna ökar med 0,2 procentenheter till 30,1, Centern ökar med 0,6 procentenheter till 4,8, Folkpartiet backar med 0,5 till 4,7 och Kristdemokraterna ligger kvar under fyraprocentspärren med 3,4 procent – en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med förra mätningen.

Inte heller har de skett några större förändringar hos Miljöpartiet och Vänsterpartiet – V backar med 0,8 procentenheter till 5,7 och Miljöpartiet ökar med 0,7 till 10,2. Det är alltså förändringar som hamnar inom felmarginalen.

Den enda statistiskt säkra förändringen är Sverigedemokraternas ras - på en månad har partiet tappat 2 procentenheter och hamnar nu på 4,6 procent. Men enligt partiledaren Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund är en enskild mätning inget som oroar.

– Enskilda mätningar är inget vi stirrar oss blinda på, vi har sett flera mätningar med positiva siffror senaste tiden och den långsiktiga trenden är att vi stadigt växer, säger han till Expressen.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 2 månader helt gratis!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Kolla hur Sverige – och dina grannar – röstade

Hur blev valresultatet där du bor? Var gick partierna starkast? Se även landstings-, kommunalval och tidigare val.